• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug/beta

21.12.2019

08:29

RUSIJA I KINA stavile VETO na REZOLUCIJU O SIRIJI!

Vesti

RUSIJA I KINA stavile VETO na REZOLUCIJU O SIRIJI!

Podeli vest

Rusija i Kina stavile su u Savetu bezbednosti UN veto na predlog rezolucije kojom se predviđala dostava humanitarne pomoći iz Turske i Iraka u Siriju

Kako je sinoć javio Rojters, rezolucija, koju su predložile Belgija, Kuvajt i Nemačka, predviđala je dostavljanje pomoći narednih 12 meseci preko dva punkta u Turskoj i jednog u Iraku.

Rusija je, međutim, bila spremna da odobri dva prelaza u Turskoj na šest meseci i predložila je svoju rezoluciju. Za prvi predlog glasalo je 13 od 15 članica Saveta bezbednosti, a za rusku pet, dok je protiv bilo šest, a uzdržano četiri.

Da bi Savet usvojio neku rezoluciju potrebno je devet glasova, s tim da veto ne stavi nijedna od pet stalnih članica - SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija. Američka ambasadorka Keli Kraft rekla je posle glasanja da je u šoku i ocenila da će posledice biti užasne, a veto Rusije i Kine kao "nesmotreno, nedgovorno i okrutno".

"Ko je danas pobedio? Niko. Ko je izgubio? Sirijski narod", rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzija, dodajući da je rezolucija nepotrebna jer su sirijske vlasti preuzele kontrolu većeg dela zemlje.

SASTANAK PRVIH LJUDI RUSKE I AMERIČKE VOJSKE NA NEUTRALNOM TERENU! Glavne teme: SIRIJA i STRATEŠKA SIGURNOST

On je ocenio da se humanitarna situacija u Siriji znatno popravila i da bi Savet trebalo da to pozdravi.

"Ne pokušavajte da na nas prebacujete krivicu za ovo" (što se desilo u Savetu), dodao je Nebenzija.

Pomoćnica šefa UN za humanitarnu pomoć Ursula Miler izjavila je u Savetu da će bez prekograničnih operacija doći do potpunog obustavljanja dostavljanja pomoći milionima civila u Siriji.

"To će izazvati brzo povećanje gladi i bolesti, što će dovesto do povećanja smrti, patnji i novog raseljavanja civila, uključujući i preko granica", rekla je Milerova.

Važenje aktuelne rezolucije koja omogućuje dostavljenje pomoći preko četiri prelaza u Turskoj, Iraku i Jordanu ističe 10. januara, tako da još može biti postignut sporazum, ocenjuje Rojters.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija