• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

18.03.2020

08:29

TRAMP BI RADO DA ISKORISTI PRILIKU I EKONOMSKI UNIŠTI RUSIJU I KINU, ALI... Na jednu stvar nije računao, evo šta će se desiti ako bude pokušao!

Vesti

TRAMP BI RADO DA ISKORISTI PRILIKU I EKONOMSKI UNIŠTI RUSIJU I KINU, ALI... Na jednu stvar nije računao, evo šta će se desiti ako bude pokušao!

Podeli vest

Ekonomije celog sveta su povezane i nemoguće je izolovati jednu zemlju i uništiti je, a ne naneti štetu svojoj ekonomiji, tim pre kada je reč o kineskoj ekonomiji

Tako Jurij Roguljov, direktor Fonda za izučavanje SAD „Frenklin Ruzvelt“ komentariše sve češće tvrdnje američkih analitičara da Donald Tramp ima mogućnost da uništi Rusiju i Kinu, najveće pretnje američkoj bezbednosti, uz pomoć ekonomskih mera i novonastale situacije sa koronavirusom, padom cena nafte i nesaglasnost u okviru Opek + jer je „ruska ekonomija upotpunosti zavisna od energenata, a globalni karantin je naneo ozbiljan udarac kineskoj industriji i izvozu”.

Eksperti pretpostavljaju da je jedna od mogućih mera, kako bi se nanela šteta Rusiji i Kini, zabrana dostupa američkim berzama ruskim i kineskim investitorima, ali i ograničenje američkim investitorima da kupuju ruske i kineske hartije od vrednosti. 

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Ovo niste mogli ni da pretpostavite, DRUGA STRANA KORONAVIRUSA!

Roguljov smatra da su ovakve priče nerealne i da SAD neće i ne mogu da preuzmu nekakve drastične mere, kao što je na primer zabrana kupovine javnog duga, jer će to imati negativan efekat i na kupovinu američkog državnog duga, a ne treba zaboraviti da je Kina jedan od najkrupnijih vlasnika.

- Trgovina hartijama od vrednosti je međunarodni proces. Svako ograničenje berzanske trgovine, će se kao bumerang vratiti mnogim američkim hartijama od vrednosti. Američko ministarstvo finansija je uvek bilo protiv ograničenja na kupovinu ruskog javnog duga, jer će to pogoditi američke investitore i američki državni dug. Ili postoji opšti sistem trgovine hartijama od vrednosti ili je rušite. A ako je srušite posledice se ne mogu predvideti - rekao je ekspert.

KORONA "KRIVAC" ZA NEOBIČAN REKORD! Zabeležen najduži komercijalni let na svetu, avion je prešao 15.715 km

Ipak kako mediji pišu, s obzirom na to da je sa Rusijom i Kinom nemoguće ratovati uz primenu strateškog oružja, moguć je pokušaj da se iskoriste međunarodne okolnosti ne bi li ove sile primorale na poslušnost.

Ekspert ističe da su Amerikanci pokušali da utiču na ekonomiju Rusije uz pomoć sankcija i restriktivnih mera prema kompanijama koje sarađuju sa Rusijom.  Oni primoravaju kompanije da biraju između saradnje sa Rusijom i gubitka američkog tržišta. Najsvežiji primer je švajcarska kompanija koja se bavila izgradnjom „Severnog toka 2“, a koja je imala ugovor sa SAD u Meksičkom zalivu.

Uz to, sve isplate se vrše preko dolara, čime se Amerikanci takođe koriste. To je za njih moćno sredstvo za pritisak i na rusku i na kinesku ekonomiju. Ali takve akcije izazivaju odgovarajuću reakciju. To je dovelo do toga da zemlje traže načine za plaćanje u nacionalnim valutama, ne bi li izbegle američke banke i stvorile svoje mehanizme, rekao je ekspert.

ŠOKANTNO! JEZIV PLAN VELIKE BRITANIJE! Hteli su da puste koronavirus da kosi, a ovo je bio cilj!

On dodaje da su SAD preko „Master kard“ i „Viza“ pokušali da izvrše pritisak na ruske banke, a Rusija je kao odgovor uvela svoj unutrašnji platni sistem „Mir“. 

- Svaka akcija ima svoju reakciju. Vršiti je pritisak je moguće, u nekom trenutku će to imati ozbiljan uticaj. Ali treba shvatiti da, će doći do bumeranga i kontra mera i da onda svi napori padaju u vodu - rekao je ekspert. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 4 godine

Baš ga brige za narod, on razmišlja kako da ekonomski uništi Rusiju i Kinu. A ono što je najgore, on je najmanje zlo od svojih prethodnika "nazovi demokrata". Uništiće korona virus sve nas. Zemljo, otvori se već jednom da propadnem.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija