• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

02.12.2019

10:42

STVORIO NAJMOĆNIJE HELIKOPTERE NA SVETU! Pre 110 godina rođen konstruktor letilica koje su postavile 69 REKORDA i koristile se od Čečenije, do Jugoslavije! (FOTO/VIDEO)

Vesti

STVORIO NAJMOĆNIJE HELIKOPTERE NA SVETU! Pre 110 godina rođen konstruktor letilica koje su postavile 69 REKORDA i koristile se od Čečenije, do Jugoslavije! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Tvorac vojnih helikoptera tipa „Mi“, Mihail Milj bi ove godine napunio 110 godina, a njegovi izumi se i danas koriste u vojskama širom sveta

Miljovi helikopteri su u vreme Sovjetskog Saveza proglašavani „najmoćnijim na svetu“, osvajali su brojne medalje, domaće i strane nagrade, a postavili su 69 rekorda. 

Tvorac ruske industrije helikoptera je ostavio iza sebe sedam letelica koje su pokorile svet, iako se rodio 1909. godine u porodici koja nije imala nikakve veze sa avijacijom.

Rođen je u Irkutsku, a nakon završetka školovanja zaposlio se u Centralnom aerohidrodinamičnom institutu, gde se bavio istragama katastrofa i tu je predstavio i svoj prvi projekat letelice bez krila.

Međutim, njegov uzlet prekinuo je Drugi svetski rat, s obzirom da je poslat na front, ali već 1945. godine on je poslao Staljinu pismo u kom je izrazio nameru da napravi svoj prvi helikopter, međutim odgovora od sovjetskog lidera nije bilo.

Uprkos tome, on je nastavio da radi na helikopteru, da bi 1947. godine vlasti SSSR obratili pažnju na ovakav tip letelice, s obzirom da su Amerikanci počeli izuzetno aktivno da ih koriste. U tom trenutku Milj je već bio spreman i tako je nastao čuveni Mi-1 helikopter.

Mi-1 je trosedni, višenamenski helikopter, pokreće ga jedan radijalni motor tipa AI-26V, koji može da razvije 575 konjskih snaga, a u službu je ušao 1951. godine. Prva dva prototipa su izgubljena u nesrećama, s tim da je u drugoj poginuo i pilot. Problemi su uskoro bili rešeni, pa je novi helikopter ušao u službu Sovjetskog vazduhoplovstva.

Milj je zatim konstruisao Mi-4, višenamenski helikopter srednje klase. Proizvodio se u Saratovu i Kazanju, a od 1963. godine i u Kini, pod imenom „Harbin Z-5“. Prvi let je imao 3. juna 1952. godine, a u operativnu upotrebu je ušao već 1953. godine. Pravljen je u raznim verzijama — kao napadački, medicinski, transportni i protivpodmornički helikopter.

Potom je razvio novu letilicu- Mi-6, teški transportni helikopter, koji se proizvodio od 1960. do 1981. godine. Od svog prvog poletanja, kao i nakon toga, bio je najveći helikopter na svetu. Ujedno, bio je i prvi helikopter sa turboosovinskim motorom koji se proizvodio u Sovjetskom Savezu. Korišćen je i u ratu u Vijetnamu, a napravljeno je ukupno 925 ovih helikoptera.

Milj je napravio još jedan transportni helikopter Mi-10, koji je korišćen isključivo kao vazdušni transporter, odnosno dizač tereta. Po svojoj nosivosti dobio je nadimak „leteća dizalica“, a napravljeno je ukupno 55 ovakvih letelica.

Onda je konstruisao i danas najveći helikopter na svetu, Mi-12. Radovi su počeli 1965. godine zbog potrebe za transportom teških raketnih sistema, a letilica je mogla da podigne i teret od 30.000 kilograma. Prvi put je prikazan javnosti 1971. godine na Pariskom sajmu avio tehnike.

Međutim, tokom razvoja ovog helikoptera, dizajneri su nailazili na mnoge probleme, pa kako nije ispunio očekivanja, bilo je jasno da se nikada neće serijski proizvoditi.

BRAVO, BRAĆO! Ruski helikopter MI-8 gasio požar u Srbiji!

Usledio je Mi-8, dvomotorni transportni helikopter, koji takođe može da bude i naoružan. V-8, prvi jednomotorni prototip, poleteo je 9. jula 1961. godine, a drugi prototip, sa dva motora, prvi let imao je 17. septembra 1962. godine. Posle određenih izmena, uveden je u Sovjetsko ratno vazduhoplovstvo 1967. godine, a proizvedeno je 12.000 primeraka helikoptera.

Preko 50 država poseduje helikoptere Mi-8 u operativnoj upotrebi, uključujući Indiju, Kinu, Iran i druge velike zemlje. Jugoslavija je takođe imala ove helikoptere, s obzirom da je 1968. godine kupila 24 komada, kao i 68 letelica varijacije 8T.

(VIDEO) ZAPRAŠIVANJE DŽIHADISTA! Pogledajte ruski helikopter Mi-24 u borbi protiv ISIS u Siriji!

Njegov poslednji značajan izum jeste Mi-24, borbeni jurišni helikopter, sa sekundarnom namenom manjeg transporta. Korišćen je u borbama u Avganistanu i Čečeniji, kao i u drugim lokalnim ratovima. Imao je dva nadimka — „leteći tenk“ i „krokodil“, zbog oblika nosnog dela trupa i maskirne boje.

Jugoslovenska vojska je ove helikoptere koristila prilikom borbi protiv terorista takozvane OVK na Kosovu i Metohiji 1998. godine. Kasnije, tokom NATO agresije, bili su vešto skriveni, tako da nisu nastradali u bombardovanju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija