• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

09.01.2020

22:23 >> 22:28

NOVI METOD LEČENJA RAKA, TRAJE SEKUNDU I NAJEFIKASNIJI JE DO SADA! Može se koristiti već danas i nije potrebna specijalna oprema!

Vesti

NOVI METOD LEČENJA RAKA, TRAJE SEKUNDU I NAJEFIKASNIJI JE DO SADA! Može se koristiti već danas i nije potrebna specijalna oprema!

Podeli vest

Naučnici su potvrdili efikasnost metode lečenja raka protonskim zračenjem, a ceo proces lečenja traje manje od jedne sekunde, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics

Radioterapija ili zračenje je jedna od metoda lečenja zloćudnih tumora. U te svrhe najčešće se koristi fotonsko zračenje, iako istraživanja koja su urađena poslednjih godina pokazuju da takozvani metod fleš-terapije (terapija impulsnim snopom zračenja), tokom koje se koriste protoni za zračenje obolelih tkiva, mnogo manje oštećuje zdrava tkiva, a ima istu efikasnost.

Naučnici iz Centra za onkologiju pri Univerzitetu u Pensilvaniji (SAD) sporoveli su uporedno istraživanje, čiji su rezultati potvrdili da fleš-terapija smanjuje rizik od nuspojava za oko dve trećine u poređenju sa fotonskim zračenjem. Primećeno je da su rezultati lečenja kod obe grupe pacijenata bili gotovo isti.

Zbog veće mase protona u poređenju sa elektronima, oni se malo rasipaju, a zahvaljujući tome se snop zraka preciznije fokusira na tumor i minimalno oštećuje okolna zdrava tkiva. Pored toga, lečenje traje manje od jedne sekunde, umesto nekoliko nedelja terapije fotonskim zračenjem. 

SVI PRIRODNI LEKOVI PROTIV PREHLADE! List bundeve obara temperaturu, slani rastvor protiv bola u grlu!

Autori istraživanja u svom radu detaljno opisuju način primene protonskog zračenja prilikom lečenja raka, kao i pravilan odabir doze.

- Naše kliničko iskustvo pokazuje da protonska terapija ima brojne prednosti, ali nismo očekivali da će efekat biti toliko značajan - rekao je glavni istraživač, doktor medicinskih nauka Džejms Mec.

To je prvo istraživanje o rezultatima upotrebe protona umesto elektrona za generisanje fleš-zračenja pomoću običnog kliničkog aparata za radioterapiju. Istraživanje pokazuje da se protonsko zračenje za efiklasmo lečenje raka može koristiti već danas i da nije potrebna specijalna oprema.

DA LI BISTE BIRALI POL DETETA? Japanski naučnici pronašli način, ali je ovo otkriće jako OPASNO za društvo

Ipak, potrebno je izvršiti određena poboljšanja. Na primer, autori rada navode da su morali da razviju posebne senzore za precizno merenje doza zračenja, jer su se obični detektori brzo zasitili zbog velikih doza radijacije i ogromne brzine čestica.

- Razvili smo specijalizovane sisteme za generisanje doza fleš-zračenja i nakon velikog broja eksperimenata pokazali smo da je moguće kontrolisati snop protona na klasičnom istraživačkom aparatu - rekao je Mec.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija