• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Standard.rs

13.11.2019

09:34 >> 09:46

BRITANCI KRENULI NA SOROŠA, OVO JE KRAJ NAJVEĆEG "SVETSKOG RAZBOJNKA"?! London pokreće istragu zbog pokušaja svrgavanja Borisa Džonsona!

Vesti

BRITANCI KRENULI NA SOROŠA, OVO JE KRAJ NAJVEĆEG "SVETSKOG RAZBOJNKA"?! London pokreće istragu zbog pokušaja svrgavanja Borisa Džonsona!

Podeli vest

Predstavnici Konzervativne stranke traže od izborne komisije da hitno proveri aktivnosti Džordža Soroša u Velikoj Britaniji, piše Dejli mejl

Prema listu, ogranak fondacije američkog berzanskog špekulanta i milijardera u Londonu želi utjecati na predstojeće britanske izbore kako bi promovisao protivnike bregzita u parlamentu i lišio premijera Borisa Džonsona i najmanje nade za osvajanje potrebne većine. Velika Britanija je, nakon Mađarske, prva zemlja koja je na institucionalnom nivou javno zatražila proveru sumnjivih aktivnosti Džordža Soroša, što je posebno zanimljivo zbog veza i zajedničkih interesa koje milijarder ima s britanskim političkim elitama.

Džordž Soroš je suočen s mogućom istragom u Velikoj Britaniji. Američki milijarder je optužen da je njegova zadužbina dala gotovo 3 000 000 funti na kampanju kojoj je cilj „svrgnuti" britanskog premijera Boris Džonson, piše Dejli mejl. Predstavnici Konzervativne stranke traže od izborne komisije da hitno proveri aktivnosti predstavnika Soroša u Velikoj Britaniji. Razlog postupka bile su informacije da američki milijarder na predstojećim parlamentarnim izborima pokušava "blokirati" bregzit.

Prema listu, njujorška Fondacija Otvoreno društvo Džordža Soroša putem svog londonskog ogrnka sponzoriše proevropsku skupinu „Best for Britan", čime zaobilazi zabranu stranog finansiranja političkih organizacija u Velikoj Britaniji. U ovom slučaju se akcije odvijaju i na internetu, a birači se potiču da "taktički glasaju" za protivnike bregzita, što će, ako inicijativa bude uspešna, oduzeti Džonsonu svaku nadu da osvoji željenu većinu na izborima.

JEZIVO! Pentagon ima NOVI UREĐAJ koji prepoznaje ljude na OSNOVU NEVEROVATNOG POTPISA

Ranije su Liberalni demokrati, Zeleni i Velška stranka potpisali sporazum „Ujedini se za ostanak". Složili su se da neće uzeti svojih 60 mesta u parlamentu, kako bi time povećali šanse za pobedu kandidata koji se protive izlasku zemlje iz Evropske unije. Predstavnici skupine „Best for Britan" se nazivaju i „saputnici" ovog taktičkog političkog saveza.

Od 2017. je grupa „Best for Britan" od Soroša dobila 2,7 miliona funti. Taj je iznos otkrio Dejli mejl u izveštajima londonskog predstavništva američke fondacije, koje se nalazi u istoj zgradi s drugim grupama protiv bregzita, uključujući nevladine organizacije „Open Britain" i „European Movement". Obe organizacije igraju ključnu ulogu u kampanji „People's Vote" za drugi referendum o bregzitu. Vrlo je verovatno da će Fejsbuk postati glavno bojište britanskih izbora. Stoga grupa „Best for Britan" aktivno ulaže u oglašavanje na ovoj platformi. Samo u proteklih 30 dana je skupina potrošila 137 000 funti na 165 različitih oglasa, upozorava Dejli mejl.

-Pozivam izbornu komisiju da što prije je li ovaj incident ujedno i kršenje pravila finansiranja i da se razjasni što ima dobrog za Veliku Britaniju u trošenju miliona stranog novca - rekao je zastupnik Konzervativne stranke Endrju Persi. 

Naglasio je da postoje jasna pravila da se ovako velike donacije ne bi trebale trošiti na predizbornu kampanju. Prema rečima političara, potrebno je učiniti sve što je moguće „kako grupe koje dobijaju inostranu podršku, a koje pokušavaju spriječiti demokratsko izražavanje volje britanskog naroda, ne utiču na izbore u zemlji".

DOŽIVOTNA ZA ZLOČINCE KOJI SU ŠOKIRALI BRITANIJU! Počinili INCEST, DOBILI ŠESTORO DECE I UBILI DVA SINA! (VIDEO)

U međuvremenu je grupa „Best for Britan" rekla da nije kršila pravila izborne komisije i da nisu trošili strana sredstva na njihovu kampanju. "S obzirom na štetu koju vlada Borisa Džonsona i čvrsti bregzit mogu naneti našoj zemlji, primamo veliki broj donacija iz cele Britanije", tvrde predstavnici ove nevladine organizacije.

U Velikoj Britaniji Soroš glasi za čoveka koji je "gurnuo u bankrot Benk of Ingland". Naime, 1992. se kladio na pad funte, što je dovelo do inflacije valute i izazvalo paniku u vladi Džona Mejdžora, podseća Dejli mejl. Prema rečima američkog milijardera, on voli Ujedinjeno Kraljevstvo i zato ga želi zaštititi od "tragične pogreške" izlaska iz EU. Ne tako davno je rekao da ulaže u kampanju protiv bregzita, ali ne iz ideoloških ili izbornih razloga, već u cilju "prosvetljenja britanskog društva".

Podsetimo da su neke zemlje, Rusija među najpoznatijima, zabranile aktivnosti Otvorenog društva na njihovoj nacionalnoj teritoriji. Odluku, koja se pokazala dobra po stabilnost Rusije, donesena je od strane Glavnog državnog tužiteljstva 26. novembra 2015. Jednako pozitivan učinak je imalo proterivanje Soroševog Centralnoevropskog univerziteta iz Budimpešte, što je bila odluka donesena na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana. Sada se američki milijarder i njegova fondacija suočavaju s istragom u Velikoj Britaniji, a proveriti tvrdnju da se skupina „Best for Britan" ne finansira njegovim novcem neće biti težak posao. Ako se pokaže da su čelnici nevladine organizacije lagali, sud u Londonu bi po sili zakona trebao pokrenuti istragu i po britanskim zakonima kazniti udruženje koja je za izbornu kampanju protiv bregzita, kako tvrdi Dejli mejl, primila najmanje 3 000 000 funti


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija