• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

04.12.2019

08:36

RASKOL U NATO NA 70. ROĐENDAN! Dve IZJAVE MOĆNIH LIDERA NAPRAVILE HAOS NA SAMITU

Vesti

RASKOL U NATO NA 70. ROĐENDAN! Dve IZJAVE MOĆNIH LIDERA NAPRAVILE HAOS NA SAMITU

Podeli vest

Članice Alijanse sukobile se zbog Makronove izjave da je NATO mrtav, ali i zbog Erdogana, koji odbija da odobri plan o odbrani baltičkih zemalja od Rusije ukoliko saveznici ne proglase Kurde teroristima

Raskol među članicama NATO obeležio je 70. rođendan tog vojnog pakta, koji se juče i danas proslavlja na samitu u Londonu. Najveći problem izbio je zbog nedavne izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO mrtav, ali i zbog lidera Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji odbija da odobri plan odbrane baltičkih zemalja od Rusije sve dok ostali saveznici ne proglase kurdske borce u Siriji teroristima.

Foto: Tanjug/AP

Francuska ne menja stav

Najoštrije reči upotrebio je američki predsednik Donald Tramp, koji je napao Makrona odmah po sletanju u London u ponedeljak uveče.

- Makronova izjava da je NATO mrtav veoma je gadna. Ona vređa i iskazuje nepoštovanje prema ostalih 28 članica - rekao je Tramp.

On je dodao da je Francuska u teškoj ekonomskoj poziciji i da joj je Alijansa potrebnija nego bilo kojoj drugoj članici.

- Od NATO najmanje koristi imaju SAD. Plašim se da bi Francuska mogla čak i da napusti Alijansu. Imam dobar odnos sa Makronom, ali on ponekad priča stvari koje ne bi trebalo - istakao je američki predsednik.

MAKRON JEDINI SHVATA: A, ŠTA AKO PUTIN RASPOREDI NUKLEARKE U EVROPI? Sa Rusijom se mora postići dil, TU NE SME BITI DILEME!

HTELI SU U NATO, SAD IH "BOLI GALVA ZBOG RAČUNA", A ON ĆE BITI SVE VEĆI: Evo koliko balkanske države plaćaju da i one dožive "moždanu smrt"!

Makrona je napao i Erdogan, koji mu je juče zamerio to što je Tursku pomenuo kao jedan od razloga zašto NATO smatra mrtvim.

- To što je Turska kupila raketni sistem S-400 od Rusije ne znači da želi da uništi Alijansu. Članstvo Turske u NATO ne znači da ona ne može da bude u dobrim odnosima sa Rusijom - istakao je Erdogan.

Tramp najavio carine na francusku robu

Foto: Tanjug/AP

Tramp je juče najavio povećanje carina na robu iz Francuske, koja je uvela veće poreze američkim tehnološkim kompanijama poput "Gugla", "Amazona" i "Fejsbuka". Predsednik SAD rekao je da će povećati carine, i to do 100 odsto, na proizvode čiji godišnji uvoz u SAD vredi 2,8 milijardi dolara. Među tim proizvodima su francusko vino i ekskluzivna galanterija.

On je, međutim, članicama Alijanse napravio još jedan problem. Turski predsednik namerava da uloži veto na plan za odbranu Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije od eventualnog napada Rusije. Taj plan podrazumeva stalno prisustvo NATO trupa u tim zemljama, a Erdogan ne želi da ga prihvati sve dok ostali saveznici ne proglase teroristima kurdske borce u Siriji, protiv kojih se Turska bori.

- Turska je punopravna članica NATO i ima pravo na veto. Drugi saveznici nisu fer i ne poštuju Član 5 osnivačkog ugovora Alijanse, koji predviđa da u slučaju napada na jednu članicu sve ostale treba da joj priskoče u pomoć - naglasio je Erdogan.

Neće da se meša u izbore, ali je Džonson super

Foto: Tanjug

Tramp je juče izjavio da ne želi da se meša u izbore u Britaniji, koji su zakazani za 12. decembar, ali je istakao da mu je premijer Boris Džonson favorit.
- Mislim da je Boris veoma sposoban i da će dobro odraditi posao. Ja sam fan Bregzita - rekao je Tramp.
On je, inače, u oktobru rekao da bi lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin bio loš za Britaniju i da bi Džonson trebalo da sklopi dogovor sa šefom Stranke za Bregzit Najdželom Faražom.

 

S druge strane, francuski predsednik ostao je pri svom stavu kad je reč o smrti NATO. On je ponovio da zbog problema u Alijansi, uključujući i to što Evropa više ne može da se osloni na Ameriku, NATO ne funkcioniše. Takođe, Makron je istakao da Turska ne može da se ponaša kako hoće i da nijedna članica Alijanse ne može da kupuje S-400 od Rusije. Francuski lider dodatno je uvredio Erdogana, rekavši da Ankara nekad sarađuje sa grupama koje su produžena ruka Islamske države (ISIS), te da nema nameru da Kurde proglasi teroristima.

- Terorističke grupe su danas zajednički neprijatelj. Žao mi je što ću reći da nemamo istu definiciju terorizma - rekao je Makron.

Baltik bez zaštite

Zbog svega su reagovale i baltičke zemlje, a naročito Poljska. Njen predsednik Anžej Duda napao je Erdogana, rekavši mu da baltičke zemlje drži kao taoce zarad sopstvenih interesa. Duda je, takođe, tražio od Makrona da predloži konkretan plan reforme NATO, ukoliko već misli da je taj pakt mrtav.
Situaciju je pokušao da smiri generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je naveo da baltičke zemlje neće ostati bez zaštite i da će pokušati da "urazumi" Erdogana.

- Problem u vezi sa baltičkim zemljama možda neće biti rešen za vreme samita u Londonu, ali radimo na tome - naveo je Stoltenberg.

On je, takođe, prebacio Makronu zbog izjave da je NATO mrtav.

- Nije u redu sumnjati u bezbednosnu garanciju Alijanse. Mislim da NATO i dalje ima snažnu podršku SAD i veliki je problem to što ljudi dovode u pitanje transatlantsku vezu. Možda imamo lošu retoriku, ali nam je suština izuzetno dobra - zaključio je šef NATO.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 4 godine

NATO je stvarno u teškim problemima i kontradiktornostima! Velike imperije padaju tako što počnu da trule iznutra! Postanu usporena, bolesna, glomazna i zarđala skalamerija! Tako je bilo napr. sa Rimskom imperijom! Mnogo tu teških problema ima, uprkos svom brojčanom širenju! Te male zemljice što se priključuju toj alijansi su kao izgubljene duše koje đavo prima u svoje okrilje!

Sumadinac

pre 4 godine

Ima Boga dosta su harali svetom i unistili pola covecanstva.

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 4 godine

Za I svj. rat kriva Srbija Kriva je i za propast Hitlerovog wermahta. A mali Vucic ce vam se na.ebat majke za bombardovanje Srbije. I to vec uskoro. KRAJ.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija