• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.11.2019

20:16

NA SNAZI VANREDNO STANJE! Italijanska vlada skuplja sredstva za obnovu POPLAVLJENE VENECIJE! Konte: Ovo je udarac u srce naše zemlje! (FOTO/VIDEO)

Vesti

NA SNAZI VANREDNO STANJE! Italijanska vlada skuplja sredstva za obnovu POPLAVLJENE VENECIJE! Konte: Ovo je udarac u srce naše zemlje! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Italijanska vlada je proglasila danas vanredno stanje u Veneciji kako bi se brzo obezbedili fondovi za saniranje štete koju je načinila najveća plima u poslednjih 50 godina

Vlada je na popodnevnom sastanku odobrila posebnu uredbu u okviru koje su uključene prve mere čiji je cilj pomoć u oporavku grada, preneo je AP.

Više od 80 odsto grada koji pripada Uneskovoj svetskoj baštini, bilo je pod vodom kada je plima bila najjača, preneo je BBC.



Italijanski premijer Ðuzepe Konte opisao je poplavu kao "udarac u srce naše zemlje".

On je rekao da će vlada delovati brzo kako bi obezbedila sredstva i resurse.

- Boli me što je grad toliko oštećen, umetnička baština ugrožena, komercijalne aktivnosti na kolenima- napisao je na Fejsbuku Konte, koji je posetio region kasno sinoć.

On je rekao da će vlada ubrzati izgradnju strukturalne odbrane grada, misleći posebno na takozvani Moseov projekat - hidraulički sistem barijere za zaštitu lagune u slučaju porasta nivoa mora i zimskih oluja.



Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro okrivio je klimatske promene za najviši nivo vode u više od 50 godina ove sedmice, rekavši da je uticaj veliki i da će ostaviti trajni trag.

Trg Svetog Marka, jedan od najnižih delova grada najgore je pogođen.

Brunjaro je rekao da je poznata Bazilika svetog Marka pretrpela ozbiljnu štetu.

Kripta na istorijskom spomeniku u utorak je potpuno preplavljena i postoji bojazan da su stubovi bazilike možda strukturalno oštećeni.

Gradonačelnik Venecije je istakao da se šteta meri u stotinama miliona evra.

Veneciju čini više od 100 ostrva unutar lagune kraj severoistočne obale Italije.

(FOTO/VIDEO) ITALIJA PROGLAŠAVA VANREDNO STANJE! Venecija nestaje, voda uništava jedan od najlepših gradova na svetu!
 

Na ostrvu Palestrina dve osobe su izgubile život, jedan muškarac kada je pokušavao da pokrene pumpu u svom poplavljenom domu i još jedna osoba za koju se ne navodi kako je nastradala.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija