• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.01.2020

19:18

PUTIN U SUKOBU S ERDOGANOM ZBOG LIBIJE! Sevalo na samitu u Nemačkoj, buran susret dvojice lidera

Vesti

PUTIN U SUKOBU S ERDOGANOM ZBOG LIBIJE! Sevalo na samitu u Nemačkoj, buran susret dvojice lidera

Podeli vest

Turski predsednik na samitu u Berlinu tražio da se vođa vlade na istoku afričke zemlje Kalifa Haftar odmah preda. Ruski predsednik mu rekao da spusti loptu jer bi situaciju trebalo rešiti dijalogom

uski predsednik Vladimir Putin sukobio se juče sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom oko Libije. Erdogan, koji podržava vladu Fajeza el Saraja u Tripoliju, tražio je da se vođa vlade na istoku afričke zemlje, feldmaršal Kalifa Haftar odmah preda. S druge strane, Putin mu je poručio da spusti loptu i istakao da bi situaciju trebalo rešiti dijalogom.

Različita mišljenja

Dvojica državnika sastala su se juče pred početak velikog samita o Libiji koji je nemačka kancelarka Angela Merkel organizovala u Berlinu. Na početku je bilo jasno da njih dvojica, koji su inače bili inicijatori samita, imaju sukobljena mišljenja o situaciji u afričkoj zemlji.

Erdogan, koji je već poslao vojsku u Libiju, nastupio je prilično agresivno.

- Haftar u Moskvi nije potpisao primirje, čime je pokazao da ne želi mirovni proces, već vojno rešenje. Ovde, u Berlinu, primirje mora biti dogovoreno. Haftarovo agresivno ponašanje mora prestati kako bi otpočeo politički proces - rekao je Erdogan.

S druge strane, Putin ga je podsetio da su njih dvojica na sastanku u Istanbulu 8. januara napravili veliki korak pozivajući zaraćene strane da prekinu s neprijateljskim dejstvima.
- Uprkos tome što je primirje nekoliko puta prekršeno, obe strane su čule naš apel i okončale su velike vojne akcije. Ne gubimo nadu da će se dijalog nastaviti dok tražimo rešenje za okončanje konflikta - istakao je Putin.

Osim njih dvojice i Merkelove, još devet predstavnika država i međunarodnih organizacija prisustvovalo je samitu u Berlinu. Pozvani su bili, između ostalog, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijeri Britanije i Italije Boris Džonson i Đuzepe Konte, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predstavnici Afričke unije i Arapske lige.

(VIDEO) A GDE JE PUTIN?! Merkelova upala u paniku na sastanku u Berlinu, NIJE HTELA DA SE SLIKA DOK SE RUSKI LIDER NIJE POJAVIO!

Foto: AP/Photo

Haos posle Gadafija

To je prvi sastanak svetskih lidera o situaciji u Libiji, koja je u haosu od bombardovanja SAD i NATO 2011. i ubistva dugogodišnjeg lidera Muamera el Gadafija. Kao rezultat toga, afrička zemlja je podeljena na dve suparničke administracije. Jedna vlada formirana je u Tobruku i na njenom čelu je Haftar, koji komanduje i Libijskom narodnom armijom (LNA).

Njega podržavaju Rusija, Francuska i ključne zemlje Arapske lige, uključujući Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate. S druge strane, vlada nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju i Fajez el Saraj imaju podršku Turske, Italije i nekoliko afričkih država.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija