• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

23.12.2019

10:52

HLADNI RAT NIJE GOTOV! Konflikt će se ODMRZNUTI na OVOM MESTU

Vesti

HLADNI RAT NIJE GOTOV! Konflikt će se ODMRZNUTI na OVOM MESTU

Podeli vest

Hladni rat, po svemu sudeći, nije završen — jedno vreme je bio zamrznut, ali se sada odmrzava na Arktiku i ponovo preti da se rasplamsa zbog geopolitičkih interesa glavnih aktera, SAD i Rusije, na najsevernijem delu naše planete

Nedavno su se oglasile i bezbednosne službe Danske, još jedne arktičke zemlje, koje tvrde da se uskoro može očekivati porast tenzija na Arktiku jer je suparništvo vodećih svetskih sila sve veće, ne samo ekonomski gledano, već i vojno.

Glavni razlog zbog čega postoji pretnja da se Hladni rat ponovo rasplamsa jeste što vodeću ulogu na Arktiku igra Rusija, jer se na njenoj teritoriji prostire glavna transportna arterija — Severni morski put. Ova transportna ruta predstavlja najvažniju tačku neslaganja između Rusije i ostalih arktičkih zemalja. Problem je u tome što Rusija na Severni morski put gleda kao da joj istorijski pripada, dok ostatak sveta smatra da bi to trebalo da budu međunarodne vode.

- Amerika konstanto pokušava da nametne celom svetu ideju da je Severni morski put međunarodna transportna arterija, ali su takve izjave za Rusiju apsolutno neprihvatljive i stav Moskve ostaje nepromenjen i vrlo izričit- navodi Valerij Žuravelj sa Evropskog instituta pri Ruskoj akademiji nauka.

ZASTRAŠUJUĆA PROGNOZA RUSKOG ADMIRALA! NATO i Rusija mogli bi da zarate na OVOM MESTU!

Sličnog stava je i Arkadij Tiškov sa Geografskog instituta pri Ruskoj akademiji nauka, koji takođe kaže da Rusija smatra da jedino ona ima pravo da odlučuje kako će se ta ruta koristiti, dok SAD tvrde da nikakva dozvola Rusije za plovidbu tim vodama nije potrebna. Upravo taj geopolitički konflikt i predstavlja temelj rasplamsavanja novog hladnog rata na Arktiku.

Pored toga, kako smatra Tiškov, nijedna arktička zemlja nije razvijala svoju flotu ledolomaca kao što je to učinila Rusija, zahvaljujući čemu Rusija može da plovi tim vodama kada god i u kom god delu Arktika hoće. 

Druga, doduše nimalo manje bitna komponenta celokupne potencijalne krize, jeste vojno prisustvo svetskih sila na Arktiku. Iako se još uvek ne može govoriti o tome da je počela militarizacija ovog podneblja, sve je više slučajeva da se tamo odigravaju kojekakvi vojni manevri.

- Vojno prisustvo je taman toliko da ne možemo da govorimo o mogućnostima velikih vojnih konfrontacija. Međutim, moramo da uzmemo u obzir i uslove u kojima se Rusija nalazi — prisustvo ekonomskih sankcija i nedostatak poverenja između zemalja na srednjem i dugoročnom nivou može dovesti do porasta tenzija, što će se odraziti i na vojnu situaciju u regionu- dodaje Žuraljev.

Sa druge strane, Tiškov kaže da ono što najviše bode oči Zapadu jesto što je Rusija, nakon 20 godina odsustva sa Arktika, u poslednjih 10 godina u tom području obnovila svoje aerodrome, razmestila vojne baze i pojačala pograničnu službu.

PUTIN KREĆE U BITKU ZA ARKTIK! Moskva ubrzano naoružava SEVERNU FLOTU, stiže i S-400, a ključni detalj će ZALEDITI NATO!

Ne treba zanemariti ni činjenicu da su sve ostale zemlje koje imaju pristup Arktiku (SAD, Kanada, Danska, Norveška) ujedno i članice NATO-a i veoma često sprovode vojne manevre u tom području.

Treća, takođe veoma bitna stvar, zbog čega i preti rasplamsavanje novog Hladnog rata na Arktiku, jeste što se pod ledom nalaze ogromne količine naftnih i gasnih rezervi, kao i ostalih ruda, dok Rusija prednjači u eksploataciji tih resursa, tvrdi Žuravelj.

- Rusija je apsolutni lider kada je reč o vađenju energenata, zbog čega druge zemlje i ne žele da daju mira Rusiji. U prvih 10 godina 21. veka Rusija je to radila u saradnji sa ostalim zapadnim zemljama, pre svega sa Francuskom i SAD, međutim nakon uvođenja sankcija Rusija je morala da se nauči da to radi sama, a činjenica da joj je to pošlo za rukom razljutilo je Zapad- navodi on.

DANCI U PANICI ZBOG RUSA! Gomilaju vojne snage na Arktiku, SMETAJU IM RUSKE AKTIVNOSTI U REGIONU!

Upravo zato se i vodi borba na nivou Ujedinjenih nacija kako bi se utvrdile precizne severne granice Rusije, budući da to pitanje još uvek nije do kraja rešeno, dodaje Tiškov. Određene interesne zone su dogovorene — granica između Rusije i Norveške je precizirana, isto kao i granica između SAD i Rusije kod Beringovog moreuza, a postignut je i sporazum oko Ohotskog mora.

Jedino što još uvek nije rešeno jeste arktički pojas Rusije, tačno tamo gde se i nalaze ruska postrojenja za vađenje energenata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija