• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

19.03.2020

11:00

SEVERNI TOK 2 JAČI OD KORONE, STIŽE NA VREME UPRKOS NAPORIMA AMERIKE DA GA ZATVORI! Preostalo je da se položi još 160 kilometara cevi!

Vesti

SEVERNI TOK 2 JAČI OD KORONE, STIŽE NA VREME UPRKOS NAPORIMA AMERIKE DA GA ZATVORI! Preostalo je da se položi još 160 kilometara cevi!

Podeli vest

Koronavirus „zarazio" je svetska tržišta, pa se sve češće govori o mogućoj globalnoj recesiji, ali eksperti ističu da korona neće istopiti cevovode i da će uprkos svim barijerama, "Severni tok 2" stići na vreme

- Kod 'Severnog toka 2' nije reč o koronavirusu, nego je stvar u političkim ograničenjima. Taj gasovod, naravno, treba završiti, zato što je to projekat čiji se radni vek procenjuje na 50-70 godina i što se njega tiče apsolutno je nevažno šta će se narednih godinu i po dana dešavati sa koronavirusom Njega ne završavaju samo zato što postoje trenja, pre svega unutar Evropske unije, a onda i između EU i Rusije, i na kraju između EU i SAD. Moguće je da odmah posle izgradnje neće raditi u punom kapacitetu, u naredne dve-tri godine, ali dugoročno posmatrano, to će omogućiti evropskom energetskom sistemu da pređe na ono što želi - da prestane da se koristi ugalj i Evropa postane malo zelenija. Mislim da će se sve to dogoditi na ovaj ili onaj način - kaže za Sputnjik Dmitrij Adamidov, ekspert za energetiku. 

Evropi treba gas

Uprkos koronavirusu, gas je potreban Evropi i zbog toga su Nemačka i druge zemlje Evropske unije i dalje zainteresovane za završetak gasovoda „Severni tok 2".

Veruje se da će pandemija koronavirusa u Evropi početi da se stišava za dva-tri meseca i tada se može očekivati obnavljanje industrijske proizvodnje u Nemačkoj i drugim zemljama, a to će dovesti do povećanja potrošnje gasa. To se upravo dogodilo i u Kini, gde su ljudi nekoliko nedelja sedeli u kućama i gde su fabrike bile zatvorene, ali već sad se u toj zemlji beleži brz oporavak proizvodnje i dolazi do povećanja potrošnje gasa. Očekuje se da će se isti procesi odvijati u Evropi.

(VIDEO) ČUVENI RUSKI VODITELJ IZBACIO GOSTA IZ UKRAJINE IZ STUDIJA TOKOM RASPRAVE O KORONI! Debilu, marš napolje, beži odavde i ne dolazi više...

Eksperti podsećaju da je prilikom planiranja „Južnog toka" Rusija polazila od činjenice da će Evropi prodati oko 165 milijardi kubnih metara „plavog goriva", a poslednjih nekoliko godina se govori o tome da 170 milijardi kubika prodatih Evropi i nije tako veliko. Očekuje se da će potražnja gasa u narednim godinama i decenijama biti velika, tako da fenomen poput koronavirusa neće moći da utiče na ovu situaciju.

Rusija ima i „plan B"

Uprkos izjavama američkog ministra energetikje Dena Brujeta da Rusija neće biti u mogućnosti da samostalno završi izgradnju gasovoda „Severni tok 2" zbog nedostatka tehničkih mogućnosti prouzrokovanih američkim sankcijama, eksperti su uvereni da će Rusija „pre ili kasnije" završiti taj posao.

Stručnjaci za energetiku ističu da je Rusija u stanju da izgradi „Severni tok" sopstvenim snagama i smatraju da dalje američke sankcije, verovatno, neće ometati implementaciju projekta, ali će snažnije pogoditi evropske kompanije.

Podsećanja radi, krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2" i „Turskog toka". SAD su zahtevale da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom, a švajcarska građevinska kompanija „Olsiz" povinovala se zahtevima SAD.

(VIDEO) VOJNI KONVOJ ODVOZI PREMINULE JER NA GROBLJIMA VIŠE NEMA MESTA! Novi potresni snimci KORONA APOKALIPSE u italijanskom Bergamu!

- Glavna opcija je, naravno, bila izgradnja gasovoda uz pomoć stranih partnera - tržišnih lidera, kompanije 'Olsiz'. Mislim da je postojala nada da Amerikanci neće toliko ozbiljno uvoditi sankcije protiv projekta kako bi progurali svoj tečni prirodni gas na evropsko tržište, jer to u velikoj meri pogađa američko-evropske odnose. Ali pošto nije moguće da se tako uradi, mislim da će stupiti na snagu 'plan B', prema kojem će Rusija završavati sopstvenim snagama… Postoje različite varijante - koliko brodova i u kom formatu će završavati 'Severni tok-2'. U svakom slučaju, završetak projekta je za Rusiju principijalno pitanje - rekao je ruski ekspert Igor Juškov.

Portparol kompanije „Nord strim 2 AD" je rekao da za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka, a postavljanje cevi za gasovod mogao da dovrši „Gaspromov" brod „Akademik Čerski". Međutim, za to će biti potrebno određeno vreme kako bi se brod dodatno pripremio za taj posao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija