• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegraf.rs

29.01.2020

10:15

NEVEROVATAN PODVIG! STIŽE VAKCINA PROTIV SMRTONOSNOG VIRUSA! Naučnici uspeli da naprave koronavirus

Vesti

NEVEROVATAN PODVIG! STIŽE VAKCINA PROTIV SMRTONOSNOG VIRUSA! Naučnici uspeli da naprave koronavirus

Podeli vest

Naučnici u Australiji uspeli su da razviju koronavirus u laboratoriji, što predstavlja veliku prekretnicu u globalnoj borbi protiv ovog virusa

Neverovatan poduhvat izveli su u utorak, a ovo će naučnicima omogućiti da utvrde hoće li bilo koja nova vakcina efikasno da deluje protiv virusa.

Ova laboratorija u Australiji je druga u svetu koja je uspela da razvije virus. Međutim, za razliku od Kineza, koji su objavili samogenetski kod virusa, ovi naučnici će svoje otkriće odmah podeliti sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja će ga proslediti laboratorijima širom sveta koji su uključeni u razvoj vakcine za koronavirus.

Foto: Shutterstock

Naučnici su virus razvili od pacijenta koji je zaražen prošlog petka. Majk Keton, zamenik direktora instituta Peter Doerti je oduševljen uspehom svojih naučnika.

- Imamo ga. Fantastično! - rekao je kratko Keton novinarima.

On je dodao da je ovo otkriće od "vitalne važnosti" i da će postati ključni deo u procesu razvijanja vakcine, budući da će naučnici moći da testiraju bilo koju potencijalnu vakcinu protiv laboratorijske verzije virusa.

REGISTROVAN DO SADA NAJTEŽI OBLIK KORONAVIRUSA U FRANCUSKOJ! Muškarac hitno hospitalizovan, U TOKU POTRAGA ZA OSOBAMA SA KOJIMA JE BIO U KONTAKTU

Isto tako, ovo će im omogućiti da razviju test kojim će se moći da identifikuju ljude zaražene virusom i pre nego razviju bilo koji od simptoma. Osim toga, razvoj virusa u laboratoriji omogućiće i bolje razumevanje ponašanja koronavirusa, piše ABC news.

- Radili smo po 12 sati dnevno svaki dan. Nikad ne bismo završili pre 2 ujutro. Srećom, bili smo pripremljeni za ovako nešto, ovaj Institut je osnovan upravo s tom svrhom. I zato smo u samo pet dana - od petka do utorka - uspeli da dijagnostifikujemo bolest, detektujemo koronavirus i da ga izolujemo - rekao je dr Džulijan Drus koji je učestvovao u projektu.

Keton kaže da je koronavirus opasan i da ubija neke ljude.

- Ali nije smrtonosan poput, recimo, ebole. Ali, rana dijagnoza je vrlo važna jer zdravstvenim službama širom svet daje bolju šansu da zaustave njegovo širenje ili barem njegovu silinu. Ovaj virus je manje smrtonosan od SARS-a. Oko 10 posto zaraženih od SARS-a je preminulo, dok je u ovom slučaju ta brojka oko 3 odsto. Moje mišljenje je i da je ta brojka zapravo mnogo manja - zaključio je Keton.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrad

pre 4 godine

Pa šta nije da već ima vakcina u Rusiji. Informer objavio pre par dana.

duda simic

pre 4 godine

Znala sam da ce neko na zapadu "pronaci vakcinu" sad ce da zarade, trljaju ruke.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija