• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.01.2020

11:00

OTKRIVEN IZVOR KORONAVIRUSA?! Sve je počelo od jezive stvari!

Vesti

OTKRIVEN IZVOR KORONAVIRUSA?! Sve je počelo od jezive stvari!

Podeli vest

Kineska kobra, vrsta otrovnice, mogla bi da bude originalni izvor novootkrivenog koronavirusa, koji se u Kini pojavio ove zime, utvrdili su naučnici

Bolest je prvi put zabeležena krajem decembra 2019. godine u Vuhanu iz koga se velikom brzinom proširila najpre u Kini, a zatim i u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD.

Prvi slučajevi koronavirusa zabeleženi su kod radnika ili kupaca na lokalnoj pijaci, gde se osim živog mesa, prodaju i životinje poput ptica, magaraca, ovaca, svinja, kamila, lisica, jazavaca, pacova, ježeva i gmizavaca, prenosi CNN.

Naučnici smatraju da je virus prešao sa životinja na pijaci na čoveka, a tu teoriju zasnovali su na poređenju genetskih uzoraka koronavirusa sa svim poznatim koronavirusima, uz pomoć proteinskih kodova i otkrili da je proteinski kod najnovijeg virusa najsličniji koronavirusu od koga obolevaju zmije.

VUHAN U IZOLACIJI! Obustavljen saobraćaj zbog koronavirusa, građanima zabranjeno da napuste grad

Zmije najčešće u divljini love slepe miševe, a prema izveštajima, zmije i to vrsta tajvanskih, odnosno kineskih kobri, prodavale su se na pijaci u Vuhanu.

Time se, kako se navodi, povećava mogućnost da je virus sa slepih miševa prešao na zmije, a zatim na ljude.

Ipak, i dalje je nepoznanica kao je virus mogao da se primi i kod hladnokrvnih i kod toplokrvnih bića.

Autori izveštaja i drugi istraživači moraju da provere poreklo virusa laboratorijskim eksperimentima, a prvo je potrebno da se delovi virusa iz zmija prouče.

Tajvanske zmije iz grupe kobri su veoma otrovna vrsta zmije, karakteristična za centralnu i južnu Kinu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Вирус је само један...Који мутира у милион облика...!? То је прелаз од неживе ... - ка живој материји... Пра становник свемира... Који путује као кристал васионом на метеорима и астероидима и не може му ни највећа хладноћа свемира апсолутно ништа, јер има способност КРИСТАЛИЗАЦИЈЕ и чекања на влагу и температуру...Онда почиње - размножавање, као сваки паразит кад наиђе на погодно тло...

zoki

pre 4 godine

Na Marsu ima isto par komada rekla je baba mileva pokojna

srb

pre 4 godine

Mozda je stigao s meseca preko onog transportera od nano vlakana postavljenog jos 70-tih da se ne koriste rakete samo to M.Jugin nije smeo u prenosu reci! A tek Mujo... Onda je svizac zamotao...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija