• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija danas

24.12.2019

19:51

NOVA AZIJSKA ERA! Japan, Kina i Južna Koreja za saradnju u trgovini!

Vesti

NOVA AZIJSKA ERA! Japan, Kina i Južna Koreja za saradnju u trgovini!

Podeli vest

U kineskom gradu Čengduu nastavljen je samit lidera Kine, Japana i Južne Koreje. Oni su se založili za jačanje trgovinskih veza i promociju slobodne trgovine. Naglašena je važnost formiranja zone slobodne trgovine između tri zemlje

Na političkom planu tri zemlje podržavaju dijalog Severne Koreje i Sjedinjenih Država kako bi se okončao severnokorejski nuklearni program.

Jačanje privredne saradnje između država-učesnika samita u centru je pažnje skupa.

Premijer Kine Li Kećang istakao je da njegova zemlja ima ogromno tržište i da sa Južnom Korejom već ima zone slobodne trgovine, ali da želi proširenje na sve tri države.

- Trebalo bi da sada ubrzamo proces uspostavljanja zone slobodne trgovine između naše tri zemlje. To bi značilo i dalje otvaranje kineske industrije usluga. Kina je voljna da nastavi svoje otvaranje prema svetu, što pokazuje i naša odlučnost da zaštitimo slobodnu trgovinu - kaže Li Kećang.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In istakao je da je potrebno zaštititi slobodnu trgovinu kako bi se pomoglo poslovnim aktivnostima i kako bi se nastavio zajednički razvoj tri zemlje.

Za formiranje te zone zalaže se i zvanični Tokio.

KINA ZAHTEVA OD SAD: Preduzmite konkretne korake po pitanju sporazuma sa Severnom Korejom!

- Želim da stvorimo novu eru tri kraljevstva u kojoj bi Japan, Kina i Južna Koreja mogli da sarađuju i razvijaju se zajedno sa međunarodnom zajednicom - kaže premijer Japana Šinzo Abe.

Osim ekonomije, bilo je reči i o političkim tenzijama između Seula i Tokija, još iz vremena rata i o odnosima Severne Koreje i Sjedinjenih Država.

Tri zemlje su se dogovorile da sarađuju na promociji dijaloga između Pjongjanga i Vašingtona.

- Naše tri zemlje spremne su da rade zajedno sa međunarodnom zajednicom na rešenju pitanja Korejskog poluostrva na politički način. To nema alternativu - naglašava premijer Kine Li Kećang.

Trilateralni samiti Kine, Japana i Južne Koreje održavaju se od 1997. godine, kada se dogodila velika azijska finansijska kriza.

Te tri zemlje pokrivaju 24 odsto svetske trgovine, dobro su ekonomski povezane, a prošle godine imale su trgovinsku razmenu od 720 milijardi dolara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija