• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

16.02.2020

09:56

RUSKI GENERAL OTKRIVA: KAKO SMO AMERIKANCE SPASILI LINČA U SIRIJI! "Pozvali su nas i zatražili HITNU POMOĆ!"

Vesti

RUSKI GENERAL OTKRIVA: KAKO SMO AMERIKANCE SPASILI LINČA U SIRIJI! "Pozvali su nas i zatražili HITNU POMOĆ!"

Podeli vest

Načelnik koordinacionog centra Oružanih snaga Rusije u Siriji, general-major Jakov Rezancev otkrio je detalje sukoba američke vojske i lokalnog stanovništva na severu Sirije u kojem je ubijen dečak

Kako je Rezancev rekao novinarima, „incident se dogodio zbog nezakonitih radnji pripadnika međunarodne antiterorističke koalicije“. Prema njegovim rečima, Amerikance su na kontrolnom punktu zaustavili sirijski vojnici koji su pokušali da im zabrane prolazak kroz Harbat Hamo.

„Međutim, narušavajući sve sporazume, vojnici su, odstupajući od ranije planirane maršrute za tri i po kilometra, odlučili da prođu kroz selo, čime su izazvali nezadovoljstvo lokalnog stanovništva“, naveo je general.

On je istakao da je američka vojska „pokazala prezir prema lokalnom stanovništvu“.

„Jedan od automobila koalicije zaglavio se na ivici puta, a drugi se pokvario. Nakon verbalne prepirke započela je neselektivna paljba“, rekao je Rezancev.

Foto: AP/Photo

Prema njegovim rečima, zatim se na improvizovanom skupu protiv posete nepozvanih gostiju okupilo oko hiljadu ljudi.

„U prvoj fazi, kada se sukob tek nazirao, tamo su bile samo žene, deca i starci i niko od njih nije imao oružje“, ispričao je on i dodao da su se Amerikanci za hitnu pomoć obratili Rusima.

„Zatražili su pomoć kako bi napustili selo. Da bi lokalizovali sukob, na područje incidenta stigli su ruski vojnici. Na naše akcije i naše preporuke usmerene na stabilizaciju situacije reagovali su adekvatno“, istakao je general-major.

Rezancev je dodao da su Amerikanci imali sreće što su se zaustavili na ulazu u selo i što nisu duboko zašli u to mesto, „jer bi bilo problematično izvući ih iz naselja“.

Foto: AP/Photo

On je zaključio da Amerikanci nisu postupili pravilno.

U sredu 12. februara na kontrolnom punktu u oblasti sela Harbat Hamo, koji se nalazi istočno od grada Kamišlija u sirijskoj provinciji Hasaka, sirijski vojnici zaustavili su konvoj američke vojske koji je skrenuo sa maršrute. Između vojske Sjedinjenih Američkih Država i lokalnog stanovništva došlo je do sukoba, zbog čega su Amerikanci otvorili vatru na civile. Poginuo je 14-godišnji dečak Fejsal Halid Muhamed, a jedan meštanin je povređen. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, sukob je prekinut zahvaljujući ruskoj vojsci, koja je izvela američki konvoj iz sela i dopratila do baze.

Foto: AP/Photo

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode vojnu operaciju u Siriji i Iraku protiv terorističke grupe ISIS, s tim što u Siriji deluju bez dozvole vlasti te zemlje. Ranije su SAD objavile saopštenje o uništenju „terorističkog kalifata“, ali su najavile da nameravaju da ostanu u Siriji kako bi „sprečile njegov preporod“.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija