• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.04.2020

09:15

I U NAJTEŽIM TRENUCIMA MORAJU DA OKUPIRAJU! Trampovim novim ukazom Amerika prisvaja pravo na resurse sa Meseca!

Vesti

I U NAJTEŽIM TRENUCIMA MORAJU DA OKUPIRAJU! Trampovim novim ukazom Amerika prisvaja pravo na resurse sa Meseca!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz koji Amerikancima obezbeđuje pravo na korišćenje resursa iz svemira, između ostalog i sa Meseca, navodi se u dokumentu Bele kuće. Rusija smatra da američki planovi u svemiru štete međunarodnoj saradnji.

- Amerikanci moraju imati pravo da vrše komercijalna istraživanja, vađenje i korišćenje resursa iz dalekog svemira u skladu sa zakonom. Kosmos je pravno i fizički jedinstven domen ljudske delatnosti i SAD ga ne smatraju javnim vlasništvom - precizirano je u dokumentu.

U ukazu se ističe da SAD žele da dobiju međunarodnu podršku u tom polju. Saglasno dokumentu, Stejt department i druga ministarstva i odeljenja treba da održe sastanke na međunarodnom nivou u cilju zaključivanja bilateralnih i multilateralnih sporazuma o korišćenju i resursa sa Meseca i drugih svemirskih tela od strane privatnih i javnih preduzeća.

Ističe se da državni sekretar pora u roku od 180 dana podneti izveštaj o obavljenom poslu.

Kako je objašnjeno iz Trampove administracije, SAD ne smatraju da je potrebnim usvajanje novog međunarodog dokumenta, i ne žele da razgovaraju o toj temi sa partnerima. U ukazu se ističe da SAD podržavaju Sporazum o svemiru iz 1967. godine, ali da su protiv Sporazuma iz 1979. o aktivnosti država na Mesecu i drugih nebeskih tela, koji su potpisale najmanje 20 zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimir

pre 4 godine

Ko je njima dao pravo na nešto što pripada celoj civilizaciji. Ljudi sa Zemlje ne mogu biti vlasnici Svemira. Samo umobolni mogu to umisliti. Baš sramno to i pomisliti. Ali od kauboja možemo očekivati i ovakve gluposti. Malo im pljačke resursa na Zemlji pa se proširuju na Svemir. Ali ima i onih koji im to neće dozvoliti.

CVELE

pre 4 godine

Može onaj Mesec, da uzmu i nose kući ako hoće, na kom su bili i hodali po njemu 1969 godine

mile

pre 4 godine

Sta da usaovci koloniziraju?Pa tamo su Rusi vec godinama,kolonizirali,istrazili i zavrdili exploataciju,spremaju se da to ponove na Marsu,ameri mnogo kasne,mnogo....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija