• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/daily mail

15.01.2020

11:14

NAUČNICI NA NOGAMA! Smrtonosna pretnja nas vreba iz DUBINA TIBETANSKOG GLEČERA!

Vesti

NAUČNICI NA NOGAMA! Smrtonosna pretnja nas vreba iz DUBINA TIBETANSKOG GLEČERA!

Podeli vest

Nepoznati drevni virusi stari i do 15.000 godina otkriveni su kako vrebaju u praistorijskom ledu na tibetanskoj visoravni

Naučnici iz Amerike i Kine su izvadili dva komada leda iz glečera i pronašli ukupno 33 smrznuta patogena unutra, a čak 28 od njih ljudi nikada do sada nisu videli, piše Dejli mejl.

Prema njihovim rečima globalno zagrevanje preti da otopi svetske glečere i da bi, prema najgorem scenariju, virusi mogli da budu pušteni u atmosferu.

Visoke temperature imaju mogućnost masovnog ispuštanja virusa u svet, koji nema imunitet protiv njih. Moć ovih virusa nije poznata, neki su potencijalno smrtonosni, a drugi verovatno bezopasni.

Američki i kineski radnici su probušili 50 metara u glečer Tibetanske visoravni kako bi istražili da li unutar njih postoje bilo koji patogeni. Projekat, koji je trajao pet godina, omogućio im je da budu sigurni da otkrivaju drevne viruse, a ne samo da pokupe kontaminaciju iz modernog sveta.

Uklanjanje gornjeg sloja leda (0,5 centimetara) pomoću trake i ispiranje etanolom i vodom osiguralo je da bude oslobođen od kontaminacije.

Brzina otapanja leda u smrznutim regijama, do koje dolazi zbog visokih temperatura, zabrinjava naučnike.

- U najgorem slučaju, to otapanje leda moglo bi dovesti do ispuštanja patogena u životnu sredinu - zaključili su naučnici.

Dejli mejl podseća da je 2016. godini od antraksa umrlo više od 2.300 irvasa u Rusiji, a bolest je bila podstaknuta toplim talasom. Temperature su porasle na 35°C i led se ubrzano otapao. Rusija je bila prinuđena da se uključi trupe obučeneza biološko ratovanje kako bi se pomoglo u rešavanju ove vanredne situacije. Osam osoba bilo je zaraženo antraksom, a na desetine je podvrgnuto testovima kako bi se utvrdilo da nisu zaražene.

MISTERIOZNA BOLEST HARA KINOM! Svi strahuju od SARSA, oglasile se vlasti

Natalija Klopunova rekla je za novinsku agenciju Tass da je od 90 osoba hospitalizovnaih osoba bilo 50 dece.

"Odlučili smo da prelgedamo svu decu stočara, čak i ako ne pokazuju znake bolesti“, rekla je ona.

Antraks je potencijalno smrtonosan, a uzrokuju ga spore bakterije Bacillus anthracis. Može da opstane u oštrim klimama. Bolest se može preneti dodirom, udisanjem ili gutanjem spora, koje godinama mogu biti "uspavane" u vodi i zemlji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija