• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.02.2020

22:38

ZABRINJAVAJUĆE! U FRANCUSKU SVAKE GODINE STIGNE 300 IMAMA! Makron staje na put toj praksi: Niko nas više neće hraniti separatizmom!

Vesti

ZABRINJAVAJUĆE! U FRANCUSKU SVAKE GODINE STIGNE 300 IMAMA! Makron staje na put toj praksi: Niko nas više neće hraniti separatizmom!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će obuzdati praksu drugih zemalja da šalju imame i učitelje u Francusku, kako bi zaustavio ono što je nazvao "separatizmom"

 

On je u trenutku kad do lokalnih izbora ima još manje od mesec dana rekao da će postepeno okončati sistem po kojem Alžir, Maroko i Turska šalju imame u Francusku da propovedaju u džamijama i dodao da je o tome postigao sporazum sa tim zemljama, osim Turske.

- Neću dozvoliti nijednoj zemlji da nas hrani separatizmom - poručio je Makron na konferenciji za novinare u gradu Miluz na istoku zemlje.


On je rekao da je završetak islamskog konzularnog sistema izuzetno važan kako bi se zaustavio strani uticaj i kako bi se obezbedilo da svako poštuje zakone republike, prenosi Rojters.

Ukazao je na to da se u Francusku svake godine upućuje 300 imama i najavio da će oni koji stignu ove godine biti poslednji koji su došli u tolikom broju.

Rekao je da je njegova vlada zatražila od institucije koja predstavlja islam u Francuskoj da pronađe mogućnost da se imami obučavaju na francuskoj teritoriji, da obezbedi da oni govore francuski i da ne šire islamističke ideje.

MAKRON POKAZAO MUDROST I ŽELJU ZA DIJALOGOM! Sergej Lavrov: POZVAO JE SVE DA PRIHVATE REALNOST, RUSIJA UTIČE NA MNOGE PROCESE U SVETU!

 



Makoron, koji je stalno na udaru kritika lidera krajnje desnice Marin Le Pen po pitanju integracije francuskih muslimana, dodao je da će zaustaviti i praksu da francuskim učenicima predaju nastavnici koje plaćaju strane vlade.

Francuski predsednik se do sada nije bavio pitanjima u vezi sa muslimanskom zajednicom u Francuskoj, koja je najveća u Evropi, već se fokusirao na ekonomska pitanja.

Francuska je proteklih godina više puta bila na meti napada islamskih separatista.

U novembru 2015. godine u koordinisanom napadu u pozorištu Bataklan i drugim mestima u Parizu poginulo je 130 ljudi, što je bio najsmrtonosniji napad u Francuskoj od Drugog svetskog rata.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija