• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

02.03.2020

08:49

VEROVALI SU DA ĆE ON DA SRUŠI TRAMPA, A SADA SE DESIO PREOKRET! Ovo niko nije očekivao, NOVI POTEZ DEMOKRATA U IZBORNOJ TRCI!

Vesti

VEROVALI SU DA ĆE ON DA SRUŠI TRAMPA, A SADA SE DESIO PREOKRET! Ovo niko nije očekivao, NOVI POTEZ DEMOKRATA U IZBORNOJ TRCI!

Podeli vest

Pit Butidžidž, koji je ušao u demokratsku predsedničku trku kao relativno nepoznat političar da bi se, posle neočekivanog uspona, pozicionirao kao budućnost stranke, okončao je svoju trku za Belu kuću.

Butidžidž (38), bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, ratni veteran iz Avganistana i prvi otvoreno gej predsednički kandidat u Americi, pobedio je tesnom većinom na prvim stranačkim izborima - kokusima u Ajovi, i završio na drugom mestu u Nju Hempširu.

Međutim, zamah koji je dobio u tim ruralnim, mahom belačkim državama nije se nastavio u Nevadi i Južnoj Karolini - državama sa rasno raznovrsnijom populacijom.

Na kokusima u Nevadi bio je treći a u Južnoj Karolini osvojio samo tri odsto glasova Afroamerikanaca, prenosi Glas Amerike.

Da je osvojio nominaciju, bio bi prvi otvoreno gej predsednički kandidat jedne od dve velike stranke u američkoj istoriji.

Butidžidževo seksualno opredeljenje nije bilo u centru njegove kampanje iako ga je suprug Česten Butidžidž, nastavnik sa kojim se venčao 2018, redovno pratio na skupovima i susretima sa biračima tokom kampanje.

SEVERNA KOREJA ISPALILA DVE RAKETE! Ameri odmah reagovali!

Povlačenje umerenog demokrate iz trke moglo bi da pomogne bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu, koji je pobedio u Južnoj Karolini i pokušava da preotme prvu poziciju od liberalnog favorita Bernija Sandersa na predstojećim stranačkim izborima u 14 država, na takozvani "super utorak".

Butidžidž je trku za Belu kuću završio u svom Saut Bendu, a pristalicama je poručio da je njegov izborni štab započeo "nemoguće putovanje" sa četvoročlanim osobljem, bez velike liste imejlova i bez ličnog bogatstva.

- Ušli smo u ovu trku da porazimo sadašnjeg predsednika i uvedemo novu vrstu politike - rekao je Butidžidž pristalicama.

- Sada je vreme da se povučemo i pomognemo da se naša stranka i zemlja ujedine - zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đorđe

pre 4 godine

Porodica pre svega, stub Američkog društva-jadna ova planeta Zemlja.I preostali normalni svet.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija