• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rts

03.03.2020

18:32

PRESUDAN DAN ZA KANDIDATE KOJI ŽELE DA SE DOMOGNU BELE KUĆE! Šta je super utorak i kome neće biti super

Vesti

PRESUDAN DAN ZA KANDIDATE KOJI ŽELE DA SE DOMOGNU BELE KUĆE! Šta je super utorak i kome neće biti super

Podeli vest

Donald Tramp i republikanci mirno čekaju narednog izazivača, koristeći svaku priliku da stanu na tuđu muku, dok se unervožene demokrate pitaju kome će super utorak stvarno biti super

Ovo je šest stvari koje treba da znate o najvažnijem utorku unutarstranačkih izbora u SAD.

Uvek u martu, nikad isto 

Super utorak je dan kada se u velikom broju američkih saveznih država istovremeno organizuju unutarstranački izbori na kojima članovi Demokratske i Republikanske partije biraju svoje kandidate za predsedničke izbore, tačnije delegate koji će glasati u njihovo ime na nacionalnim partijskim konvencijama. Uvek se održava početkom marta, a broj i spisak država u kojima se glasa nije konstantan i nepromenjiv.

PRAVI MESTO ZA BAJDENA! Klobučar napustila trku za demokratskog kandidata na izborima u Americi

Jug uzvraća udarac 

Iako se fraza i ranije koristila, super utorak je stekao današnju reputaciju 1988. godine kada su demokrate iz 20 uglavnom južnih država rešile da organizuju izbore istog dana i što ranije kako bi povećale uticaj konzervativnijeg juga, frustriranog kandidaturom dosta liberalnog Voltera Mondejla koji je četiri godine ranije prtpeo težak poraz od Ronalda Regana.

Ove godine 14 država i jedna teritorija 

Ove godine, super utorak je zakazan za treći mart. Amerikanci izlaze na birališta u 14 država: Kaliforniji, Juti, Koloradu, Teksasu, Oklahomi, Arkanzasu, Tenesiju, Alabami, Severnoj Karolini, Vermontu, Virdžiniji, Mejnu, Masačusetsu i Minesoti. Izborni kokus se održava i u Američkoj Samoi, pacifičkom ostrvu koje je teritorija SAD. Pošto će Tramp izvesno boriti za drugi mandat, u fokusu su izbori unutar Demokratske stranke. 

AMERI NE POVLAČE VOJSKU, PROPAO SPORAZUM?! Nastavljene borbe talibana i avganistanskih snaga za manje od 24 sata od potpisivanja primirja

Foto: Tanjug/AP

Berni Sanders

Veliki ulog 

Super utorak je od velikog značaja za kandidate jer se više od trećine garantovanih glasova partijskih delegata prerasodeljuje tog dana. Od ukupno 3.979 delegata, koliko će ih na Nacionalnoj konvenciji birati predsedničkog kandidata Demokratske stranke, trećeg marta je moguće zaraditi podršku čak 1.357.

Butidžidž aut, Blumberg in

Pre super utorka, u četiri države je podeljeno svega 155 glasova delegata, ali se već iskristalialo da će glavni konkurenti za nominaciju biti Džo Bajden i Berni Sanders, osim ako se ne isplate ogromna ulaganja u kampanju Majk Blumberga koji u utorak sa zakašnjenjem uskače u trku. Pit Butidžidž je odustao, a posle njega i Ejmi Klobučar, što mnogima liči na pokušaj demokrata da pred odlučujuće bitke zaustave rasipanje konzervativnih glasova, preko potrebnih Bajdenu.

Pitaju se i manjine 

Ovogodišnji super utorak biće i dobar pokazatelj naklonosti manjina, čemu posebno doprinosi povratak Kalifornije na super spisak. Stanovništvo država koje danas glasaju čini i sedam odsto Ameriknaca azijskog, 11 afričkog i 25 hispano porekla.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija