• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/nationalinterest

08.04.2020

14:08

OVO NIJE VIĐENO NIKADA U ISTORIJI RATOVANJA! Evo kako su proruski borci BUKVALNO IZBRISALI kompletnu ukrajinsku avijaciju!

Vesti

OVO NIJE VIĐENO NIKADA U ISTORIJI RATOVANJA! Evo kako su proruski borci BUKVALNO IZBRISALI kompletnu ukrajinsku avijaciju!

Podeli vest

Bez obzira na tačne razloge, nijedna druga vojska, čak ni sirijska ili iračka, nije pretrpela tako velike gubitke u sukobima.

Godina dana borbe koja je započela 2014. koštala je Ukrajinu polovinu njenih borbenih aviona, teretnih aviona i vojnih helikoptera, što predstavlja jedan od najvećih gubitaka bilo kojeg ratnog vazduhoplovstva u poslednjim decenijama.

Početkom 2014. godine, pre nego što su ruske snage zaposele, do tada ukrajinsko poluostrvo Krim, i posle toga pomogle pro-ruskim separatistima na istoku Ukrajine, Kijev je posedovao 400 vojnih aviona, prema godišnjem izveštaju svetske ratne avijacije za 2015. godinu.

Godinu dana kasnije, taj broj je pao na svega 222. Rusi su zarobili neke letelice, ostale su se srušili.

Na desetine ratnih aviona godinama su stajali u hangaru neiskorišćeni pre sukoba i jednostavno su se pokazali previše "zarđalim" da bi se vratili u letački sastav, što je prisililo Kijev da ih ukloni sa spiska aktivnih letelica.

Foto: wikipedija

Koliko je veliki gubitak ukrajinske armije pokazuje podatak da je sa 178 aviona i helikoptera koje je izgubila Ukrajina smanjena trećina sa spiska "svetske vazdušne moći" iz 2014. godine. Svetske vlade u 2015. godini pohvalile su se kombinovanim rezultatom od 51.685 vojnih aviona, što je 459 manje nego prethodne godine.

Zapravo, 13.902 od tih 51.685 aviona i rotoplana, ili 27 procenata, pripadalo je američkoj vojsci.

Rusija je imala drugu najveću vazdušnu silu sa 3.429 vojnih aviona, što je sedam procenata svetske.

Pre sukoba, Ukrajina je važila za jednu od zemalja sa najsnažnijom vazdušnom moći. Barem na papiru. I sve se to promenilo za samo godinu dana od konflikta.

Foto: Fotoilustracija

Kada su ruske trupe ušle na Krim u februaru 2014. godine, preuzele su brojne ukrajinske vazduhoplovne baze i "zarobile" dosta aviona, od kojih je većina bila u lošem stanju i nisu mogli da polete.

Rusi su zapravo vratili neke avione koje su zarobili, uključujući i avion "Beriev" koji su ukrajinski oficiri odmah vratili u akciju. Navodno su neki ukrajinski avioni uspeli da polete pre nego što su Rusi upali u baze i niskim letom uspeli da se prebace na teritoriji Ukrajine, dok su mehaničari, prema nekim tvrdnjama, uspeli da rastave i u delove prebace nekoliko aviona MiG-29.

Foto: Reuters

Pobunjenici su uspeli da preuzmu kontrolu nad manjim brojem ukrajinskih vazduhoplova ali i mornaričkom protivvazdušnom oružju. Nakon skoro godinu dana bitke, Avijacijska međunarodna agencija sumirala je gubitke Ukrajine: najmanje 22 aviona, a verovatno i mnogo više. Dvadeset i jedan avion sručile su rakete zemlja-vazduh. Ruski lovac MiG-29 oborio je jedan ukrajinski MiG-29 raketom koju je navodno ispalio iz ruskog vazdušnog prostora.

Nije poznato koliko je ukrajinskih pilota stradalo tokom obaranja njihovih aviona. Ono što je apsolutno poznato, 49 ukrajinskih vojnika je "nestalo" kada su separatisti oborili avion transporter "Il-76"

Najviše su stradali ukrajinski borbeni avioni. Pre početka sukoba, Ukrajina je posedovala:

  • 80 aviona MiG-29
  • 36 aviona Su-27
  • 36 aviona Su-25s
  • 24 aviona Su-24s

Nakon četiri godina rata, Ukrajini je na spisku aviona preostalo:

  • 21 aviona MiG-29
  • 35 aviona Su-27
  • 12 aviona Su-24s
  • 13 aviona Su-25s

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SSS

pre 4 godine

Ukrajinci pravdaju avione koje su prodali amerima, a koje su ovi kupili radi razvijanja PVO i vlastite avijacije, vrlo providno....zato su Rusi i ubrzali razvoj i stavljanje u operativnu upotrebu novih i modifikovanih aviona.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija