• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/b92

02.03.2020

18:58

AMERI NE POVLAČE VOJSKU, PROPAO SPORAZUM?! Nastavljene borbe talibana i avganistanskih snaga za manje od 24 sata od potpisivanja primirja

Vesti

AMERI NE POVLAČE VOJSKU, PROPAO SPORAZUM?! Nastavljene borbe talibana i avganistanskih snaga za manje od 24 sata od potpisivanja primirja

Podeli vest

Sporazum Sjedinjenih Američkih Država i talibana o kraju rata koji traje 19 godina počeo je da se krši za manje od 24 sata otkako je potpisan, piše Politiko

Prema pojedinim izveštajima, danas su nastavljene borbe talibana i avganistanskih snaga, što je kršenje mirovnog sporazuma koji su u subotu, 29. februara potpisali američki i talibanski zvaničnici.

Takođe, talibani su odbili da učestvuju unutar-avganistanskim pregovorima, što je bio jedan od uslova povlačenja američkih trupa, dok avganistanska vlada ne oslobodi oko 5.000 talibanskih zarobljenika.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani, čija vlada nije uključena u američko-talibanski sporazum, odbio je tu naredbu talibana.

Ne postoji obaveza da pustimo 5.000 zarobljenika - rekao je on novinarima u Kabulu.

TALIBANI SLAVE, TRAMP ISTAKAO BELU ZASTAVU! Amerika se posle 18 godina povlači iz Avganistana!


Sporazum koji bi kao rezultat imao povlačenje američkih trupa za 14 meseci, suočava se sa odbijanjem jednog od najbližh saveznika predsednika SAD Donalda Trampa.

- Hajde da ne činimo u Avganistanu ono što je uradio Obama u Iraku. Imamo šansu da okončamo ovaj avganistanski rat pametno, ali biće nam potrebne preostale američke snage, kao i antiterorističko prisustvo u godinama pred nama, jer ne verujem u talibansku policiju Al-Kaide i ISIS-a - rekao je senator Lindsi Grejem.

Foto: Printscreen You Tube

U jednom od poslednjih napada, avganistanska ambasadorka u SAD Roja Rahmani osvrnula se na izjavu ministra odbrane Marka Espera u Kabulu koji je obećao da će SAD odgovoriti ako se talibani ne budu pridržavali obaveza da smanje nasilje.

- Kako se budu odvijali pregovori u unutar avganistanskim razgovorima, koliko sam shvatila smanjivaće se nasilje. Rečeno mi je da su američke snage spremne, te da ako bude nasilja u punoj su pripravnosti da reaguju - rekla je Rahmani u Vašingtonu i zajključila da ako talibani žele mir moraju da prestanu da ubijaju Avganistance.

TALIBANI PRIZNALI DA SU OBORILI AMERIČKI AVION: Srušili smo letelicu sa VISOKIM VOJNIM I CIA ZVANIČNICIMA

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum sa ciljem da se okonča rat u Avganistanu koji traje već 19 godina.

SAD će, kako je predviđeno sporazumom, početi sa povlačenjem vojske u zamenu za obavezivanje Talibana da će Avganistan prestati da bude uporište terorističkih napada.

Američka vojska izvršila je invaziju na Avganistan nakon terorističkih napada Al Kaide na američkom tlu 11. septembra 2001. godine.

Talibani su tada podržali Al Kaidu i Osamu bin Ladena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Javljam se iz 16.08.2021. Konacno su americki okupatori oterani!!! Ziveli svi protivnici americkih okupatora!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59