• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.01.2020

14:23

KINESKA PIJACA SMRTI, ODATLE JE VIRUS POČEO DA SE ŠIRI! Zdravstvene vlasti u Kini utvrdile izvor smrtonosne zaraze!

Vesti

KINESKA PIJACA SMRTI, ODATLE JE VIRUS POČEO DA SE ŠIRI! Zdravstvene vlasti u Kini utvrdile izvor smrtonosne zaraze!

Podeli vest

Smrtonosni koronavirus, koji je dosad odneo 106 života i od kojeg je zaraženo 4.585 ljudi, počeo je da se širi sa pijace Huanan u kineskom gradu Vuhanu, utvrdili su eksperti. Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da su testovi pokazali da se virus sa životinja preneo na ljude upravo na toj pijaci, na kojoj su pacovi, mrmoti, štenad vukova, šišmiši i zmije pre prodaje ubijani pred kupcima

Prema navodima kineskih medija, pijaca Huanan je bila popularno mesto među lokalnim stanovnicima, koji su želeli da kupe sveže meso. Tamo je kupcima davana mogućnost da izaberu životinju koju hoće, a onda bi je prodavci pred njima ubijali. 

Radnica iz Kine zarazila kolegu iz Nemačke

Nemački dobavljač auto-delova "Vebasto" saopštio je juče da je jedan njihov radnik zaražen koronavirusom, nakon što je sedište kompanije u Štokdorfu u Bavariji posetila radnica iz Kine.
Firma je navela da je njihova radnica iz Šangaja, nakon posete Nemačkoj, kod kuće testirana na prisustvo virusa i da je bila pozitivna. Zatim se ispostavilo da je zarazila jednog radnika u Bavarskoj. 
- On je za sada dobro i pod stalnim je nadzorom lekara - saopštila je firma "Vebasto". 

Više od 70 vrsta životinja

Žiteljima Vuhana bilo je na raspolaganju više od 70 vrsta životinja.

- Čak 31 od 33 uzeta uzorka iz zapadnog dela pijace, u kojem se trgovalo divljim životinjama, bio je pozitivan na novi koronavirus. Ti rezultati pokazuju da je širenje zaraze usko povezano sa trgovinom divljim životinjama. Sa pijace Huanan je novi koronavirus najverovatnije počeo da se širi - saopštio je centar za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Naučnici još nisu tačno utvrdili kako je zaraza prešla na čoveka, ali se pouzdano zna da virus sadrži soj koji nose zmije i šišmiši. Zato se pretpostavlja da je prva zaražena osoba pojela neko jelo od zmije ili supu od slepog miša, koja je, između ostalog, služena na pijaci Huanan.

Kineske vlasti zatvorile su tu pijacu odmah nakon izbijanja epidemije, a u nedelju su privremeno zabranile trgovinu divljim životinjama širom zemlje. Vlada u Pekingu zapretila je da će svi koji ne poštuju zabranu biti istraženi i ozbiljno kažnjeni. 

TRAMP NAMERIO DA REŠI SPOR IZRAELA I PALESTINE! PALESTINICI SPREMAJU "DANE BESA! Mirovni plan za Bliski Istok izazvaće nove nevolje!

U međuvremenu, broj zaraženih od koronavirusa i broj smrtnih slučajeva svakim danom raste. Epidemiolozi kažu da je u pitanju virus koji se lako prenosi, te se mnogo brže širi nego SARS, od kojeg je 2003. umrlo skoro 800 ljudi. Takođe, lekari kažu da se virus prenosi i u periodu inkubacije, koja može trajati od tri do 14 dana. To znači da je zaražena osoba prenosilac i pre nego što oseti ikakve simptome. Zato eksperti misle da u Kini već ima 100.000 zaraženih i da bi mogla da se proširi po celom svetu. Projekcije pokazuju da bi više od 500.000 ljudi moglo da bude zaraženo u svetu.

- Ova epidemija se neće brzo završiti, bez obzira na to što kineske vlasti preduzimaju sve moguće mere za sprečavanje širenja zaraze. S njom ćemo se boriti sigurno do proleća ili čak leta - upozoravaju epidemiolozi. 

Vakcina za dva meseca

Oni dodaju da prva vakcina protiv novog koronavirusa može biti gotova tek za osam nedelja, što je oko dva meseca. 

- Čak i kad vakcina bude gotova, pitanje je koliko će biti delotvorna. Ovaj virus brzo mutira i, kako vreme odmiče, sve mu je veća sposobnost prenošenja - objašnjavaju lekari. 

Danski list uvredio Kineze

Kineska ambasada u Kopenhagenu zatražila je od najtiražnijeg danskog lista "Jilands-posten" da se izvini zbog karikature o novom koronavirusu, koju Peking smatra uvredom. Ta karikatura, objavljena u ponedeljak, prikazuje kinesku zastavu sa simbolima koji liče na virus na mestu gde bi trebalo da budu zvezde.
Međutim, uredništvo lista navelo je da nije imalo nameru da ismeva Kinu ili da joj se ruga.
- Ne možemo da se izvinimo ako smatramo da nismo uradili ništa loše - saopštilo je uredništvo "Jilands-postena", dodajući da su u pitanju kulturološke razlike.

Kim uvodi karantin za sve posetioce iz Kine

Lider Severne Koreje Kim Džong Un rešio je da uvede jednomesečni karantin ze sve strance koji dolaze iz Kine kako bi sprečio širenje koronavirusa. Pjongjang nije prijavio nijedan slučaj zaraze, ali preduzima sve mere predostrožnosti.  
S druge strane, građani Južne Koreje, njih 530.000, potpisali su peticiju kojom od vlasti u Seulu traže da se ljudima iz Kine zabrani ulazak u njihovu zemlju.  U Južnoj Koreji zasad su prijavljena četiri obolela od koronavirusa.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija