• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.S.

16.04.2020

14:16

IRAN OBJAVIO KONTRAVERZAN VIDEO NA KOJEM NJIHOVO "PLOVILO" POTAPA AMERIČKU FLOTU, Kontraadmiral Kanzadi najavio: GRADIMO NUKLEARNE PODMORNICE! (VIDEO)

Vesti

IRAN OBJAVIO KONTRAVERZAN VIDEO NA KOJEM NJIHOVO "PLOVILO" POTAPA AMERIČKU FLOTU, Kontraadmiral Kanzadi najavio: GRADIMO NUKLEARNE PODMORNICE! (VIDEO)

Podeli vest

Zapovednik iranske mornarice rekao je u četvrtak da zemlja razmišlja o pravljenju nuklearnih podmornica, što je ideja koja se prvi put pominjala 2016. godine.

Kontraadmiral Hosein Kanzadi rekao je da je iranska pozicija o nuklearnoj energiji "potpuno jasna" i da je "mirovne prirode", ali i da ne isključuje izgradnju nuklearnih podmornica.

Kako prenosi zvanična agencija IRNA, komandant je dodao da je Iranu potrebna nuklearna energija dok su "Američki ratni brodovi u regionu, a oni koriste nuklearno gorivo. Bez njega, oni bi morali da idu u luke na punjenje gorivom i mogli bi da ostanu na moru šest meseci."

- Nuklearni pogon omogućava da veliko plovilo sa velikim brojem opreme duže vreme provede na moru - dodao je Kanzadi.

Ovo je drugi put da Iran u razmaku od nekoliko godina govorio o nameri da razvije nuklearne podmornice.

Kako prenosi Breitbart Njuz, iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je 2016. godine da je iranskim nuklearnim naučnicima naređeno da naprave planove za nuklearnu površinsku flotu.

Rohani je svojoj domaćoj "Organizaciji za atomsku energiju" u Iranu dao samo tri meseca da osmisli planove u svom javnom saopštenju.

Iranski predsednik je rekao je da je inicijativa nuklearne mornarice "opravdana u svetlu poteza Sjedinjenih Država u ispunjavanju svojih obaveza u okviru multilateralnog nuklearnog sporazuma… i nedavne ratifikacije anti-iranskog zakonodavstva u američkom Kongresu".

Rohani je takođe napisao pismo kojim je naložio ministru spoljnih poslova Muhamedu Džavad Zarifu da "isprati sve u vezi sa američkim kršenjem nuklearnog sporazuma".

Iranska flota podmornica se navodno sastoji od oko 28 plovila. Iran nema SSBN-ove (podmornice naoružane balističkim raketama), kao ni SSN-ove (nuklearne podmornice).

Ipak, ima oko 6 SSK-ova (dizel-električna borbena podmornica) i 22 SSM-a (mini podmornica).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija