• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

11.02.2020

13:57

KRIZNI SASTANAK EU ZBOG KORONAVIRUSA! Lenarčič: Sve bi moglo da bude još gore!

Vesti

KRIZNI SASTANAK EU ZBOG KORONAVIRUSA! Lenarčič: Sve bi moglo da bude još gore!

Podeli vest

Opasnost od zaraze koronavirusom u Evropi je relativno mala, međutim, krizni centar Evropske unije u Briselu u potpunosti je aktivan, a u te aktivnosti uključena je i Srbija

U resoru EU za krizni menadžment obično se nadzire aktuelna situacija oko šumskih požara, poplava i drugih prirodnih katastrofa u Evropi, a sada se na monitorima vide karte sa registrovanim slučajevima osoba koje su u zemljama EU obolele od novog virusa, prenosi Dojče vele.

Broj tih slučajeva je u apsolutnim brojkama relativno nizak - do sada su stigle informacije o 37 infekcija u osam članica Unije, a u Centru tvrde da se rizik od moguće zaraze procenjuje kao "vrlo nizak".

Komesar EU za krizni menadžment Janez Lenarčič upozorava da bi, "pre nego što se situacija popravi, sve moglo da bude još gore", odnosno da EU procenjuje da vrhunac epidemije još nije dosegnut.

JEZIVO! STRUČNJACI IH HONGKONGA UPOZORAVAJU: Koronavirus bi mogao da zarazi 60 odsto ljudi na svetu!

OVO SU GLAVNI KRIVCI ZA ŠIRENJE KORONAVIRUSA PO SVETU: Superprenosioci su glavni problem, to je dokazao i slučaj biznismena iz Britanije

Foto: Informer DN/Action

Na pitanje da li će i dalje biti ograničen broj letova ka i iz Kine, odnosno jugoistočne Azije, Lenarčič odgovara da je to pitanje u nadležnosti svake pojedine od 27 zemalja-članica i najavljuje da će krajem ove nedelje biti održan krizni sastanak ministara zdravlja EU.

Jedan je od dežurnih službenika u kriznom centru Kristijan Jakob kaže da je do sada širenje korona-virusa raslo eksponencijalno, ali da se odskora uočava da se situacija stabilizuje.

Za sada saradnja s Kinom teče dobro. Oni nam kažu šta im je potrebno i mi onda gledamo koja zemlja-članica može da pomogne - rekao je Jakob.

Lenarčić je dodao i da su u krizni centar uključene i zemlje koje formalno nisu članice EU, Island i Norveška, kao i zemlje-kandidati za članstvo - Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora i Turska.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija