• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

15.01.2020

10:25 >> 11:43

(VIDEO) PUTIN: SUDBINA RUSIJE ZAVISI OD JEDNE STVARI! Neću tražiti izmenu Ustava kako bih ostao na vlasti!

Vesti

(VIDEO) PUTIN: SUDBINA RUSIJE ZAVISI OD JEDNE STVARI! Neću tražiti izmenu Ustava kako bih ostao na vlasti!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se poslanicima donjeg i gornjeg doma ruskog parlamenta i predložio da se utvrde novi uslovi za sve kandidate za predsednika Rusije

Putin je rekao je da on neće tražiti da se izmeni ruski Ustav, jer se slaže sa tim da postoji ograničenje broja predsedničkih mandata.

Prvi čovek Rusije rekao je da se slaže sa aktulenim Ustavom koji brani više od dva uzastopna predsednička mandata.

- Znam da u našem društvu postoje razmišljanja o odredbi da jedna osoba ne može ostati na mestu predsednika više od dva mandata zaredom. Ne mislim da je to nešto važno, ali slažem se sa ovom odredbom - rekao je Putin.

 

 

Ruski predsednik pobedio je na ponovnom izboru za drugi uzastopni mandat na mestu predsednika 2018. godine, a sledeći predsednički izbori trebalo bi da budu održani u martu 2024. godine.

S druge strane Putin je pozvao na referendum o amandmanima Ustava u vezi sa dvojnim državljanstvom zvaničnika.

"Svedoci smo kako regionalni konflikti mogu da postanu pretnja za ceo svet. Principi stabilnog svetskog poretka su uzdrmani. Potrebno je pokazati političku volju i mudrost u donošenju odluka, a primer treba da pokažu svih pet nuklearnih zemalja u smislu čuvanja mira i bezbednosti", rekao je Putin.

Naveo je i da je potrebno osigurati stabilnost u svetu u svim aspektima, uzimajući u obzir sve političke o vojne okolnosti.

Kada je reč o naoružanju, Putin je istakao da Rusija nikoga ne sustiže, već da ceo svet treba da sustigne Rusiju.

 

„Rusija je prvi put u istoriji pretekla sve zemlje sveta kada je reč o najnovijem nuklearnom naoružanju. Naši koraci po pitanju jačanja nacionalne bezbednosti preduzeti su na vreme i u dovoljnom obimu“, dodao je.

„Međutim, uprkos tome, potrebno je ostati oprezan, neophodno je nastaviti sa radom“, dodao je.

Kako je naveo, svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živeli najmanje 25 godina i da nemaju ni jedno drugo državljanstvo. Takođe je rekao i da je potrebno izneti na raspravu određeni broj izmena Ustava, ali da nije neophodno donositi novi ustav.

Putin je naglasio da Rusija ne može da opstane kao parlamentarna republika, već kao jaka predsednička država, što ruskom lideru ostavlja pravo da oslobađa od dužnosti predsednika Vlade i njegovih zamenika.

"Pored toga, predsednik mora da ima pravo da upravlja vojskom i bezbednosnim službama", naveo je.

 

 

Ovogodišnje obraćanje ruski predsednik počeo je od unutarpolitičkih i ekonomskih pitanja. Pre svega se osvrnuo na demografsku situaciju, rekavši da je Rusija ušla u težak period budući da je natalitet u opadanju.

„Sudbina Rusije i njena istorijska perspektiva zavisi od demografije. Natalitet u Rusiji ponovo opada, zemlja se našla u teškom demografskom periodu. Iz tog razloga je potrebno obezbediti rast nataliteta do sredine decenije“, istakao je Putin.

Putin je precizirao da u Rusiji trenutno živi 147 miliona ljudi.

Skoro 1.000 novinara akreditovano je za ovaj događaj, a pored novinara, prisutno je i 1.300 predstavnika vlasti Ruske Federacije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem! Takođe, iz srpske kuće fudbala saopšteno je

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija