• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.04.2020

10:21

RUSI PRAVE DVE VAKCINE PROTIV KORONE: Prototipovi se već testiraju na životinjama!

Vesti

RUSI PRAVE DVE VAKCINE PROTIV KORONE: Prototipovi se već testiraju na životinjama!

Podeli vest

Ruski naučnici koji rade na vakcini protiv KOVID-19, napravili su nekoliko prototipova vakcine koje već testiraju na životinjama, saopštio je Naučni centar za virusologiju i biotehnologiju Rusije "Vektor".

Prema rečima direktora laboratorije Rinata Maksjutova, trenutno se na primatima testiraju dve vrste preparata, koji bi mogli postati vakcina protiv virusa korona. Ako se lek pokaže efikasnim, mogao bi se primeniti već za nekoliko meseci.

Naučni centar "Vektor" razvio je šest prototipova vakcina za virus korona. Izvršena su istraživanja na miševima i kunićima. U ovom trenutku imunizovani su primati sa dva prototipa vakcine, objasnio je Maksjutov.

On je dodao da Naučni centar "Vektor" planira da započne klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona 11. maja.

Naučnik je, takođe, naveo da je novi virus korona najverovatnije nastao prirodnim putem, bez intervencije biologa. „On najviše podseća na najviše podseća na virus SARS, koji je izazvao 2002-2003. izazvao atipičnu upalu pluća. Sličnost je 80 odsto. A 20 odsto je previše značajna razlika da bi se takav virus korona sintetizovao veštački, siguran sam da je ovo prirodna varijanta“, istakao je Maksjutov.

Istovremeno, on je istakao da današnje mogućnosti sintetičke biologije omogućavaju da se napravi gotovo svaki virus.

- Pri tome je nemoguće razlikovati veštačku varijantu od prirodne - precizirao je Maksjutov.


Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 1,2 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 64 hiljada ljudi.

U Rusiji je od početka pandemije zabeleženo 4.731 slučaj zaraze novim virusom korona, od čega su 43 osobe umrle.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija