• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/cgtn

05.04.2020

14:44

NORMALAN SVET BI NAGRADIO HEROJA, ALI NE I AMERIKANCI! Kapetan nosača aviona smenjen jer je spasio svoje mornare zaražene koronom! (VIDEO)

Vesti

NORMALAN SVET BI NAGRADIO HEROJA, ALI NE I AMERIKANCI! Kapetan nosača aviona smenjen jer je spasio svoje mornare zaražene koronom! (VIDEO)

Podeli vest

Stotine mornara na nosaču aviona naoružanih nuklearnim raketama "Teodor Ruzvelt" navijalo je za kapetana Breta Kroziera 3. aprila, jer je obelodanio pismo prepiske sa zvaničnicima američke mornarice koja ih je prepustila i time na američki vrh oružanih snaga izvršio pritisak da se mornari spasu. Zauzvrat, kapetan je suspendovan sa dužnosti.

U svom pismu rukovodstvu mornarice, kapetan Krozier je zahtevao sredstva kako bi omogućio izolaciju čitave svoje posade budući da je sve veći broj mornara na brodu bio zaražen COVID-19 virusom i situacija se rapidno pogoršavala. Ali mornarica je odlučila da razreši Kroziera sa dužnosti jer je usred krize pokazao ono što su oni nazvali "lošim prosuđivanjem".

Zašto je Vašington kaznio nekoga ko je pokušao spasiti živote svoje posade?

Krozier je smenjen zbog otkrivanja nesposobnosti vojske u rešavanju epidemije. Od početka izbijanja, američka vlada kritikovana je zbog svoje nesposobnosti u sprečavanju i kontroli virusa.

Krozierovo pismo rukovodstvu mornarice "procurilo" je u medije priee nego što je objavljeno, i vojska je morala da smeni kapetana kako bi "sačuvala svoj ugled".

Mornarica je bio potreban žrtveni jarac koji je kriv za pogoršanje situacije na brodu. U razgovoru sa novinarima, vršilac dužnosti sekretara mornarice Tomas Modli rekao je da je akcija kapetana Kroziera "nepotrebno podigla uzbunu kod porodica mornara i marinaca". Sasvim je očigledno da mornarica pokušava da baci krivicu na kapetana Kroziera, označivši ga kao nekoga nesposobnog jer nije uspeo da reši problem.

Kazna služi i kao upozorenje drugima. Nosač aviona je raspoređen u regionu Zapadnog Pacifika kao "oružje" odvraćanja. Ratna mornarica rekla je da je Krozierov potez "izazvao zabrinutost zbog operativnih sposobnosti i operativne sigurnosti broda koji bi mogao ohrabriti protivnike da u tome traže prednost."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija