• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

27.11.2019

12:13

RECI STA IMAŠ, ILI PRESTANI DA KUKAŠ! Kongres pozvao Trampa na saslušanje 4. decembra!

Vesti

RECI STA IMAŠ, ILI PRESTANI DA KUKAŠ! Kongres pozvao Trampa na saslušanje 4. decembra!

Podeli vest

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma pozvao je predsednika SAD Donalda Trampa i njegov pravni tim na prvi pretres tog odbora u okviru istrage o opozivu

Pretres je zakazan za 4. decembar, a svedoci će biti pravni eksperti koji će govoriti o ustavnim osnovama za opoziv. Reč je o narednoj fazi u procesu koja bi mogla da dovede do formalnog podizanja optužnice protiv predsednika, napominje Glas Amerike.

Predsedavajući odbora Džerold Nedler saopštio je da je pisao Trampu da bi ga podsetio da mu je, prema pravilima, dozvoljeno da prisustvuje pretresu, a njegovim advokatima da ispituju svedoke.

"Predsednik ima izbor: može da iskoristi priliku da bude zastupljen na pretresu ili može da prestane da se žali na proces. Nadam se da će odlučiti da učestvuje u istrazi, direktno ili preko advokata, kao što su to uradili predsednici pre njega", saopštio je Nedler.

On je dodao da će na pretresu biti "proučen postojeći okvir za odgovor na ozbiljne optužbe o neprimerenim postupcima koji bi mogli da budu osnova za opoziv".

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif rekao je da će odbori koji vode istragu - za obaveštajna pitanja, spoljne poslove i nadzor - izdati izveštaj sa prikupljenim dokazima, ubrzo nakon što se članovi Kongresa vrate u Vašington 3. decembra, posle praznične pauze.

Foto: Reuters

SAMO TO NE! SRBIJI SE NE PIŠE DOBRO, AKO TRAMP PADNE I SAD DOBIJU NOVOG PREDSEDNIKA! Hilari Klinton sprema napad na Belu kuću, ONA PAMTI KO JE BIO PROTIV NJE!

Prethodno je sudija federalnog suda u Vašingtonu, odbacujući tvrdnje administracije o imunitetu zvaničnika, presudila da bivši pravni savetnik Bele kuće Donald Mekgan mora da se odazove na obavezujući poziv Predstavničkog doma da svedoči u istrazi o opozivu Trampa.

Sudija Ketandži Braun Džekson saopštila je da "niko nije iznad zakona" i da predsednik "nema ovlašćenja" da spreči Mekgana ili druge aktuelne i bivše zvaničnike Bele kuće da svedoče. Dodala i da "predsednici nisu kraljevi".

Sekretarijat za pravosuđe zatražio je u utorak da se odloži izvršenje presude dok se ne donese odluka o žalbi. Administracija ne samo što sprečava zvaničnike da svedoče u Kongresu, već odbija da istražiteljima preda dokumenta o nizu tema, pozivajući se na imunitet.

Tramp je tvitovao da bi voleo da "pusti visoke zvaničnike" da svedoče, ali je i dodao: "Reč je o demokratskoj prevari koja ne ide nigde, ali budući predsednici ne bi trebalo da budu kompromitovani na bilo koji način".

Pozive da svedoče u istrazi, između ostalih, odbili su državni sekretar Majk Pompeo, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni.

KLINTON JE PREŽIVEO MONIKINO PU*ENJE, HOĆE LI TRAMP RUSE I PUTINA?! Sad je i zvanično, pokrenut OPOZIV PREDSEDNIKA SAD!

Demokrate istražuju Trampa zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži političkog rivala Džoa Bajdena i veruju da bi aktuelni i bivši zvaničnici Bele kuće mogli da pruže ključne dokaze u istrazi.

Mekgan je u oktobru 2018. godine podneo ostavku na položaj pravnog savetnika Beke kuće, a njegovo ime se često pominjalo u izveštaju specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusija u američke izbore 2016. godine.

Prema izveštaju, Mekgan je rekao istražiteljima da je Tramp vršio pritisak na njega da otpusti Malera, a zatim je to demantovao.

Maler je u izveštaju naveo da Trampa ne može da oslobodi krivice kada je reč o optužbama za opstrukciju pravde i demokrate sada razmatraju mogućnost da istragom obuhvate i navodne Trampove pokušaje da otpusti specijalnog tužioca.

U središtu istrage o opozivu je telefonski razgovor američkog lidera sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, tokom kojeg je Tramp tražio da Kijev istraži Bajdena i njegovog sina Hantera.

AMERIKA PODELJENA ZBOG TRAMPA! Da li je opoziv moguć?

Održana su i javna saslušanja tokom kojih su pojedini svedoci naveli da je Tramp uslovljavao vojnu pomoć Ukrajini, sprovođenjem istrage o Bajdenovima.

Tramp tvrdi da nije uradio ništa pogrešno, a istragu o opozivu naziva prevarom i lovom na veštice. Njegove republikanske pristalice ističu da predsednik nije uradio ništa što zavređuju da bude opozvan.

Trampov opoziv bio bi gotovo siguran u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, ali bi predsednik verovatno bio oslobođen na suđenju u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci. Za Trampovu smenu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jovan

pre 4 godine

jel moze neko da zamisli da bi ovo moglo ovako da bude u nasoj zemlji a

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija