• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.02.2020

22:29

OPREZ! Pandemija  zaraze koja je došla iz Kine, SADA JE NEMINOVNA! Koronavirus se raširio po čitavom svetu

Vesti

OPREZ! Pandemija zaraze koja je došla iz Kine, SADA JE NEMINOVNA! Koronavirus se raširio po čitavom svetu

Podeli vest

Zaraza zabeležena na svim kontinentima, osim na Južnom polu. U Evropi za dva dana sedam novih zemalja prijavilo prisustvo virusa. Oboleli registrovani u našem komšiluku - Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji

Koronavirus, koji je u decembru otkriven u Kini, sada se raširio po svim kontinentima osim Južnog pola. Samo u Evropi, za dva dana zaraza je prijavljena u sedam novih zemalja, uključujući i Hrvatsku, Severnu Makedoniju i Rumuniju, koje se graniče sa Srbijom.

Italija najveće žarište

Dok epidemija polako jenjava u Kini, gde su juče prijavljena 32 nova smrtna slučaja i 450 novoobolelih, zaraza je počela brzo da se širi po ostatku sveta. Tako je virus juče registrovan na šest od sedam kontinenata, u čak 48 država.

Odlučujuća faza

Borba protiv širenja zaraze na globalnom nivou ušla je u odlučujuću fazu
Tedros Adenom Gebrejesus

 

Kad je reč o Evropi, čak 17 država prijavilo je obolele i mrtve. Najveće žarište je u Italiji, gde je juče bilo 528 zaraženih i 14 mrtvih. U toj zemlji na dnevnom nivou broj obolelih raste u proseku za 50, te je zbog toga ceo Stari kontinent u opasnosti od epidemije koronavirusa.

Zaraza se iz Italije toliko brzo širi da je skoro u potpunosti opkolila Srbiju. U Hrvatsku je zarazu doneo mladić (26) iz Zagreba, koji je prošle nedelje bio na utakmici Lige šampiona u Milanu. Kod kuće, on je zarazio svog brata blizanca, a zabeležen je još jedan slučaj zaraze u Rijeci, i to kod muškarca koji radi u Italiji.

Na isti način virus je došao i u Severnu Makedoniju. Tamo je obolela jedna žena (50), koja je nedavno bila u Italiji.

Slično je i u Rumuniji, gde je oboleo jedan muškarac iz jugozapadnog grada Gorža. On je imao kontakta sa Italijanom (71) iz Riminija, koji je u Rumuniju došao u lov.

Kad je reč o ostatku sveta, najveće probleme imaju Iran i Južna Koreja. Vlasti u Teheranu prijavile su juče 106 novih slučajeva, čime se broj obolelih popeo na 245, dok je dosad umrlo 26 ljudi. Ta zemlja ima najveću stopu smrtnosti od koronavirusa - čak 14 odsto. S druge strane, Južna Koreja, posle Kine, ima najveći broj obolelih. Tamo je 1.766 osoba zaraženo, a 13 ih je umrlo.

Žena iz Japana drugi put dobila virus

Jedna Japanka, koja radi kao vozač turističkog autobusa u Osaki, drugi put je pozitivna na koronavirus. To je prvi takav slučaj van Kine. Ona je drugi put bila pozitivna na virus na testiranju u sredu, nakon što je osetila bolove u grlu i grudima. Prvi put je testirana u januaru, nakon čega je hospitalizovana, ali se ubrzo oporavila.
Ministar zdravlja Japana rekao je da je to prvi pacijent koji je nakon bolničkog lečenja ponovo pozitivan na koronavirus.
- Jednom kad neko dobije infekciju, ona može ostati u stanju mirovanja i sa minimalnim simptomima, a zatim se stanje može pogoršati ako se infekcija nađe u plućima - objasnili su stručnjaci.

 

Zabeležen je i prvi slučaj koronavirusa u Južnoj Americi, i to u Brazilu, gde se trenutno održava čuveni karneval, koji svake godine privuče više od miliona turista. Zaraženi je iz Sao Paula, a prethodno je boravio u Italiji.

Svi da preduzmu mere

U SAD, gde je obolelo 60 osoba, u sredu je prijavljen prvi slučaj prenošenja zaraze među lokalnim stanovnicima. Jedna žena iz Kalifornije koja nigde nije putovala u poslednje vreme i nije imala kontakta sa zaraženim osobama pozitivna je na koronavirus.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adenom Gebrejesus kaže da je borba protiv širenja zaraze na globalnom nivou ušla u odlučujuću fazu.

- Bilo bi fatalno da se bilo koja zemlja ponaša kao da neće imati nijedan slučaj koronavirusa. Svi moraju preduzeti odgovarajuće mere. Već je utvrđeno da pomoću tih mera virus može da bude obuzdan - rekao je Gebrejesus.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija