• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.12.2019

07:00

NEVEROVATNO OPRAVDANJE VAŠINGTONA ZA KAUBOJSKO PONAŠANJE! Tramp uvodi sankcije Evropi za njeno dobro!

Vesti

NEVEROVATNO OPRAVDANJE VAŠINGTONA ZA KAUBOJSKO PONAŠANJE! Tramp uvodi sankcije Evropi za njeno dobro!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp za "dobrobit Evrope" namerava da uvede sankcije kompanijama koje rade na rusko-nemačkom gasovodu "Severni tok 2", iako će to zadati težak udarac privredi EU. To je izjavio ambasador SAD u Berlinu, Ričard Grenel, koji je ocenio da nemačka kancelarka Angela Merkel "nije dovoljno proevropska" jer je oštro kritikovala potez Vašington

Grenel je u intervjuu nemačkom listu "Bild" rekao da predsednik Amerike embargom, koji će pogoditi celu Evropu, zapravo radi u interesu Starog kontinenta. On je istakao da je od evropskih diplomata dobio pregršt poruka zahvalnosti nakon što je Tramp potpisao zakon koji omogućava sankcionisanje gasovoda vrednog 11 milijardi dolara.

- Diplomate iz cele Evrope su me zvale da se zahvale na ovakvom potezu Vašingtona - naveo je Grenel, koji nije otkrio ko su te evropske diplomate.
On je dodao da je predsednik Tramp doneo ovu "proevropsku" odluku o sankcijama u ime američkih partnera u Evropi, koji su "preklinjali" Ameriku da ih podrži u borbi protiv ruskog "Severnog toka 2".

Merkelova nije proevropska

Kancelarka Angela Merkel trebalo bi da bude više proevropska
Ričard Grenel

- Čak 15 evropskih zemalja, Evropska komisija i Evropski parlament - svi su imali sumnje u ovaj projekat - kazao je američki ambasador u Nemačkoj.

Grenel je takođe kritikovao Merkelovu, koja je Trampove sankcije nazvala mešanjem u unutrašnje stvari Nemačke i EU.

- Kancelarka Merkel bi trebalo da bude više proevropska. Trenutno se u Nemačkoj vode razgovori o tome da treba uraditi više za Evropu, a SAD veruju da su zauzele ekstremno proevropski stav kad je u pitanju "Severni tok 2" - naglasio je Grenel.

Gasovod "Severni tok 2"

- dužina: 1.230 kilometara
- putanja: od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke
- kapacitet: 110 milijardi kubih metara gasa godišnje
- cena: 11 milijardi dolara
- puštanje u rad: 2020. godina

Uprkos svemu tome, iz Berlina i Moskve juče su poručili da će "Severni tok 2" biti završen, ali sa malim zakašnjenjem, te će biti pušten u rad u drugoj polovini 2020, umesto u prvoj. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da sankcije neće sprečiti izgradnju "Severnog toka 2" i da je prerano govoriti o recipročnim merama protiv SAD.

- Sankcije sigurno neće ostati bez odgovora - naveo je Peskov.

Istovremeno, Peter Bejer, poslanik nemačke Hiršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, ocenio je da će američke sankcije samo odložiti završetak projekta za nekoliko meseci i povećati njegove troškove.

Sankcije i protiv "Turskog toka"

Zakon o zaštiti evropske energetske bezbednosti podrazumeva i sankcije svim firmama koje rade na izgradnji "Turskog toka". Taj gasovod, koji ide od Rusije preko Crnog mora i Srbije, trebalo bi već sledećeg meseca da bude pušten u rad. Zasad nije poznato kakve sankcije su predviđene protiv "Turskog toka", niti koje će sve firme biti pod embargom.


Inače, Vašington smatra da je Evropa, zbog postojećeg gasovoda "Severni tok 1", koji ide od Rusije preko Ukrajine do Nemačke, u opasnosti jer zavisi od ruskog gasa. Izgradnjom "Severnog toka 2", koji ide preko Baltika do Nemačke, SAD tvrde da će Stari kontinent u potpunosti pasti u nemilost Moskve.

Zato je Tramp u petak potpisao zakon o budžetu za odbranu, u sklopu kojeg se nalazi i zakon o zaštiti evropske energetske bezbednosti. On podrazumeva sankcije za sve kompanije koje rade na izgradnji "Severnog toka 2". Osim ruskog "Gasproma", u pitanju su švajcarsko-holandska kompanija "Olsis", austrijski OMV, nemačke firme "Uniper" i "Vinteršel", anglo-holandski energetski div "Rojal Dač Šel" i francuski "Anži". "Olsis" je već najavio da obustavlja sve radove i da se povlači iz projekta.

"Zidojče cajtung": Sankcije su čista ucena

Nemački list "Zidojče cajtung" nazvao je američke sankcije čistom ucenom, budući da SAD Evropi odavno pokušavaju da prodaju svoj tečni prirodni gas (LNG), koji je mnogo skuplji od ruskog.
- Američki argument jeste da Nemačka "Severnim tokom 2" postaje još više zavisna od Rusije, koja bi mogla da iskoristi isporuke energenata kao sredstvo pritiska za svoje političke ciljeve. Ipak, SAD već nekoliko godina i same proizvode mnogo više gasa nego ranije i volele bi da taj gas prodaju u Evropi. Dakle, radi se o geopolitici i o mnogo para - piše taj list.
On dodaje da jedan od argumenata SAD jeste da ovim gasovodom, kao i "Turskim tokom", Rusija pokušava da ostavi Ukrajinu bez ikakvih prihoda od tranzita gasa.
- Trenutno Kijev zarađuje oko tri milijarde evra godišnje od tranzita ruskog gasa, ali ugovor dve praktično zaraćene zemlje ističe krajem godine. No, u subotu su se Moskva i Kijev dogovorili o nastavku saradnje - ističe nemački list.
"Zidojče cajtung" naglašava da se stvari moraju nazvati pravim imenom:
- Američke sankcije protiv "Severnog toka 2" nisu ništa drugo do čista ucena. Donald Tramp hoće da Evropi prodaje svoj "prekrasni" gas. Ruska konkurencija mu je trn u oku. O tome se radi i ni o čemu drugom.
List na kraju zaključuje: "Ko ima takve saveznike, njemu neprijatelji i ne trebaju."

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Teosopulos

pre 4 godine

Šta je to Evropska unija? A da to je ona Američka provincija ili kolonija? Šta su članice NATOa nego piuni u šahovskoj parti Ameri nemaju sa čime ni da zareže na Ruse ali je tu zato EU koja će da bude gurnuta u prve linije da gine za nju i naravno dobiće ne izvinjenje već tumačenje izraza Kolateralna šteta a šta će tek i koga da guraju protiv Kine to ćemo tek da vidimo uglavnom ovo je dokaz da više nigde nisu prvi pitanje i kod svojih žena koji su?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija