• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

18.03.2020

12:11

KUPILI RAČUNAR NA NETU ZA 90 EVRA, a zbog onog što su u njemu pronašli NEMAČKA VOJSKA MORA DA SE POKRIJE UŠIMA!

Vesti

KUPILI RAČUNAR NA NETU ZA 90 EVRA, a zbog onog što su u njemu pronašli NEMAČKA VOJSKA MORA DA SE POKRIJE UŠIMA!

Podeli vest

Nemački istraživači bezbednosti kupili su na aukciji na internetu rashodovani Bundesverov laptop-računar za samo 90 evra, na kome su bili tajni dokumenti o pokretnom raketnom sistemu koji koristi nemačka vojska

Stručnjaci za bezbednost kompanije "G Data" iz Bohuma kupili su polovni laptop Bundesvera na internet-platformi za aukcije Ibej. Na računaru je bio niz dokumenata, uključujući uputstva o tome kako uništiti sistem protivvazdušne odbrane "LeFlaSys Ozelot", prenosi Dojče vele.

To je pokretni raketni sistem protivvazdušne odbrane koji je prvi put instaliran 2001. godine i koji se i danas koristi.

OVO ĆETE ČITATI BEZ DAHA! Bekstvo iz zatvora borbenim avionom, tuneli ispod Berlina i OSTALI PODVIZI NAJMOĆNIJE KONTRAOBAVEŠTAJNE SLUŽBE NA SVETU!

Sistem "zemlja-vazduh" koristi se za brzo reagovanje protiv vazdušnih pretnji, za zaštitu komandnih centara i trupa u pokretu.

Podaci na računaru su označeni sa "VS-Nur fuer den Dienstgebrauć" - što znači da je reč o najnižem nivou tajne, piše Dojče vele.

Tim Berghof, stručnjak za bezbednost koji radi za "G Data" rekao je za DV da je to robustan računar, težak pet kilograma i dizajniran za terensku upotrebu. Dodao je  da je uređaj verovatno napravljen početkom 2000-ih i da još uvek dobro radi.

- Računar koji smo kupili sadrži opsežne tehničke informacije o sistemu "LeFlaSys", uključujući detaljna uputstva za njegov rad i održavanje. Tu su informacije o tome kako da se koristi sistem za nišanjenje, kao i sama platforma za oružje. I naravno, tu su uputstva o tome kako uništiti ceo sistem da bi se sprecilo da ga koriste neprijateljske snage - rekao je Berghof.

LAGALI SU CEO SVET! Ovo su 10 najvećih tajni CIA!

On i Aleksandra Šter, programerka u timu "G Data", napravili su detaljnu kopiju racunara, odnosno hard diska.

- Bilo je lako pristupiti informacijama. Za prijavu u Vindous nije bila potrebna lozinka. Prijava za program koji sadrži dokumentaciju sistema oružja zaštićena je lozinkom koju je lako pogoditi. Posle te male prepreke, možete slobodno da pregledate dokumentaciju - dodaje Berghof.

Laptop je prodala firma za reciklažu iz Bingena.

OBAVEŠTAJNI SKANDAL: Nemačka tajna služba BND špijunirala saveznike, čak i Crveni krst

Za nedeljnik "Špigel", koji je prvi izvestio o tom slucaju, Ministarstvo odbrane Nemačke je saopštilo da je kompanija za reciklažu odgovorna za uništavanje podataka.

- Svi stari računari koji su korišćeni za "LeFlaSys", poslati su na recikliranje s naredbom da se memorisani podaci na diskovima unište ili učine neupotrebljivim - rekla je portparolka Ministarstva za Špigel.

Portparolka je dodala da se pretpostavlja da je došlo do greške tokom recikliranja računara

Jedan šumar iz Gornje Bavarske 2019. godine je pronašao tajna uputstva za pokretnu raketnu artiljeriju tipa MARS, kada je na aukciji saveznih vlasti kupio četiri laptop-računara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DA SE SMEJEMO, ILI DA DIŽEMO UZBUNU?! HRVATSKA SOA NA ČELU EVROPSKE ŠKOLE ZA ŠPIJUNE! Na obaveštajnom koledžu biće 30 država, među njima i naši "veliki prijatelji"!
Politika

DA SE SMEJEMO, ILI DA DIŽEMO UZBUNU?! HRVATSKA SOA NA ČELU EVROPSKE ŠKOLE ZA ŠPIJUNE! Na obaveštajnom koledžu biće 30 država, među njima i naši "veliki prijatelji"!

Hrvatska obaveštajna agencija (SOA) predsedavaće tokom naredne godine dana novoosnovanom evropskom školom za špijune pošto su zvaničnici 23 evropske države potpisali u Zagrebu pismo o namerama kojim se formalizuje osnivanje Obaveštajnog koledža u Evropi. Koledž će početi da radi 1. marta, a sekretarijat ove škole biće u Parizu

29.02.2020

21:54

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija