• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/guardian/bloomberg

09.01.2020

08:38 >> 10:45

(UŽIVO) PREOKRET! IRANCI GAĐALI U PRAZNO, AMERIKANCI UNAPRED ZNALI GDE ĆE RAKETE PASTI! Priča o 80 mrtvih vojnika SAD je samo za domaću javnost?! (VIDEO)

Vesti

(UŽIVO) PREOKRET! IRANCI GAĐALI U PRAZNO, AMERIKANCI UNAPRED ZNALI GDE ĆE RAKETE PASTI! Priča o 80 mrtvih vojnika SAD je samo za domaću javnost?! (VIDEO)

Podeli vest

Iran je želeo da izbegne američke žrtve, pa su projektili ispaljeni kao osveta za ubistvo generala Kasema Solejmanija pogodili peščane dine oko baze Ajn el Asad, piše Blumberg

10:00 - Komandant iranske Revolucionarne garde Abdulah Aragi izjavio je danas da će se Iran uskoro još jače osvetiti za prošlonedeljno ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija.

Više o tome pročitajte OVDE.

08:30 - Iran je završio svoju osvetu za ubistvo generala Kasema Sulejmanija i neće preduzimati nove vojne akcije ako ne bude bilo američke agresije, rekao je ambasador Irana pri Ujedinjenim nacijama Madžid Taht-Ravanči. Više o tome pročitajte OVDE.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, Blumberg navodi da su, inače precizni projektili, pogodili peščane dine oko baze Ajn el Asad, što navodi na zaključak da su Iranci ciljali nenaseljene delove tog objekta.

Sve tri baze koje su prošle noći gađali Iranci bile su prethodno pod uzbunom, a iračke vlasti su posle napada saopštile da su ih Iranci unapred upozorili o početku napada.

U napadu nisu stradali američki ni irački vojnici, a zapadni stručnjaci navode da je priča o 80 ubijenih vojnika SAD Teheran plasirao zbog smirivanja domaće javnosti.

Blumberg citira i neimenovanog zvaničnika Bele kuće koji smatra da su Iranci želeli da izvedu osvetnički napad, ali na način koji neće izazvati razarajući američki odgovor.

Gardijan piše da je faza otvorenog sukoba između Irana i SAD-a verovatno završena i da se, uostalom, činilo da je Teheran svesno propustio da vojsci SAD nanese ozbiljne gubitke i, pre svega, ljudske žrtve.  

Britanski list navodi da je napad na baze u kojima su smeštene američke trupe bio demonstrativan, s obzirom na to da se veruje da su upotrebljene rakete koje su mogle da nanesu ozbiljniju štetu da je Teheran hteo.

Koalicione snage su na vreme znale da rakete dolaze i mogle su da preduzmu korake da se izbegnu žrtve u bazama al-Asad i Erbil.

"Ljudi su imali dovoljno vremena da se sklone", rekao je izvor odbrane.

Ukupno 22 iranska projektila ispaljena su na baze u Iraku, a 17 raketa pogodilo je bazu Ajn el Asad.

Sve o dramatičnim dogođajima veznim za sukob Irana i SAD čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 4 godine

I jedni i drugi lazu svoju javnost. Ako nisu glupi pa malo istrazuju znace istinu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija