• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sciencealert

24.03.2020

12:42

NAUČNICI OTKRILI TAJNU KORONE! Ona je spoj dva virusa i evo kako je uspela da napadne čoveka!

Vesti

NAUČNICI OTKRILI TAJNU KORONE! Ona je spoj dva virusa i evo kako je uspela da napadne čoveka!

Podeli vest

Kada je pre nekoliko nedelja koronavirus zakucao i na naša vrata, svi smo naučili puno o njemu. Naučni već mesicam pokušavaju da "upoznaju" virus kako bi pronašli lek ili vakcinu

I dok se broj naučnih članaka o ovom virusu povećava, još uvek postoji mnogo nedoumica u vezi sa njegovim poreklom.

U kojim se životinjskim vrstama pojavio? Šišmiš, pangolin ili druga divlja vrsta? Odakle dolaze? Iz pećine ili šume u kineskoj provinciji Hubei ili sa nekog drugog mesta?

U decembru 2019. godine 27 od prvih 41 hospitalizovanih osoba (66 procenata) prošlo je kroz pijacu koja se nalazi u srcu grada Vuhan u provinciji Hubei. Ali, prema studiji sprovedenoj u bolnici Vuhan, prvi identifikovani čovek koji je oboleo od korone, nije često bio na ovom mestu.

Molekularno datiranje zasnovana sekvencama gena SARS-CoV-2 ukazuje na njegovo poreklo u novembru. Ovo otvara pitanje veza između ove epidemije COVID-19 i divljih životinja.

Kineski istraživači su brzo sekvencirali genom SARS-CoV-2 i ustanovili da je to molekul RNA od oko 30.000 baza koji sadrži 15 gena, uključujući S gen koji kodira protein koji se nalazi na površini virusne opne.

Foto: Reuters/Darley Sheen

Uporedne analize gena pokazale su da SARS-CoV-2 pripada grupi betakoronavirusa i da je veoma blizu SARS-CoV, odgovornog za epidemiju akutne upale pluća koja se pojavila u novembru 2002. u kineskoj provinciji Guangdong, a zatim se proširila na 29 zemalja u 2003. godini

Tada je zabeleženo 8.098 slučajeva, uključujući 774 smrtna slučaja. Poznato je da su šišmiši iz roda Rhinolophus bili rezervoar ovog virusa i da je mali mesožder, Palmin civet mogao da posluži kao posredni domaćin između slepih miševa i prvih slučajeva čoveka.

Od tada su otkriveni mnogi betakoronavirusi, uglavnom kod slepih miševa, ali i kod ljudi. Na primer, RaTG13, izolovan od šišmiša vrste Rhinolophus affinis iz kineske provincije Iunan, nedavno je opisan kao veoma sličan SARS-CoV-2, sa genskim sekvencijama identičnim 96 odsto.

Ovi rezultati pokazuju da slepi miševi, a posebno vrste roda Rhinolophus, čine rezervoar virusa SARS-CoV i SARS-CoV-2.

Ali kako definisati rezervoar?

Rezervoar je jedna ili više životinjskih vrsta koje nisu osetljive ili barem nisu puno osetljive na virus. Odsustvo simptoma bolesti objašnjava se efikasnošću njihovog imunološkog sistema, što im omogućava da se bore protiv prevelike proliferacije virusa.

Saznali smo 7. februara 2020. da je u pangolinu otkriven virus još bliži SARS-CoV-2. Sa 99 odsto podudaranja u genomu ovo navodi na to da je ova životinja pre rezervoar virusa a ne da su to slepi miševi.

Foto: AP/Photo

Međutim, nedavno istraživanje pokazuje da je genom koronavirusa izolovan iz malezijskog pangolina manje sličan SARS-Cov-2, sa samo 90 odsto genomskog podudaranja. Ovo bi ukazalo da virus izolovan u pangolinu nije odgovoran za epidemiju COVID-19 koja trenutno besni.

Međutim, koronavirus izolovan iz pangolina je sličan 99 odsto specifičnom regionu proteina S, što odgovara 74 aminokiseline uključene u domen vezivanja ACE receptora koji omogućava virusu da uđe u ljudske ćelije i da ih inficira.

Suprotno tome, virus RaTG13 izolovan iz šišmiša se veoma razilazi u ovoj specifičnoj regiji (samo 77 odsto sličnosti). To znači da koronavirus izolovan iz pangolina može da uđe u ljudske ćelije dok onaj izolovan iz ne može.

Pored toga, ova genomska poređenja sugerišu da je virus SARS-Cov-2 rezultat rekombinacije između dva različita virusa, jednog bliskog RaTG13, a drugog bliže pangolin virusu.

Drugim rečima, to je himera između dva prethodno postojeća virusa.

Ovaj mehanizam rekombinacije već je opisan kod koronavirusa, posebno radi objašnjavanja porekla SARS-CoV. Važno je znati da rekombinacija rezultira novim virusom koji potencijalno može zaraziti novu vrstu domaćina.

Da bi došlo do rekombinacije, dva različita virusa moraju istovremeno da inficiraju isti organizam.

Dva pitanja ostaju bez odgovora: u kom organizmu se ta rekombinacija dogodila? I iznad svega - pod kojim uslovima se ta rekombinacija odvijala?

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MOJE MISLI

pre 3 godine

Da nisu možda svi teže zaraženi predhodnih godina prmali vakcine protiv sezonskih gripa.skačite infektiolozi ,otvarajte zdravstvene kartone.Siguran pogodak.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija