• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

21.01.2020

23:00

VEROVALI LI NE, KIJEV ĆE KUPOVATI GAS OD AMERA, ALI ĆE GA DOBIJATI OD RUSA! Ukrajina je zemlja čuda, ovo su samo oni mogli da smisle!

Vesti

VEROVALI LI NE, KIJEV ĆE KUPOVATI GAS OD AMERA, ALI ĆE GA DOBIJATI OD RUSA! Ukrajina je zemlja čuda, ovo su samo oni mogli da smisle!

Podeli vest

Ukrajina je zemlja čuda i nepresušni je izvor vesti za rubriku "Verovali li ne". Počevši od ove godine, Ukrajina može primati gas putem obrnute isporuke. Na primer, kupi LNG od Poljske iz Sjedinjenih Država, ali ga dobija u obliku ruskog gasa koji u Poljsku ide preko Ukrajine. Za ovo Kijev čak ne mora graditi dodatni gasovod do Poljske

Ovo pojašnjava i zašto je Poljska na gasovodu "Jamal" krajem prošle godine izgradila veliko moderno postrojenje za pročišćavanje gasa u slučaju da u njega prodre veća količina vode.

Šta reći o ukrajinskoj nabavci "američkih molekula slobode", koje će u stvari biti "ruske molekule agresije", što je na svom Facebooku potvrdio Sergej Makogon, direktor operatera LLC Ukrajine, kompanije gasnog transportnog sistema u zemlji.

On je dao izjavu nakon što su ukrajinski stručnjaci započeli razgovore o potrebi da se ipak izgradi interkonektor s Poljskom kako bi se povećao kapacitet za preuzimanje američkog tečnog gasa.

- „Nakon potpisivanja sporazuma stvorena je mogućnost virtualnog uvoza iz Poljske. To znači da možemo uvesti čitav volumen ruskog gasa koji kroz Ukrajinu ide u Poljsku. Danas preko nas u Poljsku prolazi devet miliona kubnih metara gasa. Dakle, tih istih devet milijuna kubnih metara može se uvesti kroz obrnuti mehanizam, to je 3,2 milijarde kubnih metara godišnje - napisao je Sergej Makogon.

Onda je generalni direktor operatera LLC Ukrajine postavio retoričko pitanje.

- Dakle, ima li smisla graditi još jedan gasovod kapaciteta pet do osam milijardi kubnih metara godišnje za 200 miliona dolara? Već imamo puno primera "ulaganja u neophodne projekte", poput gasovoda do Ust-Luge, gasovoda Odesa-Brodi i druge - rekao je Sergej Makogon.

Međutim, nedavno sklopljen ugovor između Gazproma i Naftogaza Ukrajine je zabranio obrnute isporuke gasa. Iako ni ranije to nije bilo u skladu s opštim pravilima poslovanja, Ukrajina je mogla kupiti ruski gas od evropskih trgovaca, a da ga uopšte ne transportuje u Evropu i natrag, već ga zadrži tokom tranzita.

U jednoj od izjava pre potpisivanja sporazuma, Vladimir Putin je rekao kako su u Moskvi i Gazpromu bili svesni ove prakse, jer imaju sve nacrte gasovoda koji su građeni u sovjetsko vreme preko Ukrajine, ali da nisu reagovali  kako ne bi otežavali ionako katastrofalnu ekonomsku situaciju u Ukrajini, gde žive milioni građana ruskog govornog područja i Ukrajinaca koji ne podržavaju režim u Kijevu i retoriku o "ruskom agresoru".

Iako je ova praksa bila zabranjena, nakon prelaska na evropska pravila i potpisivanja novog petogodišnjeg ugovora, Kijev je dobio ovu priliku.

SRBIJO, OBRATI PAŽNJU NA OVO - RUSI OČEKUJU NOVI FRONT: Intenzivna obuka i pripreme za borbu s dronovima-kamikazama!

Osim toga, Poljska i ostale zemlje istočne Evrope i baltičke države su s novim pravilima dobile priliku za izvoz ruskog gasa, što je bilo moguće u sklopu odredbe koja je na snagu stupila nakon istrage Evropske komisije o monopolu Gazproma na evropskom tržištu.

Prošle godine su Ukrajina, Poljska i Sjedinjene Države potpisale memorandum o suradnji o isporuci američkog LNG-a Ukrajini. U ovom slučaju, čak i pre, ništa nije sprečavalo izvoz američkog tečnog prirodnog gasa preko Poljske u Ukrajinu. Međutim, toekom nekoliko godina je samo je jedan privatni trgovac, ERU Trading, kupio dve male isporuke od nešto više od 150 miliona kubnih metara američkog gasa.

TREBA LI SRBIJA DA BUDE ZABRINUTA?! PUTIN UZIMA HRVATSKU! Nešto krupno se dešava u komšiluku, DA LI JE MILANOVIĆ RUSKI ČOVEK?!

- Ukrajina već ima dva konektora s poljskim gasnim transportnim sistemom. Nedavno smo ih obnovili i s naše strane smo spremni preuzimati do 6,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje u ukrajinski sistem. Jedino je pitanje postoji li dovoljna količina gasa i pritisak u sistemu s poljske strane? Napominjem da je 6,6 milijardi kubnih metara više od trenutnog kapaciteta poljskog LNG terminala Swinoujscie, koji ima kapacitet od 5 milijardi m3. Uz ukupnu potražnju od 8 do 9 milijardi kubnih metara, trenutni kapaciteti pokrivaju do 80% ukupnog uvoza - rekao je Sergej Makogon.

Ovde se nameće pitanje kako to Ukrajinci misle preuzimati američki LNG, ako Poljaci, za sada, nemaju nameru povećati kapacitete svog gasnog tranzitnog sistema. Odgovor je jednostavan, Ukrajinci će kupovati ruski gas, što im omogućuje novi ugovor s Moskvom, a javnosti ga mogu prikazati i kao američki LNG, kao da je važno.

Osim toga, kao što smo naveli o prvom koraku ka primirju u trgovinskom ratu između Sjedinjenih Država i Kine, ako Peking zaista kupi količine tečnog gasa iz SAD, kako predviđa dokument, to će biti celokupna američka proizvodnja namenjena izvozu. Kako će Amerikanci izmisliti LNG za evropske partnere, to niko ne zna.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija