• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Intermagazin/Informer

28.12.2019

19:15

(VIDEO) TAČKA NA SVE RASPRAVE - ONI SU NAJJAČA VOJNA SILA NA BALKANU, a sad su spremili čak 1,5 milijarda evra za modernizaciju 84 borbena aviona!

Vesti

(VIDEO) TAČKA NA SVE RASPRAVE - ONI SU NAJJAČA VOJNA SILA NA BALKANU, a sad su spremili čak 1,5 milijarda evra za modernizaciju 84 borbena aviona!

Podeli vest

Grčka je potpisala sporazum sa američkim proizvođačem opreme za odbranu, "Lokhid Martinom". Zvanična Atina želi da modernizuje flotu borbenih aviona "F-16" u narednih sedam godina

Grčka izlazi iz finansijske krize suočena s ponovnom napetošću sa susedom i partnerom u NATO, Turskom.

Agencija za nabavke Ministarstva odbrane saopštila je u petak da je u utorak potpisan sporazum o detaljima s kompanijom „Lokhid".

Ministar odbrane, Nikos Panajotopulos, rekao je ranije ovog meseca u Skupštini Grčke da će 84 aviona „F-16" biti modernizovana do 2027. godine ugradnjom opreme napredne tehnologije klase "Vajper", u okviru programua procenjenog na 1,5 milijardi dolara. Rekao je da će tempo modernizacije zavisti od toga koliko je aviona potrebno za redovnu aktivnu službu.

Američki Stejt Dipartment je 2017. godine odobrio taj tada potencijalni sporazum, rekavši da je američki cilj "pomoć poboljšanju sigurnosti NATO saveznika (Grčke) koji je važan partner za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi".

Grčka je godinama smanjivala sredstava za odbranu zbog finansijske krize koja je zahtevala tri međunarodna paketa pomoći od 2010. do 2018. da bi se kao članica evrozone spasla od bankrota.

BRITANCI SU IH ZAŠTITILI U SRBIJI, SADA IM SE SVE VRAĆA SA KAMATOM! Albanska mafija gospodari ulicama NASILJE, UBISTVA I MUČENJA su svakodnevica!

Proteklih godina proširila je odbrambene veze sa Sjedinjenim Državama, stahujući od vojnog širenja Turske. Spor ta dva suseda oko vazdušnog prostora i granica na moru, kao i prava na traganje za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju, i dalje nisu rešena.

Ta napetost je eskalirala poslednjih meseci pošto je Turska poslala istraživačke brodove uz severnu obalu podeljenog Kipra i postigla pakt s Libijom o podeli mora koji se smatra izazovom za slične sporazume Grčke, Izraela, Kipra i Egipta.

Tokom posete Atini u oktobru, američki državni sekretar Majk Pompeo je potpisao revidirani sporazum o odbrambenoj saradnji SAD s Grčkom, proširivši vojne aktivnosti SAD na tri baze u Grčkoj i povećavši raspon aktivnosti u američkoj mornaričkoj bazi u zalivu Suda, na ostrvu Kritu. Taj sporazum je ove nedelje podnet Skupštini Grčke na ratifikaciju.

Visoki američki zvaničnik je u oktobru tvrdio da jačanje vojnih veza s Grčkom nije povezano sa događajima u Turskoj. Taj zvaničnik koji je govorio pod uslovom da mu se ne objavi ime, rekao je i da "Sjedinjene Države imaju interes nacionalne sigurnosti da obezbede da Turska ostane usidrena na Zapadu" i da "verujemo da Grčka ima isti interes".

(VIDEO) PUTINOVA NOVOGODIŠNJA ČESTITKA AMERIMA! S-500, Su-57, T-90M, Kindžal, Cirkon... RUSIJA ZA 2020. PRIPREMILA NOVO ORUŽJE!

Pogledajte i poređenje srpske i grčke vojske u odnosu na armije Turske i Albanije!

Evo i kako izgledaju sve vojske Balkana!!!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 4 godine

E dugujete svetu 500milijardi dolara ,šta je milijarda gore dole dajte još dupe pod kiriju a onda prodajte ostrva Turcima , Amerikancima i opet ćete biti dužni.Zlo su oni otvorite jednom oči

Vlado

pre 4 godine

Nemojte molim vas, pa do sada smo bili "lideri" u svemu, pa i sa nekoliko Migova!

MilosObilic1389

pre 4 godine

Мало је...! За сигурну одбрану треба... - "стотка"....!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija