• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

14.03.2020

14:13

OBRATITE PAŽNJU! GLAVNI RUSKI PULMOLOG OBJASNIO: Postoje 4 faze razvoja koronavirusa u organizmu, DRUGA JE PRESUDNA!

Vesti

OBRATITE PAŽNJU! GLAVNI RUSKI PULMOLOG OBJASNIO: Postoje 4 faze razvoja koronavirusa u organizmu, DRUGA JE PRESUDNA!

Podeli vest

Glavni pulmolog ovlašćen od strane Ministarstva zdravlja Aleksandar Čučalin izdvojio je četiri glavne faze razvoja bolesti izazvane koronavirusom, koja počinje bezopasnom prehladom, međutim u slučaju komplikacije može dovesti i do smrtnog ishoda

Sama bolest ima najmanje četiri stadijuma – prva faza je viremija. Tada nastupa bezopasna prehlada koja traje od sedam do devet dana, rekao je Čučalin.

Prema njegovim rečima, u periodu između devetog i četrnaestog dana bolesti formira se bakterijska upala pluća. Tokom tog perioda, bakterije i mikroorganizmi nakupljaju se u disajnim putevima, a u toj fazi bolest još uvek može da se otkrije blagovremeno.

Međutim, ukoliko lekari ne iskontrolišu situaciju i bolest nastavi da napreduje dolazi do ozbiljnijih komplikacija. Pojava akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) moguća je kada zaražena osoba ne može samostalno da diše. U tom slučaju pacijenta uključuju na aparat za veštačko disanje.

Foto: AP PHOTO

„U sledećoj fazi može se dogoditi da imunosupresija postane fatalna i da pacijent oboli od bakterijskih (pseudomonas) i gljivičnih infekcija”, zaključio je pulmolog.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti - to je koronavirus.

Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka. Koronavirusi (porodica Coronaviridae) su grupa virusa koji uzrokuju respiratorne bolesti kod sisara i ptica.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta pandemiju koronavirusa. U svetu je do sada obolelo više od 134.000 osoba, preminulo je oko 5.000 ljudi, a ozdravilo oko 70.395.

Sve o koronavirusu čitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija