• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.11.2019

10:30

FORIN AFERS PRIZNAO: Gotovo je! Amerika je izgubila primat, KINA JE GLAVNA SILA!

Vesti

FORIN AFERS PRIZNAO: Gotovo je! Amerika je izgubila primat, KINA JE GLAVNA SILA!

Podeli vest

Kina je postala centralna sila u globalnoj politici, a kako piše američki list Forin Afers od 2019., prevazišla je SAD po veličini diplomatske mreže

Decenijama je Vašington imao najveću takvu mrežu na svetu. Sada je ima Kina koja može da se pohvali sa 276 dilomatskih misija - uključujući ambasade, konzulate i stalne misije pri međunarodnim organizacijama. SAD, sa druge strane, imaju 273 diplomatskih misija, navodi list.

Ova promena bi mogla da predstavlja prekretnicu u takmičenju velikih sila.

Nekada su SAD uživale globalni primat u toj oblasti, ali sada se odnos izjednačava. Tako je Peking otvorio pet novih ambasada u poslednje dve godine: u Burkini Faso, Dominikanskoj Republici, El Salvadoru, Gambiji i Sao Tome Principeu.

VAŠINGTON BI DA UVUČE ZAPADNI VOJNI SAVEZ U SUKOB S PEKINGOM! Pompeo: NATO da napadne Kinu!

(VIDEO) NEVERICA U SAD! PEKING ISPROBAO "NUKLEARNU RAKETU", DOMET JOJ JE 9.000 KILOMETARA! Američki gradovi su sada u dometu brutalnog oružja!

Dok su Peking i Vašington izjednačeni po broju ambasada, Kina je neprevaziđena po broju konzulata u svetu - ima ih 96 dok SAD ima 88.

Ambasade reflektuju političku moć, a konzulati su odraz ekonomske snage. Fokus Kine na konzulate je u skladu sa njenim usredsređivanjem na unapređenje ekonomske diplomatije u odnosu na tradicionalnu.

Tako je 41 konzulat Kine lociran u Aziji, a 28 je u Evropi. To je u skladu sa kineskom infrastrukturnom inicijativom Pojas i put, čija se vrednost meri trilionima dolara, a cilj joj je da bolje poveže Kinu sa ovim regionima, navodi američki magazin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija