• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: hr.rbth.com

26.11.2019

15:00

(VIDEO) KUPAĆEŠ SE U ZNOJU, BIĆEŠ I KRVAV, SLOMLJEN - NAGRADA JE SPECNAZ! Brutalan trening ruskuh specijalaca, ovo nije za...

Vesti

(VIDEO) KUPAĆEŠ SE U ZNOJU, BIĆEŠ I KRVAV, SLOMLJEN - NAGRADA JE SPECNAZ! Brutalan trening ruskuh specijalaca, ovo nije za...

Podeli vest

Kupaćeš se u znoju, bićeš ponekad i krvav, slomljen, ali ćeš brzo napredovati, priča dopisnik i rezervista ruskog Specnaza.

Sa 25 godina sam napustio posao i otišao na godinu dana u vojsku. U vojnom odseku je moj dosije odnet na radni sto onih koji se bave odabirom "redovnih vojnika" za službu u jedinicama Specnaza (za specijalne namene). Bio sam stariji i pametniji, a uz to i fizički razvijen, tako da sam izabran za službu u specijalnim jedinicama.

Jutro u vojsci

Trening u ruskoj vojsci počinje od trube za buđenje u 5:30 (u pojedinim rodovima vojske to vreme varira do 7:00, ali ne kasnije). Samo nedeljom je dozvoljeno ostati "malo duže" u krevetu, tj. ustajanje nije u 5:30, nego u 6:00.

- "Radnim danom" je jutro uobičajeno. Komandant iz sveg glasa viče: "Ustaj, vojsko!" i puca slepim mecima iz "Kalašnjikova" ili baca zvučne ranate. Vojnici imaju od 60 do 120 sekundi (u zavisnosti od godišnjeg doba - leti je 60, a zimi 120 sekundi) da se obuku i obuju i da čitav vod istrči na poligon ispred zgrade.

Trčanje

Posle postrojavanja na poligonu komandanti brzo odrade zagrevanje i naređuju marš dug deset kilometara, trčećim korakom u stroju.

Jedina mogućnost da izbegneš tu "divotu" u rano jutro je da se sakriješ u bolnici ili da se prijaviš kao dobrovoljac za pranje kasarne, zajedno sa 180 drugih vojnika. I nije neka alternativa.

Pazi, za "dobro" ponašanje tokom nedelje možeš biti "nagrađen" usiljenim maršem od 10 kilometara, ali u punoj ratnoj opremi, tj. sa automatom, šlemom, pancirkom i naprtnjačom (to je sve ukupno oko 30 dodatnih kilograma).

Obično se trčanje po nepristupačnom terenu "začini" puzanjem na komandu "atomski s desna". Na tu komandu moraš odmah da se baciš u suprotnom pravcu i pokriješ glavu rukama, a zatim nastaviš puzeći.

To puzanje ti je dobro za manje grupe mišića i tetive.

Postoje tri načina puzanja: na laktovima, na leđima i kroz minsko polje (legneš, rukama opipaš neravnine, pomakneš se napred i ponovo opipaš neravnine; ako naiđeš na nešto sumnjivo, pomeriš se u stranu).

Odmah moram da kažem da sve ove brojke i situacije strašnije izgledaju kada se zamisle ili napišu, nego u stvarnosti. Uopšte nije neizvodljivo istrčati 10 kilometara u ranu zoru. Posebno ako nemaš izbora i ako treniraš svoj organizam da može da izdrži toliki napor.

Kružni ciklus kondicionih treninga

Ovaj kompleks vežbi služi za razvoj izdržljivosti i eksplozivnosti. On budi u tebi nepodnošljivu mržnju prema treneru (odnosno komandantu) koji te primorava da ga radiš.

Razlog je razumljiv: vežbe radiš sve dok desetaru ne dosadi ili dok se ne onesvestiš na poligonu. Ali ne brini, kad se osvestiš nastavljaš sa vežbanjem.

Kad istrčiš stazu od 10 kilometara možeš se odmoriti pet minuta, a zatim prelaziš na kružni ciklus koji se radi bez odmora između različitih vežbi.

"Vojni" ciklus vežbi izgleda ovako:
Skokovi iz čučnja (10 puta);
Sklekovi na šakama (30 puta);
Zgibovi na vratilu (10 puta);
Skokovi iz čučnja (10 puta);
Sklekovi na šakama (30 puta);
Zgibovi na vratilu (10 puta);
Trbušnjaci (koliko ti ostane snage).

To je jedan "krug", tj. ciklus. Odmor između ciklusa je pet minuta. Vežbe se rade do poslednjeg atoma snage.

Sve teži treninzi

Vremenom se navikneš na trčanje i vežbe. Najbolji način da "rasteš" je da svakodnevno povećavaš broj vežbi za jedan. Najbolje je da plan treninga, tj. zadatak, planiraš za čitavu nadolazeću nedelju i da ga ispunjavaš bez pogovora.

 

Ako nisi uspeo da odjednom uradiš potreban broj vežbi, ne očajavaj. Možeš da odradiš vežbe iz nekoliko pokušaja u toku dana. Najvažnije je ne preskakati dane i biti disciplinovan.

Tu treba primeniti princip "21 dan". Kad neki posao radiš tri nedelje svakoga dana u isto vreme, to ti pređe u naviku i posle ti organizam sam traži da nastaviš.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija