• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.11.2019

09:35

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE! NAUČNICI PRONAŠLI PETU SILU PRIRODE! Ovo je Sveti gral, predviđa im se NOBEL!

Vesti

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE! NAUČNICI PRONAŠLI PETU SILU PRIRODE! Ovo je Sveti gral, predviđa im se NOBEL!

Podeli vest

Naučnici Instituta za nuklearna istraživanja pri Mađarskoj akademiji nauka objavili su otkriće koje bi moglo biti primer pete sile na delu, pored poznate četiri koje čine univerzum - gravitacije, elktromagnetne sile i slabe i jake nuklearne sile

U prirodi postoje četiri osnovne sile pomoću kojih se opisuje razmena energije među česticama i samim tim su odgovorne za strukturu ljudima poznatog i vidljivog univerzuma. To su gravitacija, elektromagnetna sila i slaba i jaka nuklearna sila.

Mađarski naučnici su na pragu otkrića još jedne fundamentalne interakcije, odnosno pete sile, prenosi CNN i već im predviđa Nobelovu nagradu.


Naučnici su pomno posmatrali kako jedan aktivirani atom helijuma emituje svetlost dok se raspada.

Čestice su se širile pod neobičnim uglom od 115 stepeni, što se ne može objasniti danas poznatim fizičkim principima.

Rukovodilac studije profesor Atila Kraznahorkaj navodi da je ovo drugi put da su njegovi saradnici uočili novu česticu, koju su nazvali H17, zato što su izračunali njenu masu na 17 megaelektronvolti, preneo je RTS.



- Čestica H17 bi mogla biti čestica koja povezuje naš vidljivi svet s tamnom materijom- navodi profesor Kraznahorkaj.

Profesor fizike i astronomije na Univerzitetu Irvin u Kaliforniji Džonatan Feng ističe da već godinama prati rad kolega iz Mađarske i da veruje da bi njihovo istraživanje moglo biti velika prekretnica u fizici.

Ako uspeju da ponove svoj eksperiment, Nobelovom komitetu će biti lako da odluči ko će dobiti sledeće priznanje, smatra Feng.

Istraživački tim za nuklearnu fiziku je proučavao kako se na osnovne čestice razlaže izotop berilijuma-8. Već tada su uočili elektrone i pozitrone koji se odvajaju od atoma pod neobicnim uglovima.

Ova saznanja, koja su pokazala da su se čestice iz berilijuma-8 širile pod uglom od 140 stepeni, bila su potpuno nova i čudna.

 

Džonatan Feng je pokazao interesovanje i nastavio da prati njihov rad, jer nije želeo da potencijalno revolucionarna otkrića ostanu neprimećena.

Kalifornijski fizičar razvio je teoriju koja objašnjava ova neobična otkrića.

Ovi rezultati će iz temelja promeniti fiziku kakvu danas poznajemo, ukoliko nisu prosta laboratorijska greška, smatra Feng. On veruje da su Mađari u pravu, mada mnogi poriču tu mogućnost, dodaje CNN.

Njegov tim je izložio novu teoriju koji se zasniva na mađarskoj studiji iz 2016. godine.

Ovu nevidljivu, petu silu na delu opisuju kao "fotofobičnu silu", što znači da je reč o česticama koje se "boje svetla".

Istovremeno, mnogi nuklearni fizičari širom sveta počeli su da traže greške u mađarskoj studiji, ali i posle više godina ostali su praznih ruku.

Feng ističe da su neki veoma poznati nuklearni fizičari sproveli naknadne testove, ali su se brojke poklapale i niko nije uspevao da dokaže da je naučnicima iz Mađarske oprema bila pogrešno podešena.

On dodaje i da je njegov tim upoređivao mađarske eksperimente sa skoro svim poznatim eksperimentima izvedenim u dosadašnjoj istoriji fizike.

NAUČNICI U DNK PRONAŠLI DOKAZ DA BOG POSTOJI?! ISPISANO JE NA ARAMEJSKOM: Na prvom počinku dana, Bog, stvori nebo i zemlju!


Jedini način da se objasni H17 bila je do sada nepoznata "peta sila".

Kako bi razvili svoju teoriju iz 2016. godine, mađarski naučnici su morali da ponove rezultate.

Njihovi poslednji nalazi iz 2019. godine su bili upravo to. Zato Feng smatra da verovatnoća da je reč o nečemu drugom osim čestici H17 i petoj sili, iznosi jedan prema hiljadu milijardi.

Feng tvrdi da već postoje zainteresovani istraživački timovi koji su ga kontaktirali.

Bolje upoznavanje pete sile moglo bi naučnicima da omogući da joj odrede tačan naziv, da bolje shvate njeno delovanje, ali i da razviju praktičnu primenu i iskoriste njenu moć.

(VIDEO) NAGLAVAČKE: Kako bi izgledao svet da se Zemlja okreće u suprotnom smeru?


To će onda ovu nauku približiti onome što se smatralo "Svetim gralom" fizike, kojem je težio i Albert Ajnštajn, ali nikada nije uspeo da ga dosegne, navodi CNN.

Fizičari se nadaju da će stvoriti jedinstvenu teoriju polja, koja će sveobuhvatno objasniti sve kosmičke sile, počev od stvaranja galaksija do ponašanja kvarkova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirko

pre 4 godine

Postoji samo jedna univerzalna sila kako je tvrdio Tesla, sve ostalo su manifestacije...

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija