• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

06.01.2020

22:45

ZVUČI NEVEROVATNO! 4 radna dana nedeljno, 6 sati dnevno! Premijerka Finske skraćuje radno vreme

Vesti

ZVUČI NEVEROVATNO! 4 radna dana nedeljno, 6 sati dnevno! Premijerka Finske skraćuje radno vreme

Podeli vest

Nova premijerka Finske Sana Marin (34) založila se za uvođenje fleksibilnog radnog vremena u zemlji

Ono bi podrazumevalo da se radi četiri dana nedeljno po šest sati dnevno.

- Smatram da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu - izjavila je ona, prenosi Dejli mejl.

Sana Marin, najmlađa predsednica vlade na svetu i majka jednog deteta, na čelu je koalicije levog centra u čijem su sastavu još četiri druge partije koje predvode žene, a od kojih su tri mlađe od 35 godina, navodi list.

Pre nego što je postala premijerka, Sana Marin je obavljala funkciju ministarke saobraćaja Finske i na toj dužnosti se zalagala za skraćenje radne nedelje kako bi se poboljšao odnos radnika prema poslu i povećala produktivnost.

U Finskoj se standardno radi osam sati dnevno, pet dana sedmično.

Predlog je sa oduševljenjem pozdravila finska ministarka prosvete Li Anderson, liderka Leve alijanse.

Od velike je važnosti omogućiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vreme. To pitanje nema veze s tim što ga predlažu žene, već sa pružanjem pomoći i ispunjavanjem obećanja datih biračima - rekla je Andersonova.

U susednoj Švedskoj, gde je takođe testirano šestočasovno radno vreme 2015. godine, rezultati su pokazali da su radnici srećniji, produktivniji i bogatiji.

Ovu praksu su oprobale i pojedine vodeće svetske kompanije. Tako je "Majkrosoft Japan" prošlog novembra povukao hrabar potez u nastojanju da poboljša balans između poslovnog i privatnog života radnika uvodeći trodnevni vikend za svoje zaposlene.

Rezultati su pokazali da je produktivnost porasla za neverovatnih 39,9 procenata, piše Dejli mejl.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
duško

pre 4 godine

Uspešni tako rešavaju problem nezaposlenosti. A ne izmišljanjem nepostojećih radnih mesta na državnim jaslama na kojima hiljade ništa ne rade a redovno su nezadovoljoni malim primanjima za veliki nerad.

SS

pre 4 godine

To može da važi kod sposobne i odgovorne nacije,jer kod nas ne umeju da se organizuju ni za osam sati radnog vremena,pa produžavaju rad radnicima pa čak i subotama.Sve sam to prošao,našu nesposobnost u firmi.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija