• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2020

07:15

KREMLJ ŽESTOKO NAPAO VAŠINGTON ZBOG NIZA NELEGALNIH DELA! Lavrov: Amerika  je TERORISTIČKA DRŽAVA!

Vesti

KREMLJ ŽESTOKO NAPAO VAŠINGTON ZBOG NIZA NELEGALNIH DELA! Lavrov: Amerika je TERORISTIČKA DRŽAVA!

Podeli vest

Ubistvo predstavnika iranske vlade Kasima Sulejmanija, koji je bio u poseti susednom Iraku, predstavlja vrhunac u nizu kriminalnih akcija SAD koje bi mogle da se porede sa terorizmom, kaže šef ruske diplomatije

Amerika je teroristička država, zaključio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da ubistvo iranskog generala kasima Sulejmanija predstavlja vrhunac američkog kriminalnog delovanja, ističući da je predsednik SAD Donald Tramp, kao svaki terorista, likvidirao visokog zvaničnika jedne zemlje koji je bio u zvaničnoj poseti susednoj državi.

 

I Libija je primer

 

Lavrov je naglasio da su SAD prešle svaku granicu ubistvom Sulejmanija, komandanta elitnih jedinica Kuds Iranske revolucionarne garde.

 SAD uvećale tenzije

Politika Vašingtona prema Iranu osnovni je uzrok povećanih tenzija u regionu Persijskog zaliva
Sergej Lavrov

- Likvidacija predstavnika iranske vlade, koji je bio u poseti susednom Iraku, predstavlja vrhunac u nizu kriminalnih akcija Vašingtona. To je urađeno van svakog međunarodnog pravnog i ljudskog okvira - izjavio je Lavrov.

On je dodao da bi to američko kriminalno delo moglo da se poredi sa terorizmom.

- Donald Tramp je na ovaj način legalizovao terorizam u celom svetu - istakao je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, politika Vašingtona prema Iranu osnovni je uzrok povećanih tenzija u regionu Persijskog zaliva.

ISIS se regrupiše u Libiji

Kralj Jordana Abdulah II upozorio je juče da se džihadisti Islamske države (ISIS) regrupišu u Libiji.
- Hiljade boraca ISIS pobegle su iz Sirije u Libiju, gde je stanje haotično. Teroristi su tako sada mnogo bliže Evropi - rekao je Abdulah II za "Frans 24".
On je dodao da svet ozbiljno treba da shvati njegovo upozorenje.
- Suočavamo se ponovo sa usponom ISIS - istakao je jordanski kralj, navodeći da ima pouzdane obaveštajne podatke o svemu što je rekao.

- Niko ne može biti zadovoljan trenutnom situacijom u Persijskom zalivu, gde tenzije rastu i, rekao bih, raste i nervoza. To utiče na praktične korake i rezultira smrću ljudi - naveo je Lavrov, misleći na to što je Iran, usred tenzija prošle nedelje, slučajno oborio ukrajinski avion sa 176 putnika kod Teherana.

Ruski ministar spoljnih poslova osvrnuo se i na američko delovanje u Libiji, koje je takođe nazvao kriminalnim.

- Kad bi Libija mogla da postane "druga Sirija", mislim da bi libijski narod od toga imao koristi. Nažalost, Libija više nije država. NATO je uništio njenu državnost 2011. Ta afrička zemlja se još bori sa posledicama tog nelegalnog, zločinačkog avanturizma. Libijski narod to najbolje zna - rekao je Lavrov.

Kako je dodao, zaraćene strane u Libiji trebalo bi naterati da pregovaraju, a ne da koriste silu.
 

Propali pregovori

 

On je tako reagovao nakon što su propali pregovori o primirju između predstavnika nepriznate vlade na istoku Libije i priznate vlade u Tripoliju - feldmaršala Kalife Haftara i Fajeza el Saraja. Sastanak je organizovan u ponedeljak u Moskvi, a posrednice u pregovorima bile su Rusija i Turska.

Te dve zemlje, međutim, nisu uspele da pomire zaraćene strane u Libiji. Saraj je odbio da se sretne oči u oči sa Haftarom, iako su bili u istoj zgradi. Takođe, nije dopustio Haftaru da se konsultuje sa svojim saborcima u Libiji i da potpisivanje sporazuma odloži za juče. Zato je feldmaršal juče ujutru napustio Moskvu, odbijajući da potpiše sporazum o primirju. Vratio se u Libiju, gde su sukobi njegove vojske protiv pristalica vlade u Tripoliju nastavljeni.

 

Tramp naredio ubistvo iranskog generala pre osam meseci

ubistvo Kasima Sulejmanija, jer je, kako je istakao, iranski general predstavljao ozbiljnu pretnju po bezbednost SAD. On je oštro napao demokrate, koje su ga poput cele međunarodne zajednice kritikovale zbog likvidacije Sulejmanija.
"Demokrate i njihove lažne vesti pokušavaju da od teroriste Sulejmanija naprave sjajnog momka samo zato što sam uradio ono što je trebalo da bude urađeno pre 20 godina. Sve što radim, bilo da je u pitanju ekonomija, vojska ili nešto drugo, nipodaštavaće radikalna levica, demokrate koje ne rade ništa", napisao je Tramp na Tviteru.
On je dodao da mediji, koji plasiraju lažne vesti, i njihovi demokratski partneri pokušavaju da utvrde da li je Sulejmani zaista planirao napade na SAD i da li su svi u Beloj kući bili za likvidaciju.
Tramp je, inače, naveo da je Sulejmani pre nego što je ubijen planirao napade na četiri američke ambasade u svetu, kao i da je imao nameru da napadne na tlu SAD. Američki ministar odbrane Mark Esper je, međutim, rekao da nije video konkretan dokaz obaveštajnih službi da Iran planira napad na četiri američke ambasade.



 

 

 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PUTIN I KINA SPREČILI PAKLENI PLAN VAŠINGTONA, UBISTVO SULJEMANIJA DEO JE VELIKE IGRE! Tramp hteo veliki rat na Bliskom Istoku koji bi za Amere bio rudnik zlata!
Planeta

PUTIN I KINA SPREČILI PAKLENI PLAN VAŠINGTONA, UBISTVO SULJEMANIJA DEO JE VELIKE IGRE! Tramp hteo veliki rat na Bliskom Istoku koji bi za Amere bio rudnik zlata!

Da je Iran udario moćno - SAD bi regionu priredile rat koji bi naneo ogromnu štetu i Kini i Iranu, a Ameriku bi pozlatio. Sve u svemu, Trampova pobeda je garantovana. Pri svakom razvoju događaja. Na gubitku bi, uprkos poskupljenju nafte, bila i Rusija jer bi je slabljenje Kine suočilo sa SAD - jedan na jedan

10.01.2020

18:57

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija