• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

11.12.2019

12:22

KAKAV BLAM! Lekarka napravila HAOS zbog Handkea i VRATILA NOBELOVU NAGRADU koju NEMA...

Vesti

KAKAV BLAM! Lekarka napravila HAOS zbog Handkea i VRATILA NOBELOVU NAGRADU koju NEMA...

Podeli vest

Vest da je Nobelovka vratila nagradu u znak protesta zbog Handkea zvučala je bombastično, međutim nije baš tako

Dok je austrijski književnik Peter Handke juče u Stokholmu primao Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, njegovi protivnici su oštro protestovali.

U moru burnih reakcija kojima se osporavala odluka Nobelovog komiteta, izdvojio se gest izvesne švedske lekarke Kristine Doktare.

 

Ona je kročila među okupljene ispred centra „ABF“ u Stokholmu i sa medaljom visoko podignutom u ruci saopštila dramatičnu odluku: 

- Vraćam svoju Nobelovu nagradu!

 

- Nekada sam bila ponosna na Švedsku akademiju, ali sada osećam samo stid i krivicu. Bila sam svedok genocida iz prve ruke pre 27 godina, kada sam bila tamo. Vratiću Nobelovu nagradu zbog činjenice da ju je dobio i Peter Handke, koji negira genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini - rekla je Doktareova.

Prisutni su obraćanje ispratili burnim aplauzom uz skandiranje:

„Kristina!“ „Kristina!“

​Među okupljenima su, između ostalih, bili Alida Bremer, nemački pisac hrvatskih korena, nemačka i francuska novinarka Elke Šmiter, kao i Florans Artman, američki novinar Roj Gutman, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, član norveškog Helsinškog komiteta Enver Đuliman, kao i Mirsad Duratović, predsednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka.

Vest su uskoro preneli regionalni i svetski mediji, navodeći da je Doktareova Nobelovu nagradu za mir dobila 1988. kao članica mirovnih snaga UN. Međutim, ispostavlja se drugačije.

Foto: twitter printscreen

 

Jednostavan pogled na sajt Nobelovog komiteta govori da njenog imena među dobitnicima Nobelove nagrade za mir za tu godinu - nema. 

PROTESTUJE ZBOG HANDKEA! Švedska lekarka vraća Nobela za mir!

Naime, nagradu su kao kolektiv dobili svi pripadnici mirovnih snaga UN od 1948. do 1988. godine, što je ukupno više 500.000 ljudi iz 53 zemlje sveta! 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bane

pre 4 godine

Ćuti, baba i radi ono što Švedjanke jedino umeju da rade.

ivan

pre 4 godine

lazljiva kao i ti bošnjaci što joj urliču ime...slično se sličnom raduje..u ovom slučaju svinje svinji, .

Strsljen

pre 4 godine

Gospodine Handke, "DOBRO DOSAO U ISTOCNO SARAJEVO"

ponosanS

pre 4 godine

Srbe optuzuju za genocid oni koji su u dva svetka rataratovali u redovima fasista, osvajaca i gubitnika a da ne pricamo o engleskom genocidu nad americkim autohtonim Indijancima. Pobili su preko sto miliona Indijanaca zapadnoevropski osvajaci a sad bi da svoju svest operu namecuci genocid kojeg uopste nije bilo od strane srpskog naroda SRBIMA. Mozete vi da pricate i donosite rezolucije i zakone do mile volje ali ne mozete time postati dobri ljudi jer ste cinili zlocine nad srpskim narodom svi od muslimana, albanaca, hrvata, do nemaca, engleza i amera a tek otomani sta su cinili, Bog ce vam svima po delima suditi a Bog mito ne prima. Srbi nikad nismo bili genocidni niti smo istrebljavali narode oko nas za razliku od etnicki cistih zemalja i pokrajina u okrezenju gde ste nas pokatolicili, poturcili, pobugarili, poalbanili i jos nam zabranili da budemo nacija.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija