• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug

06.01.2020

23:19

RUSIJA I KINA DIGLE GLAS! Blokirale saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, SAD osudile potez

Vesti

RUSIJA I KINA DIGLE GLAS! Blokirale saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, SAD osudile potez

Podeli vest

Rusija i Kina blokirale su saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojem se osuđuje napad na američku ambasadu u Bagdadu

Blokirale su jer u njemu nije uzet u obzir američki vazdušni napad u blizini bagdadskog aerodroma koji je usledio i u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, izjavio je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Pre svega, mi generalno snažno osuđujemo bilo koji napad na ambasade, pa tako snažno osuđujemo i napad na američku ambasadu u Bagdadu", rekao je ruski diplomata, prenosi Tass.

On je objasnio da je saopštenje Saveta bezbednosti praktično bilo spremno kada je usledio američki napad, 3. januara i nije bilo moguće da se on ne uzme u obzir.

SAD su oštro kritikovale Rusiju i Kinu zbog toga što su sprečile donošenje deklaracije Saveta bezbednosti UN o prošlomesečnom napadu na Ambasadu SAD u Iraku i ocenile da je time doveden u pitanje kredibilitet tog tela.

Foto: Tanjug/AP

Misija SAD pri UN saopštila je da ne bi trebalo da bude "sporno niti da zahteva hrabrost" da ukaže na obavezu zemlje domaćina, u konkretnom slučaju Iraka, da zaštite stranu ambaasadu po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

"SAD neće tolerisati napade na američko osoblje i objekte i odlučno će odgovoriti kako bi zaštitile svoje interese, građane i saveznike", navodi se u saopštenju.

Desetine pripadnika legalnih iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice upale su 31. decembra u kompleks Ambasade SAD u Bagdadu. Nekoliko dana kasnije, SAD su bespilotnom letelicom ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu, na bagdadskom aerodromu. Ubistvo Solejmanija dovelo je do znatnog podizanja tenzija širom Bliskog istoka.

NATO "PERE RUKE" OD AMERIKE! Obustavio vežbe u Iraku, u strahu od krvave odmazde

IRAN JE DRUGI VIJETNAM! Ubistvo Sulejmanija SAD će platiti krvlju, situacija izmiče kontroli


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Зашто нико отворено не каже: АМЕРИЧКИ ФАШИЗАМ...! То је једино исправно терминолошки...

Branislav

pre 4 godine

Zaboravili demonisti kad su bombardovali kinesku ambasadu, kažu greška, možda, ali STRATEŠKA GREŠKA, bolje rečeno sudbinska greška!!!

srb

pre 4 godine

Americki narod zasluzuje postovanje ali njihova administracija ne jer je ucinila strasne zlocine i cini ih stalno,njihovo je cedo i terorizam danasnjih razmera !

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija