• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

16.03.2020

07:15

OVDE NEMA KORONAVIRUSA! 2.800 kilometara udaljeno od kopna, ovo je najizolovanije naselje na svetu (VIDEO)

Vesti

OVDE NEMA KORONAVIRUSA! 2.800 kilometara udaljeno od kopna, ovo je najizolovanije naselje na svetu (VIDEO)

Podeli vest

Ako nekad poželite da odete na kraj svet izbor može da bude ostrvo Tristan de Kunja, u bespućima Atlantskog okeana, od najbližeg kopna je udaljeno oko 2.800 kilometara, što ga čini jednom od najizolovanijih ljudskih naseobina na svetu

Tristan de Kunja se nalazi u južnom delu Atlantskog okeana. Više od 3.700 km udaljeno je od obale Antarktika, oko 2.800 km od južnog dela Afrike i više od 3.000 kilometara od istočne obale Južne Afrike.

Čini deo britanskog prekomorskog područja Sent Helena, Asension i Tristan da Kunja. Priobalni deo 13 kilometara širokog ostrva sastoji se uglavnom od strmih litica, dok se plaže nalaze na južnoj i severozapadnoj strani.

ŠOK OTKRIĆE! OTOPIO SE LED, a onda se pojavilo nešto ŠTO NIKO NIKADA NIJE VIDEO! Niko ne zna KAKO JE UOPŠTE TO MOGUĆE!

 

Foto: printscreen

Prema popisu stanovnika iz 2010. godine, na ostrvu žive 264 osobe, a gustina naseljenosti je 1,3 po kvadratnom kilometru.

Površina ostrva iznosi 98 kvadratnih kilometara, a ukupna površina arhipelaga 207. Ostrvo je poznato po populacijama ptica koje ovde dolaze da produže vrstu, a među njima su morske ptice iz reda bubnjavki i kalonektrisa, albatrosi, pingvini...

Lokalni stanovnici - poljoprivrednici i ribolovci, gaje kokoške, ovce, krave, takođe uzgajaju krompir i odlaze u okean da love. Klima na ostrvu je vetrovita i kišovita, a obala je kamenita.

Arhipelag je u 16. veku otkrio portugalski istraživač Tristao da Kunja, koji je najvećem ostrvu dao svoje ime, a koje je kasnije izmenjeno u Tristan da Kunja. On se, međutim, nikada nije tu iskrcao zbog loših vremenskih uslova, pa je tek u 17. veku zabeleženo prvo iskrcavanje Evropljana na ovo ostrvo. Amerikanac Džonatan Lambert je bio prvi žitelj, a preselio se 1810. godine iz Masačusetsa.

Godine 1815. Ujedinjeno Kraljevstvo je anektiralo ova ostrva i njima vladalo iz Kejpa u Južnoj Africi. Od 1938. godine ostrva su pridružena teritoriji Sveta Jelena, a od 2009. godine deo je prekomorske teritorije Sveta Jelena, Asension i Tristan da Kunja.

Foto: printscreen

Tristan da Kunja je zapravo vulkan, koji spada u bazaltne platoe. Na sredini ostrva vidi se vulkanska kupa. Krater Vrh kraljice Marije visok je 2.060 metara.

Poslednja velika erupcija Tristana da Kunje dogodila se 1961. godine, zbog čega je jedino naselje na ostrvu, Edinburg Na Sedam Mora, moralo biti preseljeno na severni deo ostrva. Smatra se da je ovaj gradić najdalja stalna naseobina na Zemlji.

Kako do tamo? Na ostrvu nema aerodroma, komunikacija sa ostatkom sveta je preko naučnih i ribolovnih plovila. Da biste stigli do mesta, morate leteti do Kejptauna i uhvatiti jedan od brodova. Karta košta oko hiljadu dolara u povratnom pravcu, a vreme putovanja je šest dana u jednom pravcu.

Ovo ostrvo je posetio i Andrej Gubanov, reporter iz Sankt Peterburga koji kaže da na ostrvu nema turističke infrastrukture, nema ni jednog restorana, bara.
- Postoji samo jedan pansion i jedan kafić. Samo mali komad zemlje je udoban na celom ostrvu - onom gde se nalazi grad. A okolo - planine prekrivene maglom. U nekom trenutku sam se iznenada pomislio: kako je sjajan naš ljudski oblik, ne samo da smo stigli do tako udaljenog mesta na planeti, već smo ga savladali i počeli ovde da uzgajamo krompir! Uzgred, na ostrvu je pošta: poslao sam svojoj ženi razglednicu, koja je stigla tri meseca kasnije, kada sam se vratio - rekao je Andrej.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20