• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CNN/Informer

20.03.2020

20:18

(FOTO/VIDEO) SRBIJO, U PAMET SE! SITUACIJA U ITALIJI TOLIKO JE STRAVIČNA DA SE MRTVI VIŠE NE BROJE! Vlada pozvala vojsku da učini sve da se pobedi korona!

Vesti

(FOTO/VIDEO) SRBIJO, U PAMET SE! SITUACIJA U ITALIJI TOLIKO JE STRAVIČNA DA SE MRTVI VIŠE NE BROJE! Vlada pozvala vojsku da učini sve da se pobedi korona!

Podeli vest

Vojska u Italiji preuzeće na sebe da pomogne u sprovođenju mera protiv koronavirusa u Italiji, posle najstrašnijeg dana u tokom kojeg je od koranavirusa preminulo 627 ljudi, što je najveća jednodnevna smrtnost na svetu od početka epidemije koronavirusa

Stravični prizori na severu zemlje, posebno u teško pogođenom regionu Lombardije, gde je epidemija koronavirusa eksplodirala prošlog meseca, šokirali su sve u svetu, posebno slike kamiona italijanske vojske koji prevoze kovčega sa preminulim građanima Italije. 

Kineski medicinski stručnjaci koji pomažu Italiji da se izbori sa krizom poručuju da ograničenja koja su uvedena u Lombardiji "nisu dovoljno stroga". 

Vlada je najzad usvojila savete kineskih eksperata i sada vojsku koristiti za provođenje potpune zabrane kretanja u pogođenim regionima Italije. Predsednik regiona Lombardija Atilio Fontana  navodi da će 114 vojnika biti na terenu širom Lombardije. On smatra da je to premalo, ali bolje išta nego ništa. 

- Do sada su vojnici bili raspoređeni u regionu kako bi osigurali opštu sigurnost na ulicama. Više od 4.000 ljudi je sada umrlo od ove bolesti u Italiji, saopštila je u petak agencija za civilnu zaštitu te zemlje (više od bilo koje druge nacije) a skoro 6.000 novih infekcija potvrđeno je prethodnog dana, što je ukupno dovelo do više od 47.000 slučajeva. 

Daniela Konfalonieri, italijanska medicinska sestra u Milanu, glavnom gradu regije, rekla je da je situacija toliko stravična da se mrtvi više ne broje. 

- Radimo u stanju vrlo visokog stresa i napetosti - rekla je Konfalonieri za Reuters. 

- Nažalost, ne možemo obuzdati situaciju u Lombardiji, postoji visok nivo zaraze i više ne brojemo mrtve - ističe ona i dodaje:

Pogledajte vesti koje dolaze iz Italije i zabeležite kakva je situacija zaista. To je nezamislivo - navodi. 

Lekar bolnice u Bergamu, drugom gradu Lombardije, rekao je za CNN da ga je koronavirus toliko pogodio da sada šalje pacijente kojima je potrebna intenzivna nega u druge delove zemlje. 

- Bergamo šalje pacijente u druge regione, jer nam je ponestalo prostora - rekao je u petak dr Stefano Magnone za CNN, dodajući da su jedinice intenzivne nege u bolnicama u obližnjoj Breši takođe bile pune. 

Breša je druga najgore pogođena provincija u Italiji.

Italijanski lekari se nadaju znaku da že uspeti da blokiraju pandemiju koronavirusa, jer ne postoji plan B.

- Oko 50 pacijenata je poslato iz Lombardije u druge regione, uglavnom na jug - rekao je Magnone. 

Gradonačelnik Bergama najavio je izgradnju terenske bolnice u gradu kako bi se pomoglo u upravljanju situacijom. 

Lekar iz Kremone grada u Lombardiji Romano Paoluči rekao je Reutersu da je "vidio puno mrtvih" i da se medicinsko osoblje bori da se izbori s nedostatkom opreme, ali i sve većim brojem obolelih među lekarima. 

- Rekao bih da smo pri kraju svojih snaga. Ovo je mala bolnica i primamo puno ljudi. Nemamo dovoljno resursa, a posebno osoblja jer pored svega sad je i sve više lekara obolelo.

Bolest je uzela najveći danak u starijoj populaciji Italije. Podaci koje objavio Zdravstveni institut Italije pokazali su da je 86% smrtnih slučajeva bilo među starijima od 70 godina.

Paoluči je rekao da njegova bolnica pokušava pomoći pacijentima da ostanu u kontaktu sa porodicom putem telefona, posebno starijim osobama koje su manje navikle da telefoniraju. 

Navodi da se u rat sa koronom uključuju i hiljade studenata medicine. 

- Najveći problem koji se pojavljuje ovih dana, rekao bih, je da pacijente ne mogu posećivati njihovi rođaci i često umiru sami - rekao je. 

Podsetimo, svet su potresli snimci vojnih kamiona koji su preko noći u Lombardiji skupljali tela žrtava koronavirusa. 

objavio Zdravstveni institut Italije pokazali su da je 86% smrtnih slučajeva bilo među starijima od 70 godina.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Neverica

pre 4 godine

Da li je moguće da je naš narod toliko primitivan i glup, toliko neobrazovan i neinteligentan!? Idioti jedni,da li ste se našetali,napili kafica i pive?! Ugrožavate živote mnogo ljudi,među njima su i vaši najmiliji! Ne budite sebični i samoživi,mislite malo i na druge!!!

Lazni Bot

pre 4 godine

Prvo ste pozivali da se ide u soping u Italiju a sad ovo,najsmesniji virus postao smrtno opasan,svaka vlast treba da uzima ozbiljno ovakve situacije a ne da se prvo sprda i smeje i time gubi vrema na ozbiljne mere.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20