• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

20.01.2020

16:51

SITUACIJA NA IVICI SUKOBA, POLICIJA U PRIPRAVNOSTI! Protesti pobornika slobodnog nošenja oružja, svi u strahu od desničarskih i militantnih grupa

Vesti

SITUACIJA NA IVICI SUKOBA, POLICIJA U PRIPRAVNOSTI! Protesti pobornika slobodnog nošenja oružja, svi u strahu od desničarskih i militantnih grupa

Podeli vest

Vlasti u glavnom gradu Virdžinije strahuju od eksalacije sukoba zbog planiranog protesta pobornika slobodnog nošenja oružja. Dolazak na protest su najavile i pristalice ekstremno desničarskih i militantnih grupa

Protest se održava zbog odluke nove, demokratske vlasti da se u toj američkoj državi pooštre propisi o oružju i očekuje se prisustvo više hiljada ljudi.

Stanovnici Ričmonda se plaše da bi u njihovom gradu mogao da se ponovi scenario iz Šarlotsvila, grada u Virdžiniji u kojem su se 2017. sukobili rasisti sa aktivistima za ljudska prava i u tim sukobima je stradala jedna devojka.

Lideri militantnih grupa koji su bili i u Šarlotsvilu poručili su na društvenim mrežama da dolaze samo da bi iskazali protivljenje novim, restriktivnijim propisima o oružju, prenosi Rojters.

Policija upozorava da bi medju onima koji planiraju dolazak na skup moglo biti i neonacista koji bi želeli da iskoriste priliku i izazovu nerede.

Tri muškarca povezana sa nasilnom rasističkom belačkom organizacijom "Baza" uhapšena su uoči protesta i optužena za kovanje zavere čiji je epilog trebalo da bude ubistvo članova militantne atifašističke grupe, objavila je policija države Džordžija.

HOROR! DEČAK UBIO TROJE DECE I ŽENU! Detalji jezive pucanjave u Americi (VIDEO)

Foto: Shutterstock

(VIDEO) PENTAGON I GENERAL HEJTEN ZALEDILI AMERIKU! NISMO NI BLIZU RUSIJI, trebaće nam godine da se približimo Moskvi u oblasti hipersoničnog oružja!

Prethodno su u Merilendu i Denveru privedene još tri osobe koje su označene kao članovi iste grupe.

Guverner Virdžinije, demokrata Ralf Nortam, proglasio je vanrednu situaciju u zgradi državne skupštine i njenoj okollini, što znači da će oružje biti zabranjeno na tom potezu.

Virdžinija je, međutim, država u kojoj je slobodno nošenje oružja inače dozvoljeno, pa će tako biti i tokom protesta u ostatku grada, prenosi Glas Amerike.

Lider republikanske manjine u Virdžiniji Tod Gilbert poručio je u saopštenju da "nasilje nije dobrodošlo na protestu".

- Grupe koje dolaze u Ričmond da šire rasističko smeće ili bilo kakav drugi oblik mržnje, nasilja ili nemira nisu dobrodošle...Mi i naše demokratske kolege se ne slažemo u svemu, ali ćemo biti jedinstveni u tome da se protivimo pretnjama nasiljem ili bilo kakvim neredima - rekao je Gilbert.

 

Organizator protesta je grupa koja podržava liberalni zakon o prodaji i nošenju oružja "Građanska liga za odbranu Virdžinije".

Njeni članovi će protestovati unutar skupštine, odnosno doći da lobiraju protiv usvajanja novih zakona o oružju.

Kako se napominje, 20. januar je u državnoj skupštini Virdžinije inače dan za lobiranje.

Iako je ta grupa saopštila da blisko sarađuje sa policijom i zalaže se za miran protest, istovremeno je pozvala hiljade vlasnika oružja da prisustvuju skupu, što je pojačalo tenzije.

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru podržao organizatore protesta i rekao da novi zakoni o oružju u Virdžiniji napadaju njihova ustavna prava zagarantovana Drugim amandmanom.

Senat države Virdžinija usvojio je zakone koji propisuju obaveznu bezbednosnu proveru kupaca svih tipova oružja, kupovinu maksimalno jednog pištolja mesečno i lokalnim vlastima daju ovlašćenja da zabrane da se oružje unosi u javne ustanove.

Očekuje se da budu usvojeni i zakoni koji bi sudovima i lokalnoj policiji dali ovlašćenja da oduzmu oružje ljudima za koje se procene da su rizični po okolinu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija