• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infomer.rs

28.11.2019

11:15

NE UBIJA ZEMLJOTRES NEGO KORUPCIJA U GRAĐEVINARSTVU! Srpski arhitekta otkrio šta se krije iza katastrofe u Albaniji! OVE SLIKE SU DOKAZI

Vesti

NE UBIJA ZEMLJOTRES NEGO KORUPCIJA U GRAĐEVINARSTVU! Srpski arhitekta otkrio šta se krije iza katastrofe u Albaniji! OVE SLIKE SU DOKAZI

Podeli vest

Arhitekta Nebojša Glišić bio je ogorčen prizorima iz zemljotresom razorenih zgrada u gradovima Albanije i time je skrenuo pažnju na konstataciju širom sveta poslednjih desetak godina da "ne ubijaju zemljotresi, nego korupcija u građevinarstvu"

Osim zemalja u razvoju, to se od 1990. naovamo posebno odnosi na zemlje bivšeg socijalističkog bloka, te na bivše jugoslovenske republike.

Gorčinu je Glišić ovako istresao na Fejsbuku: "Prva slika govori da je potpuno nov objekat pokleknuo pod težinom spratova, očigledno bez adekvatnih seizmičkih platana, horizontalnih i vertikalnih armiranobetonskih serklaža koji bi prihvatili moćne sile zemljotresa... Samo se sklopilo, onako kako se mogu sklopiti spratova starih objekata na kojima su nazidani silni spratovi."

 

 

Poznati beogradski arhitekta, koji je poslednjih decenija učestvovao ili potpuno konstruisao mnoštvo objekata po Srbiji za zapadnoevropske velike kompanije, konstatovao je da je, čak i kad se u zgrade ugrađuju i velike količine betona i armature, katastrofa u slučaju zemljotresa garantovana ako su zgradi "tanka kolena".

- Na prve tri fotografije satkana je sva moja decenijska borba sa amaterima u poslu, sa sitnim koristoljubljem, bednim uštedama u armaturi, serklažima, seizmičkim platnima. Milion puta sam se sreo s pitanjem: zašto toliko armature i betona? Evo zato. Ne događa se svaki dan, ali kad se dogodi, odnosi ljudske živote i pravi neizmerne štete. Da se radilo po propisima, sve ove zgrade, povređeni i mrtvi u njima, sada bi bili živi i zdravi. Osim sitnijih pukotina i popadalih stvari po stanu i kući, ništa se ozbiljnije ne bi dogodilo. Danas bi imali i dom i život - napisao je Glišić.

Drugim rečima, zemljotres s epicentrom nekoliko kilometara od Drača sa svojih 6,4 stepeni po Rihteru, iako jak, nipošto nije bio tako snažan da bi ovako razorio zgrade po Albaniji.

Glišić skreće pažnju na očigledne stvari na fotografijama ruševina; razbijeni uglovi zgrada nemaju armiranobetonske stupove, neretko nema serklažnog venca iznad zidova, sve zajedno deluje kao da je bilo čudo da se nije i ranije porušilo i bez zemljotresa.

- Za vrednost jednog prosečnog telefona koji se kupuje svake godine, kupili biste mir sebi i budućim generacijama, angažujući inženjera da uradi svoj posao. Odbio sam nebrojeno puta da učestvujem u projektima bestijalnog nadziđivanja, jer je jasno k'o dan šta se može dogoditi.

Jedno istraživanje sa Univerziteta Kolorado iz Bouldera iz 2011. o posledicama loše gradnje zgrada na ljudske žrtve u zemljotresima ustanovilo je da se u svim zemljotresima u prethodne tri decenije moglo izbeći čak 83 posto svih mrtvih samo da su se zgrade u pogođenim gradovima i naseljima podizale u skladu sa standardima zaštite od zemljotresa.

(ŠOK VIDEO) NOVI ZEMLJOTRES GRUNUO BAŠ DOK JE TAČI DAVAO UŽIVO IZJAVU NOVINARIMA! Pogledajte trenutak potresa! ZAVLADALA PANIKA

(MAPA) Spisak gradova u Srbiji kojima PRETI ZEMLJOTRES! Ova mesta su PRVA NA UDARU!

Istraživanje je bilo veliko, obuhvatilo je celi svet, i pokrenulo je takvo zanimanje da je osvanulo i u Natureu. Povod za istraživanje bio je katastrofalan zemljotres na Haitiju iz 2010. Tih 7 stepeni po Rihteru ni danas se ne zna da li je pobilo 100.000 ili čak 316.000 ljudi, uz materijalnu štetu od oko 8 milijardi dolara u jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta. Autori istraživanja primetili su da je iste godine Novi Zeland pogodio zemljotres takođe od 7 stepeni po Rihteru, a da je broj poginulih bio nula. Mrtvih nije bilo. A i materijalne štete bile su relativno zanemarljive.

Najalarmantniji zaključak ovog istraživanja bio je taj da se nivo korupcije u svakoj pojedinoj zemlji savršeno poklapa s brojem poginulih u zemljotresima.

Jedan raniji rad na istu temu, koji je objavio Springer Science 2007., naveo je da je od 1992. do 2007. širom sveta u nešto više od 400 zemljotresa izginulo čak 156.000 ljudi, da ih je povređeno više od pola miliona, da je devet miliona ostalo bez stanova. Bilo je to uoči niza teških zemljotresa poslednjih desetak godina od kojih je onaj na Haitiju apsolutno najgori. I ovo istraživanje dokazalo je da korupcija u svakoj pojedinoj zemlji sveta ide uzajamno s lošom gradnjom zgrada, a onda i velikim brojem poginulih u zemljotresima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija