• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.01.2020

10:55

MONSTRUM JE OTEO BARBARU I DRŽAO JE U GROBU 83 SATA! Roditeljima stigao ZASTRAŠUJUĆI poziv posle čega više nije bilo isto!

Vesti

MONSTRUM JE OTEO BARBARU I DRŽAO JE U GROBU 83 SATA! Roditeljima stigao ZASTRAŠUJUĆI poziv posle čega više nije bilo isto!

Podeli vest

Barbara Džejn Makl imala je srećan život. Ćerka milionera iz Majamija Roberta M. Fekla nije bila samo bogata, već lepa i popularna. Njen otac, zajedno sa svoja dva brata, osnovao je Deltona korporaciju, jednu od najvećih kompanija za izgradnju kuća u Sjedinjenim Državama, i bio je dobar prijatelj predsednika Ričarada Niksona.

Ali kucanje na vratima pre više od pola veka zauvek im je promenilo život. Sve je počelo osam dana pre Božića 1968. Barbara, studentkinja na Univerzitetu Emori u Atlanti, obolela je od gripa. Školska bolnica je bila puna, pa ju je majka Džejn odvezla u obližnji motel da se brine o njoj.

Kasno u noć čula je kucanje na vratima sobe. Muški glas je, s druge strane, govorio da je Barbarin verenik Stevart Vudvard imao saobraćajnu nesreću. Odmah je otvorila vrata i suočila se sa sačmaricom koja je bila uperena u njeno lice. Gari Stiven Krist (23) i Rut Ajsman-Šir (26), obojica sa skijaškim maskama, stajali su ispred vrata. Njih dvoje su omamili Džejn sa hloroformom i vezali je sajlom, a zatim zgrabili ošamućenu Barbaru i gurnuli je u plavi automobil. Vozili su se oko 30 kilometara dalje do izolovanog šumovitog područja.

Tada je Hrist prisilio Mekla da iskopa rupu iskopanu u zemlji, u kojoj se nalazila kutija od fiberglasa veličine metar sa dva metra. Histeričkoj devojci rečeno je da unutra ima hranu, vodu, ćebe, svetlo i ventilator koji se napaja iz baterije, kao i pumpu ako počne da pada kiša i kutiju napuni vodom. Zašafio je poklopac i zakopati je u zemlju, bukvalno sahranio devojku koja nije prestajala da vrišti. Barbara je ljutito udarala o poklopac, ali uzalud. Poslednje reči koje su joj upitli bile su "Ne budi takvo derište".

Foto: Printscreen

Kasnije tog jutra, telefon je zazvonio u Meklovoj kući. Robertu i Džejn je rečeno da su svoju kćer zakopali u kutiju i da će se ugušiti ukoliko ne plate otkupninu od 500.000 dolara. Postojala su dva dodatna zahteva: otkupnina je morala biti stavljena u jedan kofer i Robert je morao doći sam. Ako Robert Mackle pristane na uslove, trebao bi da postavi oglas u lokalnim novinama.

On je to učinio, a u oglasu je bilo navedeno: "VOLJENA. Dođi kući. Platićemo sve troškove i sastati se sa vama u bilo koje vreme i bilo gde." Oni koji su slučajno pročitali oglas nisu ni znali šta stoji iza njega.

Ispod zemlje pevala je božićne pesme 

Dva dana kasnije Barbain otac je primio novi poziv kojim mu je rekao da se odveze do određene lokacije, ostavi otkupninu i ode. Složio se, ali zadatak nije protekao glatko. Jedan komšija je čuo buku i pomislivši da je reč o provalnicima i pozvao je policiju. Došli su policajci i primetili dve siluete u tami šume i oterali ih. Otmičari su pobegli i bacili kovčeg sa novcem. Napušteni volvo i čamac pronađeni su u blizini. U automobilu je bila polaroidna fotografija Barbare Mackle, koja je nosila crveno-belu spavaćicu koju je nosila prilikom otmice. U ruci je držala papir na kome je pisalo „oteta“.

Foto: Printscreen

U međuvremenu, devojka je pokušavala da sačuva zdrav razum i optimizam, pevajući božićne pesme naglas i razmišljajući o ukrašavanju jelke, sećajući se da se klizanja sa svojim dečkom. Ali uz sav svoj naporan rad, nije mogla da zaustavi crne misli koje su se uvukle u nju. U knjizi iz 1971. godine, "83 sata do zore", prisetila se svega.

"Ovde ću umreti. Ova kutija će biti moj grob i niko nikada me neće pronaći. Moji čak neće znati ni gde da odnesu cveće", napisala je u pomenutoj knjizi misli koje su joj prolazile kroz glavu.

Crne misli pokušavala je da spreči maštajući o tome ko će je naći i kada. Možda će to biti farmer. Ili nekog građevinac. Za 10 godina? Za 20?

Foto: Printscreen

Bilo joj je hladno, a celo telo je bolelo i dalje se boreći sa gripom. Nije imala pojma da stvari mogu da se pogoršaju - kada se lampica ugasila i cela kutija preplavila je mračnu tamu zemlje u kojoj se nalazila. U međuvremenu, Robert je očajnički pokušavao da pronađe svoju jedinu ćerku. Slomljen da je možda izgubio jedinu šansu da je spasi, izdao je saopštenje za otmičare, uveravajući ih da to nema nikakve veze sa neuspelim prenosom novca.

Upalilo je - primio je novi telefonski poziv kojim ga je uputio da krene zemljanim putem zapadno od Majamija i tamo ostavi novac. Učinio je dok su tražili i čekali kraj telefona sa suprugom i agentima FBI-ja. U 15.00 stigao je poziv. Otmičari su mu dali uputstva kako da stigne do mesta gde je Barbara, ali oni su bili prilično neprecizni i sumnjivi. Preko stotinu agenata FBI-a požurilo je tamo. Nakon nekog vremena, koje je Barbari predstavljalo večnost, neko je čuo tiho kucanje. Muškarci su počeli kopati golim rukama.

Foto: Printscreen

Dvanaest minuta kasnije, Barbara - slaba, ali nepovređena - podignuta je iz groba. Dok ju je jedan od FBI-ovih agenata odvezao u automobilu, ona je uspela da pokaže neočekivani smisao za humor govoreći mu, uz mali osmeh, "Ti si najlepši muškarac kojeg sam videla". 

Krist je pronađen blizu obale Floride, nakon što su policajci pronašli gliser koji je kupio s većinom novca od otkupnine. Njegova partnerka Rut je uspela da pobegne, a za njom su raspisali poternicu. Uhvatili su ju tek 1969. godine kada se prijavila za posao. Identifikovali su ju na preko otisaka prstiju. Priznala je krivicu i osuđena je na sedam godina zatvora od kojih je tri odslužila u Hondurasu. 

Bila je prva žena koja je imala "čast" da bude na listi FBI 10 najtraženijih. Krist je osuđen i osuđen na doživotni zatvor u 1969, ali pušten je uslovno 10 godina kasnije. Međutim, propustio je svoju drugu priliku na slobodi. Nastavio je da studira na medicinskim školama u Grenadi i Dominiki, a potom je pronašao posao kao lekar opšte prakse u Indijani, ali 2003. godine mu je oduzeta licenca. Tri godine kasnije ponovno je našao nevolje - ovoga puta kad je unajmio brod kojim je iz Južne Amerike švercovao ljude i kokain.

Uhapšen je u Alabami i osuđen na pet godina zatvora, a pušten je na slobodu 2010. Godine 2012. američki okružni sudija opozvao je njegovo puštanje na slobodu zbog kršenja uslovne kazne (zemlju je napustio bez dozvole) i osuđen je na još 40 meseci iza rešetaka.  Barbara je udata, ima četvoro dece i živi na Floridi. Sećanja na ona tri i po dana u devembru ne želi više da deli ni sa kim. Tokom svih ovih godina odbijala je intervjue.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija