• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.03.2020

23:35

LIDER SAD ANGAŽOVAO VOJSKU DA SE BORI SA EPIDEMIJOM! Tramp mobilisao milion rezervista zbog korone!

Vesti

LIDER SAD ANGAŽOVAO VOJSKU DA SE BORI SA EPIDEMIJOM! Tramp mobilisao milion rezervista zbog korone!

Podeli vest

Predsednik Amerike Donald Tramp, da bi sprečio haos u zemlji i zaustavio širenje smrtonosnog virusa, potpisao naredbu kojom se poziva 1.000.000 rezervista u vojsci, mornarici, nacionalnoj gardi i obalskoj straži. Mobilisani i medicinski radnici

Predsednik SAD Donald Tramp mobilisao je milion rezervista u vojsci, mornarici, nacionalnoj gardi i obalskoj straži, koji će imati zadatak da spreče haos u ovoj zemlji i pomognu u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Američki lider potpisao je izvršnu naredbu kojom je ovlastio Pentagon, Ministarstvo unutrašnje bezbednosti i sekretara odbrane da u narednom periodu vrate u aktivnu službu do milion vojnih rezervista, ali i medicinskog osoblja, koji će se staviti na raspolaganje najugroženijim saveznim državama.

Istorijske mere

Tramp naložio i da se američkoj privredi pomogne sa 2,2 triliona dolara, a "Dženeral motors" i "Ford" naterao da proizvode respiratore

Rezervisti srećni što pomažu

SAD su trenutno najveće žarište epidemije na svetu, sa ukupno 123.785 registrovanih pacijenata i 2.229 umrlih.

Virus se ogromnom brzinom širi Severnom Amerikom, pa je Tramp bio prinuđen da u borbu protiv opake bolesti angažuje sve raspoložive snage. On je izjavio da će naređenje koje je izdao pomoći saveznim državama da uspore širenje virusa i da su rezervisti srećni što će moći aktivno da učestvuju u spašavanju svoje zemlje.

- Ovi sjajni vojnici, velike patriote, vraćaju se u službu da bi podržali naciju u ovim teškim vremenima. Ne postavljaju nikakva pitanja i ne traže ništa zauzvrat. Imaju veliku želju da pomognu svom narodu.

Portparol Pentagona Džonatan Hofman rekao je da najviši bezbednosni zvaničnici tek treba da odluče koje će rezerviste aktivirati u borbi protiv epidemije, te da će odluka biti doneta nakon konsultacija sa Ministarstvom unutrašnje bezbednosti SAD.

Njujork ipak bez karantina

Predsednik SAD Donald Tramp odustao je od stavljanja u karantin saveznih država Njujork, Nju Džersi i Konektikat i umesto toga naredio izdavanje "oštrog saveta" za izbegavanje putovanja. Uvođenje karantina zagovarali su pojedini guverneri, uključujući i republikanskog čelnika Floride Rona de Santisa, a sa tom merom isprva se složio i sam Tramp. Međutim, popustio je nakon što su ga guverneri pomenutih država upozorili da bi karantin doveo do širenja panike među stanovništvom i da bi ta odluka bila "bizarna, kontraproduktivna, antiamerička i antisocijalna".

Naredba o mobilizaciji samo je deo opširnih i radikalnih mera koje je predsednik Tramp doneo kako bi usporio munjevito širenje koronavirusa i sprečio potpuni ekonomski kolaps koji je epidemija izazvala u Americi.

On je prethodno doneo zakon koji će omogućiti državi da u privredu upumpa neverovatna 2,2 triliona dolara (dve hiljade milijardi) da bi se sprečila recesija, što je najveća ekonomska intervencija u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Mada su ovaj paket mera prethodno žestoko kritikovali i republikanci i demokrate, američki Kongres ipak je usvojio zakon, koji je u subotu stupio na snagu.

Respiratori umesto kola

Takođe, Donald Tramp je prinudio najveće američke proizvođače automobila, "Dženeral motors" i "Ford", da se aktivno uključe u borbu sa epidemijom, odnosno da pod hitno umesto automobila počnu da proizvode respiratore. Američki predsednik tom prilikom se pozvao na zakon o vojnoj proizvodnji iz vremena Korejskog rata, koji omogućava vlastima da nateraju privatne kompanije da proizvode bilo šta što je neophodno u kriznim situacijama. Menadžment "Dženeral motorsa" najpre se usprotivio Trampovom naređenju, ali je na kraju ipak morao da se pomiri sa novonastalom situacijom.

- "Dženeral motors" gubi vreme. Umesto da se nateže sa vladom oko nekih sitnica, trebalo bi punim kapacitetima da se uključe u borbu protiv koronavirusa i što pre da počnu sa proizvodnjom respiratora. Tako će spasti živote mnogih Amerikanaca - poručio je Tramp.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija