• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

01.01.2020

15:51

(VIDEO) RUSI SU OVAJ PUT PREZVAZIŠLI I SEBE! NAPRAVILI NUKLEARNI RAZARAČ KOJI ĆE NOSITI S-500, partiće ga flota naoružana Kalibrima, cirkonima...

Vesti

(VIDEO) RUSI SU OVAJ PUT PREZVAZIŠLI I SEBE! NAPRAVILI NUKLEARNI RAZARAČ KOJI ĆE NOSITI S-500, partiće ga flota naoružana Kalibrima, cirkonima...

Podeli vest

Rusija će uskoro dobiti veliki broj nuklearnih razarača „Lider", od kojih će neki nositi i protivraketni kompleks S-500. Veliki broj brodova u svetskom okeanu značajno će ojačati rusku vojnu moć

Nekoliko univerzalnih lansirnih rampi morskog tipa protivavionskog kompleksa S-500 obezbediće protivvazdušnu i protivraketnu odbranu broda. Njihov borbeni kompleks se sastoji od 128 protivavionskih raketa. Takav sistem protivvazdušne odbrane je kao „kišobran" koji štiti od gotovo svih savremenih sredstava za napad - balističkih i hiperzvučnih raketa, običnih krstarećih raketa, i od bilo kog savremenog aviona. Liniju odbrane iz blizine obezbeđivaće nekoliko morskih varijanti raketnog PVO sistema "Pancir".

Udarna pesnica sa kompleksom S-500

Razarač je najuniverzalniji ratni brod u savremenoj mornarici. Može da deluje na bilo kojoj udaljenosti od obale, da se bori protiv brodova bilo koje vrste, kao i podmornica, da odbija vazdušne i raketne napade. Razarač je veći od korveta i fregata, a zahvaljujući tome ima veliku autonomnost i bogatije borbene sposobnosti. Uz to, nije toliko skup i komplikovan kao recimo nuklearna raketna krstarica ili nosač aviona.

Savremena izbalansirana vojno-pomorska flota daleke okeanske zone treba da ima "udarnu pesnicu", koja se obično sastoji od nosača aviona ili od velikih bojnih brodova iz klase raketnih krstarica. Razarači su dizajnirani tako da ojačaju udarno jezgro ove mornarice, kao i da obezbede njenu zaštitu.

Kada je Rusija u pitanju, ovakvu napadačku silu može podržati obalska avijacija, na primer nosači raketa dugog dometa Tu-22M3 i lovci-presretači MiG-31BM i Su-35. Eskadrile mogu da podrže i podmornice i manji brodovi sposobni da deluju u okeanu - fregate i korvete. 

Ruska operacija u Sredozemnom moru

Kada je reč o ratnim akcijama u „zatvorenom" moru, na primer Crnom ili Sredozemnom, kao i o kontraterorističkim operacijama, razarač tu može da igra ulogu osnovnog broda eskadrile, koji rešava lokalne zadatke u okviru ograničenog bojišta.

CRNA GORA U STANJU NEOBJAVLJENOG RATA! MILOVA TAJNA POLICIJA HAPSI DECU, a agenti ubačeni među građane izazivaju nerede! JEDNOG OD NJIH "UHVATILI NA DELU"!

Treba istaći još jedan momenat: u SSSR-u, iako još nije postojao S-500, razarači su bili bolje naoružani nego zapadni brodovi. Tako je bilo jer je trebalo da ovi brodovi u sovjetskoj mornarici budu stvarno univerzalni, odnosno da budu u stanju da se bez podrške iz vazduha bore protiv nosača aviona, podmornica i flote potencijalnog neprijatelja.

Ruska škola ovde ostaje veran naslednik sovjetske škole brodogradnje, mada treba istaći da savremeni sistemi naoružanja omogućavaju da se veliki broj lansirnih rampi razmesti na bilo koje područje, čak i veoma ograničeno.

"Sarič" više nije lider

U periodu od 1976. do 1992. godine, SSSR je gradio veliki broj razarača Projekta 956 "Sarič". To je dosta dobar univerzalni brod, koji je bio u službi sovjetske ratne mornarice i još uvek se nalazi u ratnom sastavu ruske mornarice, kao i u sastavu mornaričkih snaga Kine. Tvorci ovog projekta su praktično od kraja 1980-ih godina radili na projektima koji bi zamenili "Sarič".

Konačno se 2009. godine pojavila informacija o pripremi konkursa za izbor konstruktora perspektivnog razarača za Vojno-pomorsku flotu Ruske Federacije. Tada se i pojavila informacija da će već 2012. godine početi izgradnja razarača iz novog projekta.

U stvarnosti nije sve bilo tako jednostavno, ali radovi na preliminarnom izgledu novog broda su započeti. Sredinom 2012. godine, šef Ruske ujedinjene korporacije za brodogradnju izjavio je da će novi brod biti opremljen elementima protivraketne i protivkosmičke odbrane. Tako smo saznali za početak razvoja projekta „Lider".

Toliko brodova je gradio samo SSSR

Tri godine kasnije odlučeno je da novi brod bude opremljen atomskim energetskim postrojenjem. Najzad, u junu 2015. godine, model perspektivnog razarača pod nazivom "Projekat 23560" prvi put je predstavljen na izložbi "Armija 2015". Sada se već sa velikom verovatnoćom može govoriti o pojavi planova za izgradnju serije razarača nakon 2020. godine. Ovo će verovatno biti najveći program za izgradnju brodova u postsovjetsko vreme. Nakon raspada SSSR-a, ovaj tip brodova je dobrim delom zanemaren. Stvar je u tome da se izgradnja podmornica smatra efikasnijom: one nisu toliko skupe, a i njihova izgradnja je znatno manje pogođena krizom devedesetih.

NAPAD AMERA NA SRBIJU NIJE IZNENAĐENJE, ali ovo može da smisli samo BOLESTAN MOZAK! Rusi nam nisu dali Južni tok, nisu pomogli protiv Hitlera, silovali su partizanke... IMA TOGA JOŠ!

Sada, u slučaju da 2020-2022. godine počne izgradnja vodećeg broda novog projekta, može se očekivati da flota dobije razarač 2024-2030. godine. 

Ovo bi trebalo da bude značajan doprinos razvoju ruske ratne mornarice. Kada govorimo o razaračima koji su u službi, ona trenutno raspolaže sa dva broda Projekta 956 „Sarič", jednim velikim protivpodmorničkim brodom Projekta 61 "Kašin" i sa sedam velikih protivpodmorničkih brodova Projekta 1155 "Udaloj", koji su, prema NATO klasifikaciji, takođe razarači.

Ruski razarač kao zapadna raketna krstarica

Ruski razarači su znatno veći od njihovih zapadnih pandana, što određuje sposobnost primene atomskog energetskog postrojenja i sistema naoružanja na takvom brodu. Atomsko energetsko postrojenje obezbeđuje mu neograničene energetske resurse, koji mu omogućavaju da vodi borbene operacije bilo gde u svetskom okeanu. Dužina razarača "Lider" biće oko 200 metara, a ukupan deplasman oko 15 hiljada tona. Po svom gabaritu i sposobnostima, ovo će najverovatnije biti raketna krstarica.

Borbene sposobnosti novog broda zaista obećavaju nešto izvanredno. U univerzalnim vertikalnim lansirnim rampama biće razmešteno najmanje 60 raketa raznih vrsta - "Kalibar", "Oniks" i "Cirkon". Takav arsenal omogućava da se reše svi zadaci: napad na brodske grupe (uključujući i nosače aviona), gađanje kopnenih ciljeva na udaljenosti do 2.500 kilometara, a u perspektivi i više.

Brod će biti opremljen i univerzalnim artiljerijskim sistemom kalibra 130 milimetara. Stvar je u tome da je upotreba raketa često preterana, a artiljerijska vatra može biti efikasnija u nekim zadacima, na primer za gađanje obalskih utvrđenja ili u situaciji kada brod protivnika ne treba potopiti, nego samo zaustaviti.

Brod će imati i sopstveni helikopter

Od torpeda i podmornica brod mogu da štite i protivpodmorničke rakete i nekoliko kompleksa torpednog naoružanja "Paket NK". Naravno, takav brod će nositi i sopstveni helikopter, i biće opremljen svim neophodnim elektronskim sistemima - za otkrivanje, izviđanje, zaštitu i suzbijanje odgovarajućih sistema potencijalnog neprijatelja.

SIRIJCI PROTIV IZRAELA PRIMENILI SRPSKU TAKTIKU PROTIV NATO! Avioni umesto pravih sistema PVO gađali matkete!

Uopšte uzev, s pojavom takvog broda, sposobnosti ruske mornarice će se znatno povećati - ovo je brod okeanske klase, projektovan da reši sve vrste problema upravo u dalekoj pomorskoj zoni.

Jedna od varijanti njegove upotrebe je da bude lider eskadrile manjih brodova-nosača raketnih kompleksa "Kalibar". Pod zaštitom i uz informacionu podršku takvog broda, korvete i mali raketni brodovi sadašnje Vojno-pomorske flote Rusije mogu da dobiju „drugi život" i izađu u okean. A to je već nova strateška realnost.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija